Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής το Ειδικό Σχολείο της Πορταριάς



rompotiki eid sx1Για πρώτη φορά ένα ειδικό σχολείο συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Φεβρουαρίου, στο κέντρο διάδοσης επιστημόνων NOESIS στη Θεσσαλονίκηκαι τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόκειται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ν. Προποντίδας που στεγάζεται στην Πορταριά, το οποίο έχει δύο από μεγαλύτερες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) του Νομού Χαλκιδικής, καθώς στο τρέχον σχολικό έτος φοιτούν 32 μαθητές από 4 έως 15 ετών, ενώ η 9μελής ομάδα που συμμετέχει στο Διαγωνισμό ονομάστηκε Special Robots!
rompotiki eid sx2
Να σημειώσουμε ότι στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής θα συμμετέχουν 70 ομάδες με 700 περίπου παιδιά από όλο την Ελλάδα. Οι ομάδες θα διαγωνιστούν αρχικά στο κομμάτι της εκπαιδευτικής ρομποτικής, που σχετίζεται με το σχεδιασμό του δικού τους ρομπότ από κομμάτια Lego, αλλά και προγραμματισμό του ρομπότ, ώστε να ολοκληρώσει μια προσχεδιασμένη διαδρομή.
rompotiki eid sx3
Οι 9 μαθητές που αποτελούν την ομάδα του Ειδικού Σχολείου του Δήμου Ν. Προποντίδας στην Πορταριά έχουν προπονηθεί σε αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού και δηλώνουν έτοιμοι για μία αξιοπρεπή συμμετοχή. Μάλιστα καθώς η ηλικία των παιδιών της ομάδας είναι από 9 ετών έως 14, θα διαγωνιστούν στην κατηγορία των εφήβων, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερες δυσκολίες, δεδομένων των συνθηκών.
Όμως ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο μέρη: Στο δεύτερο σκέλος οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν ένα Project που αφορά την Ανακύκλωση. Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου θα παρουσιάσουν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο, όπου εκεί αποδεικνύεται η ικανότητά τους για έρευνα στο πεδίο και για συνεργασία προκειμένου να πετύχουν ένα κοινό στόχο. Στο θεατρικό των παιδιών ο στόχος είναι να φτιάξουν με ανακυκλώσιμα υλικά ένα αναπηρικό καροτσάκι για τη φίλη τους. Συλλέγουν από την παραλία των Ν. Μουδανιών, απλά άχρηστα υλικά και τα μεταμορφώνουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο αναγκαίο αναπηρικό αμαξίδιο. Βέβαια, όλοτο Project, κινείται σε αλληγορικό επίπεδο, προσαρμοσμένο στο επίπεδο των μαθητών του Σχολείου.

rompotiki eid sx4
«Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών μας και η ισότιμη συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις με μαθητές γενικών σχολείων, αποτελούν προτεραιότητες για εμάς που εργαζόμαστε στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», τόνισε η Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου του Ειδικού Σχολείου στην Πορταριά, Αθανασία Εμμανουηλίδου, μιλώντας στο halkidikifocus.
Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να προκριθεί η ομάδα μας, σαν ομάδα «πρότυπο» λόγω των ιδιαιτεροτήτων των μαθητών μας, στον Ανοικτό Παγκόσμιο Διαγωνισμό (OPEN EUROPEAN CHAMPIONSHIP) που θα λάβει χώρα στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας στις 4-7 Μαΐου. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν πρεσβευτές της Χαλκιδικής, αρχικά σε πανελλήνιο επίπεδο, ελπίζοντας και σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο.

rompotiki eid sx5
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου