Χαλκιδική: Χωρίς προσωπικό και μηχανήματα τα εργαστήρια σε Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας

 


Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα ακτινολογικά εργαστήρια των δημόσιων μονάδων υγείας της Χαλκιδικής. Το λιγοστό προσωπικό που επωμίζεται τον αυξημένο φόρτο εργασίας βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης ενώ σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο halkidikifocus.gr, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολόγων Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΤΑΚΕΜ), Αθανάσιος Αρβανίτης, «το τμήμα του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στελεχώνεται με έναν Τεχνολόγο Ακτινολόγο με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί».

Όπως σημειώνει «βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης Προσωπικού, δύο θέσεων με την προκήρυξη 7κ/2016, ωστόσο δεν αρκούν για την πλήρη στελέχωση του Αξονικού τομογράφου, ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία του».

Στο Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου ο αριθμός του προσωπικού βρίσκεται επίσης σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα βάρδιες να καλύπτονται με έναν Τεχνολόγο Ακτινολόγο όταν ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και ιδίως τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Χωρίς ακτινολογικό …εδώ και χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, στα ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας και Παλαιοχωρίου τα ακτινολογικά εργαστήρια βρίσκονται εκτός λειτουργίας επί σειρά ετών.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της προκήρυξης για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.666 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, για το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου προβλέπεται μία θέση «ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ».

«Στα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών και Αγίου Νικολάου τα προβλήματα εστιάζονται στα εμφανιστήρια. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία της εικόνας είναι με χημικά υγρά (παλαιάς τεχνολογίας) όταν η σημερινή τεχνολογία τα έχει αντικαταστήσει με ψηφιοποιημένα-ψηφιακά συστήματα», εξηγεί.

«Για τα χημικά εργαστηρίου υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντικατάσταση με καθαρή τεχνολογία γιατί τα υγρά είναι επιβλαβή για τους εργαζόμενους και μολυσματικά για το περιβάλλον», προσθέτει.

«Η αντικατάσταση των εμφανιστηρίων θα επιφέρει οικονομικό και λειτουργικό όφελος, αφού δεν απαιτείται επανάληψη έκθεσης του ασθενούς σε ακτινοβολία, η επεξεργασία της εικόνας γίνεται μέσω υπολογιστή και μπορεί να δοθεί σε μορφή cd ή σε εκτυπωτικό χαρτί καθώς και να αποστέλλεται απευθείας μέσω συστήματος στον ιατρό στο χώρο του Κέντρου Υγείας», υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Τ.Α.ΚΕ.Μ.

Η Ένωση έχει τονίσει στους διοικητές της 3ης και της 4ης Υ.ΠΕ. την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των εργαστηρίων και τα οφέλη της, αφού τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν εμφανιστήρια με χημικά.


thestival.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου