Έντονο προβληματισμό προκαλούν στη κυβέρνηση οι φήμες και τα φυλλάδια που κυκλοφορούν ανα διαστήματα στην Ειδομένη και δημιουργούν αναβρασμό στους πρόσφυγες μιλώντας για τη δυνατότητα εναλλακτικών δρόμων προς την Ευρώπη.
Τη Δευτέρα, όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ένα ακόμη φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα εμφανίστηκε στην Ειδομένη και ανέφερε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος προσφυγικός δρόμος.
Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στην Ειδομένη προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.
Κυρίτσης: Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από που ξεκίνησε
Στους υπεύθυνους για την διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Μιλώντας σε ρ/φ σταθμό, σημείωσε πως «αυτό το νέο το οποίο κυκλοφόρησε με την ευκολία που μεταδίδεται η φωτιά στα ξερά χόρτα, προήλθε κυρίως μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γραμμένες στα αραβικά. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από ποιον ξεκίνησε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν κάποιος θέλοντας να βοηθήσει, τα κάνει χειρότερα, τότε αυτό είναι πρόβλημα. Και αν κάποιος έχει άλλου είδους ατζέντα, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Στη φημολογία μέσω κοινωνικών δικτύων η ενδεδειγμένη αντίδραση είναι ένταση της επίσημης απόφασης», τόνισε ο κ. Κυρίτσης. Όπως πρόσθεσε, για το μεγάλο κύμα φυγής που παρατηρήθηκε πριν δύο εβδομάδες, όταν πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα Σκόπια μέσα από χείμαρρους, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από τις Αρχές.
Μετά και τη χθεσινή μη εξέλιξη σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της Ειδομένης καταλαβαίνουν ότι είναι μάταιο και αδιέξοδο να παραμένουν εκεί, τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
Νέα σύγχυση στην Ειδομένη
Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ένα ακόμη φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην Ειδομένη και ανέφερε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος προσφυγικός δρόμος. Στο φυλλάδιο αναφερόταν ότι τα περισσότερα σύνορα είναι δύσβατα, καθώς έχουν βουνά και δάση, αλλά υπάρχουν τρόποι να περάσει κάποιος μέσω Μαυροβουνίου και Κροατίας στην Αυστρία.
Εν τω μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε και το πρωί στον καταυλισμό της Ειδομένης από την ανάρτηση σε πίνακα ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves» (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της παρούσας κατάστασης (με κλειστή τη δίοδο στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ).
Το χαρτί αυτό που αναρτήθηκε σε πίνακα, όπως και προηγούμενες ανακοινώσεις του «Newsthatmoves» για την ενημέρωση των προσφύγων (π.χ. πληροφορίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας), στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά στο μεταξύ προκλήθηκε σύγχυση καθώς μερικοί πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν από την Αλβανία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ορισμένοι, μάλιστα, όπως η Ντοά από τη Συρία άρχισαν να ψάχνουν πού είναι αναρτημένο αυτό το χαρτί καθώς, όπως έλεγαν, «κάποιοι μας είπαν πως τα σύνορα είναι ανοιχτά προς την Αλβανία και μπορούμε να περάσουμε».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά σημειώνεται ότι με τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ να είναι κλειστά, «οι πρόσφυγες που πηγαίνουν στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να δοκιμάσουν εναλλακτικές της βαλκανικής οδού διαδρομές».
Στη συνέχεια επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως τα σύνορα (Ελλάδας-Αλβανίας) αφορούν κυρίως ορεινό τοπίο, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς προετοιμάζεται η Αλβανία για την υποδοχή προσφύγων, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ένας πρόσφυγας (ποια είναι τα δικαιώματά του) εάν βρεθεί στην Αλβανία.
Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, το σχετικό link στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» απομακρύνθηκε προκειμένου «να μην υπάρξει παρερμηνεία», όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματ Αμπούντ από το ειδησεογραφικό αυτό project, ενώ έγινε και αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης, με τίτλο «Όλα τα σύνορα παραμένουν κλειστά: κίνδυνοι και ρίσκα» στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» για να διασαφηνιστεί η κατάσταση.
Τόσκας: Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες
Στο θέμα της παραπληροφόρησης των προσφύγων αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η πρόθεση η δική μας αλλά και η πρόθεση των περισσότερων ΜΚΟ είναι να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει κάθε μορφής παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες, τους βάζει σε κινδύνους ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης. Εμείς προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε με τα σωστά δεδομένα. Έχετε δει εσείς εδώ ότι λέμε την αλήθεια στους πρόσφυγες, πως τα σύνορα έχουν κλείσει, τους λέμε τι δυνατότητες υπάρχουν να γυρίσουν στην Τουρκία ή στη χώρα τους, ή ποιες είναι οι διαδικασίες ασύλου. Με καθαρά χαρτιά εμείς απευθυνόμαστε και στους πρόσφυγες και στη διεθνή κοινότητα και στις ΜΚΟ. Τώρα κάποιες ΜΚΟ δεν αρέσκονται σε αυτή την κατάσταση. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει να μείνουν οι ΜΚΟ οι οποίες είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες. Τις θέλουμε εμείς αυτές τις ΜΚΟ, οι οποίες πράγματι βοηθούν και πράγματι υποστηρίζουν τη συνολική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Τόσκας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου