Γιατί τα κάστρα των πλουσίων πάνε στις δημοπρασίες;

Τις δημοπρασίες επιλέγουν οι πολύ εύποροι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία μπορεί να αξίζουν εκατομμύρια δολάρια παρακάμπτοντας έτσι τις παραδοσιακές μεθόδους όπως είναι τα μεσιτικά και οι αγγελίες.
Για τι είδους ακίνητα όμως μιλάμε και ποιος είναι ο λόγος που η μόνη ευκαιρία να πωληθούν είναι οι δημοπρασίες; Ας πάρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ένα κάστρο στους Δολομίτες και ένα ράντζο στο Μεντοτσίνο στην Καλιφόρνια.
To κάστρο της οικογένειας Count Spaur zu Flavon und Valer’s στους Δολομίτες αποτελείται από 80 δωμάτια και έχει χτιστεί εδώ και 650 χρόνια. Πρόσφατα η οικογένεια δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ για να το ανακαινίσει και το 2012 αποφάσισε ότι έφθασε ο καιρός να το πουλήσει. Η αξία του υπολογίστηκε στα 30 εκατ. ευρώ και το ακίνητο παρέμεινε «στα αζήτητα» για τέσσερα χρόνια.
Σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, στο Μεντοτσίνο της Καλιφόρνια, η οικογένεια Light’s διαθέτει ένα ράντσο που χρονολογείται από το 1.750 και διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα βικτωριανό σπίτι 7.500 τετραγωνικών ποδιών δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών. Η τιμή του υπολογίστηκε στα 8 εκατομμύρια δολάρια.
Έχοντας χάσει την υπομονή τους με τους παραδοσιακούς μεσίτες, οι ιδιοκτήτες στράφηκαν ο καθένας ξεχωριστά σε οίκους δημοπρασιών. Το ράντζο ανατέθηκε στον οίκο Platinum Luxury Auctions στο Μαϊάμι και η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 3 εκατομμύρια δολάρια . Το κάστρο έχει ανατεθεί στο Concierge Auctions της Νέας Υόρκης και δεν έχει οριστεί κατώτατη τιμή, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης θα μπορούσε να είναι και το 1 δολάριο.  
Παρ’ όλα τα προβλήματα που μπορεί αν δημιουργεί η προσπάθεια πώλησης ενός ακινήτου μέσω των παραδοσιακών καναλιών όπως είναι τα μεσιτικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μεγάλο ρίσκο που έχουν οι δημοπρασίες: το ακίνητο μπορεί να μην πουληθεί ποτέ ή αν πουληθεί να πιάσει μια πολύ χαμηλή τιμή. Τότε, ποιος είναι ο λόγος που τέτοια ακίνητα καταλήγουν στις δημοπρασίες;
«Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων. Πρωτίστως, τα ακίνητα αυτά διαθέτουν το στοιχείο της μοναδικότητας, κάτι που δημιουργεί σύγχυση και στους πωλητές και στους αγοραστές στο να τα κοστολογήσουν», σημειώνει ο Trayor Lesnock, πρόεδρος του οίκου Platinum Luxury Auctions.
Όπως αναφέρει, στην περίπτωση του ράντσου «πρόκειται για ένα ωραίο ακίνητο αλλά κάπως περίπλοκη κατασκευή. Στην Καλιφόρνια όπου βρίσκεται το ακίνητο υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί για τη χρήση του νερού με τους οποίους ο αγοραστής ενός ακινήτου πρέπει να συμμορφώνεται και πολλές φορές η κατασκευή του ακινήτου μπορεί να μην το επιτρέπει αυτό. Ωστόσο, και αυτό το ακίνητο έχει το κοινό του καθώς η τιμή του είναι ιδιαίτερα χαμηλή. «Αναμένουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τριών ή πέντε πλειοδοτών», επισημαίνει.
Από την άλλη, η πώληση του κάστρου κινείται σε άλλη λογική. Μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή αλλά λίγοι μπορούν να το δουν. «Η διαδικασία προβλέπει μια μακρά περίοδο έκθεσης του ακινήτου δημοπρασία», σημειώνει η Paulina Kimbel, διευθύντρια του οίκου και συμπληρώνει ότι «πολλά κάστρα είναι προς πώληση αλλά ο αγοραστές θα επιλέξει μόνο ένα, αυτό που ταιριάζει με την τσέπη του».
Όσο μαγική και να δείχνει η ζωή σε ένα κάστρο στους Δολομίτες καλό είναι να μην γελιέται κανείς πιστεύοντας ότι θα το αποκτήσει στην τιμή ενός εισιτηρίου για το σινεμά. Αν και δεν έχει οριστεί κατώτατη τιμή, οι οίκοι εφαρμόζουν διάφορα «τρίκ» για να διασφαλίσουν μια κατώτατη τιμή. Αρχικά απαιτούνται «προ-προσφορές» και ουσιαστικά διαμορφώνεται κάποια τιμή εκκίνησης.«Προτού ξεκινήσει η δημοπρασία, γνωρίζουμε ποιες είναι οι προσφορές που θα δώσουν οι πλειοδότες», αναφέρει η Laura Brady, ιδρύτρια του οίκου Concierge Auctions.
Bloomberg
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου