Τίλερσον: Πρώτη προτεραιότητα μας στη Συρία η συντριβή του ΙΚ

 

H συντριβή του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί τον πρώτο βασικό στόχο των ΗΠΑ στη Συρία και έπειτα η σταθεροποίηση της χώρας, σύφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις προτεραιότητες μας. Και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η συντριβή του ΙΚ», τόνισε σε συνέντευξη αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν χθες.

«Μόλις η απειλή που θέτει το ΙΚ μειωθεί ή εξαλειφθεί, πιστεύω ότι θα μπορούμε τότε να στρέψουμε την προσοχή μας απευθείας στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία», σημείωσε ο Τίλερσον, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κατορθώσει «να αποτρέψει τη συνέχιση του εμφυλίου πολέμου και να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για να ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών συζητήσεων».

Όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες αυτές απαιτούν και την συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιλέξει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο υποστηρίζοντας την εκεχειρία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα αυτής στην Αστάνα, αλλά και στην Γενεύη», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εάν κατορθώσουμε να εγκαθιδρύσουμε ζώνες κατάπαυσης του πυρός στην Συρία (…) θα έχουμε τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε πως δεν ανησυχεί για πιθανά ρωσικά αντίποινα έπειτα από την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας. «Οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος σε αυτή την επίθεση», τόνισε.

Στην ίδια γραμμή και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ για τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο τερματισμός της επιρροής του Ιράν στη Συρία και η αποπομπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι προτεραιότητες για την Ουάσινγκτον, δήλωσε η Χέιλι σε συνέντευξή της στην εκπομπή “State of the Union” του CNN που θα μεταδοθεί σήμερα. «Δεν βλέπουμε μια ειρηνική Συρία με τον Άσαντ εκεί», τόνισε.

Τα σχόλια αυτά δείχνουν μια απόκλιση από αυτά που είχε πει η Χέιλι προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν συριακή αεροπορική βάση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ την Παρασκευή σε αντίποινα, όπως είπαν, για την επίθεση με χημικά όπλα των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον αμάχων στη Συρία.



(ΑΠΕ – ΜΠΕ / REUTERS)

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου