Mises Institute: Τα 5 πιο σημαντικά ζητήματα νομισματικής πολιτικής για το 2017



«Το ερώτημα είναι το κατά πόσο οι πτωχεύσεις και διασώσεις τραπεζών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προκαλέσουν δευτερογενείς επιδράσεις στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο».

Τα πέντε (5) πιο σημαντικά ζητήματα για την νομισματική πολιτική το 2017 παραθέτει το Mises Institute, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση. 

Όπως σημειώνει, η επικείμενη προεδρία του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως φέρει στο Συμβούλιο της Federal Reserve δύο Ρεπουμπλικάνους (στις ισάριθμες κενές θέσεις), γεγονός που θα δημιουργήσει επιπλέον πίεση στη Janet Yellen για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Επίσης, το ινστιτούτο επισημαίνει και τη συνεχόμενη αδυναμία που παρουσιάζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, λόγω της κρίσης χρέους σε Ελλάδα, των προβλημάτων του κλάδου στην Ιταλία (Monte dei Paschi κλπ) αλλά και του αβέβαιου 2017 για τον γερμανικό κολοσσό, τη Deutsche Bank.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο οι πτωχεύσεις και οι διασώσεις των τραπεζών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προκαλέσουν δευτερογενείς επιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», σημειώνει η Mises.

Ένα τρίτο θέμα είναι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, το υπέρογκο χρέος του ιδιωτικού τομέα της και το sell off που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στα ξένα συναλλαγματικά της προς ενίσχυση του γουάν. 

Όπως αναφέρεται, το 2017 ίσως σημαδευτεί και από μία κατάρρευση της Κίνας, η οποία θα συμπαρασύρει και τη Δύση.

Το ινστιτούτο δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στον «πόλεμο» που γίνεται κατά των μετρητών (με πρόσχημα την «καταπολέμηση του "μαύρου" χρήματος» κλπ) από πολλές Κεντρικές Τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα, δίνοντας σαν παράδειγμα την Ινδία και προειδοποιώντας πως οι «προσπάθειες» θα ενταθούν. 

Καταλήγοντας, το Mises Institute προειδοποιεί για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, λόγω των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα από τις Κεντρικές Τράπεζες τα τελευτάει χρόνια και τα οποία έχουν δημιουργήσει μία «φούσκα». 

Το παραπάνω ήταν απόρροια της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθήθηκε και ακολουθείται, σε μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού. 
 
bankingnews.gr


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου