«ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ»: H Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τους πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα

Μια μεγάλη αγκαλιά για τους πρόσφυγες που πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα μας ανοίγουν φορείς και οργανισμοί στη Θεσσαλονίκη, καλωσορίζοντας τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους με ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών για τη στέγαση, την εργασία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία τους. Πριν από περίπου δύο μήνες συγκροτήθηκε το Κοινωνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και πλέον όλοι οι συμμετέχοντες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τους προσφυγικούς πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν τη Θεσσαλονίκη ως τη νέα τους πατρίδα.
«Έχουμε μία υποχρέωση σε σχέση με την Ευρώπη να κρατήσουμε στη χώρα 40.000 ή 50.000 άτομα. Η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Δεν μπορούμε να γυρνάμε την πλάτη στους πρόσφυγες, δεν γίνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
Το καλωσόρισμα
Τους τελευταίους μήνες ομάδες εθελοντών, από το Δίκτυο «ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ» και το Δίκτυο «ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ- η Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες» συμμετείχαν ενεργά στην υπόθεση του προσφυγικού ζητήματος. Συγκεκριμένα, 12.000 εθελοντές συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο αυτού του έργου, ενώ δίπλα τους βρέθηκαν 4.000-5.000 άνδρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος, του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι τους στήριξαν στην προσπάθειά τους. Παράλληλα, άγνωστος αριθμός χιλιάδων Ελλήνων συνέδραμαν, με κάθε τρόπο προσφέροντας βασικά είδη, όπως φαγητό, sleeping bag ή μεταφέροντας κάποιο άτομο σε νοσοκομείο.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ενσωματωθούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Αντί να έρχονται από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία εργάτες με διακρατικές συμφωνίες, να έρθουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι και στα χωράφια θα εγκατασταθούν και θα γίνουν καλοί νοικοκυραίοι κάποια στιγμή. Πρέπει να φροντίσουμε επίσης, τις θρησκευτικές τους ανάγκες».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε επίσης το ζήτημα της ταφής προσφύγων που φεύγουν από τη ζωή ενώ βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος κι επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε και στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρηθεί χώρος στο νεκροταφείο της Αναστάσεως του Κυρίου για να διαμορφωθεί χώρος ταφής για μουσουλμάνους.
Το γεγονός ότι η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει με μία οργανωμένη παρέμβαση σημείωσε ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. «Μέχρι σήμερα η κατάσταση στα camps είναι πάρα πολύ δύσκολη έως και τραγική. Αν πάτε στο camp των Βασιλικών θα δείτε πως η κατάσταση είναι τόσο πιεστική, που δεν επιδέχεται να μιλάμε πια μόνο. Η ελπίδα είναι αυτή, που καθορίζει τα πράγματα και με βάση αυτή πρέπει να πορευτεί η ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενέργειες «ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ»
Ο δεύτερος κύκλος του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες «ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ» περιλαμβάνει τρία σκέλη. «Βρεθήκαμε εδώ για να μιλήσουμε για την εκκίνηση του δεύτερου κύκλου το όνομα, που θα του βάζαμε είναι κύκλος της ένταξης. Έχει τελειώσει η ηρωική περίοδος, η περίοδος της διάσωσης των ανθρώπων, των πνιγμένων παιδιών και μπαίνουμε σε ένα κύκλο μακρύ, λιγότερο ηρωικό όπου θα πρέπει να βοηθήσουμε σε συγκεκριμένες πια κατευθύνσεις», υποστήριξε ο αν. καθηγητής ΕΜΠ και επικεφαλής του «ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ».
Πρώτη προτεραιότητα είναι τα παιδιά προσφύγων και η ένταξή τους στην εκπαίδευση. Ο αριθμός τους φτάνει τις 21.000, από τις 57.000 που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα.
Δεύτερος στόχος του Κοινωνικού Συμβουλίου είναι η στέγαση υπό ανθρώπινες συνθήκες. «Θεωρούμε ότι τα μεγάλα camp, όπως είναι το Κουτσόχερο στη Λάρισα, ο Κατσικάς των Ιωαννίνων, ο Σκαραμαγκάς στον Πειραιά με εξαιρετικά κακές συνθήκες πρέπει να μειωθούν αμέσως», τόνισε ο κ. Μπελαβίλας.
Τρίτο ζήτημα που θέτει σε προτεραιότητα το Δίκτυο είναι η κοινωνική εργασία για Έλληνες και πρόσφυγες. Στόχος είναι η αναβίωση αγροτικών καλλιεργειών με κοινό όφελος για Έλληνες και πρόσφυγες.

Άνθρωποι του πολιτισμού συμβάλουν στο έργο
Σημαντική είναι η συμβολή ανθρώπων του πολιτισμού στη βελτίωση της ζωής των προσφύγων αλλά και στη δημιουργική απασχόληση τους.
Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι δράσεις του Κρατικού Βορείου Ελλάδος καθώς ηθοποιοί πραγματοποίησαν εθελοντικά επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε Ειδομένη, Διαβατά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και η επίσκεψη προσφυγόπουλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, ακόμη και εμπειρίες, γινόμαστε καλύτεροι. Δεν προσφέρουμε μόνο, παίρνουμε κιόλας, γινόμαστε αλληλέγγυοι και μαθαίνουμε να αγαπάμε τους άλλους» επισήμανε η διευθύντρια αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου