Κακή διάθεση; Λαιμαργία; Μήπως σας λείπουν προβιοτικά;

Αποτέλεσμα εικόνας για  προβιοτικά; 

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα προβιοτικά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την υγεία του πεπτικού, πρόσφατες έρευνες τα συνδέουν και με την ψυχική μας υγεία. Μάλιστα, σε συγκεκριμένη κλινική έρευνα 4 εβδομάδων όπου χρησιμοποιήθηκε συμπλήρωμα με πολλά διαφορετικά στελέχη προβιοτικών, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το συμπλήρωμα όντως μείωσε τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την κακή διάθεση*.
Πώς όμως συνδέονται τα προβιοτικά με τη διάθεσή μας;
Το σύστημα του εντέρου-εγκεφάλου** επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις υπάρχουν 1,3 βακτηριακά κύτταρα σε κάθε 1 ανθρώπινο κύτταρο (συνολικά ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια). Ένα από τα πράγματα που κάνουν τα προβιοτικά είναι να εκκρίνουν νευροδιαβιβαστές (όπως GABA, τη σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη) που απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μπορούν να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Επιπλέον, ζυμώνουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχέως αλυσίδας που υποστηρίζουν την υγεία του παχέος εντέρου και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, υπάρχει πραγματικά μια συμβιωτική σχέση, όπου παρέχεται τροφή και στέγη στα βακτήρια ενώ αυτά υποστηρίζουν την υγεία μας.
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας στον τομέα αυτό βασίζεται σε μελέτες σε ζώα, σε μερικές προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές, αλλά και σε τυχαιοποιημένες κι ελεγχόμενες μελέτες προτύπων, ενώ χωρίς ακολουθούν περισσότερες. Μέχρι στιγμής, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα προβιοτικά μπορεί να έχουν θετική επιρροή στην απόκρισή μας στο στρες, τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης.
Αρκετές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα:
  • Ο Lactobacillushelveticus και το Bifidobacteriumlongum μειώνουν σημαντικά την ψυχολογική δυσφορία σε όσους τα ελάμβαναν σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
  • *Ένα συμπλήρωμα με πολλά διαφορετικά στελέχη προβιοτικών μείωσε τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την κακή διάθεση σε μια κλινική έρευνα 4 εβδομάδων,ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο.
  • Μίγμα με στελέχη γαλακτοβάκιλλων (Lactobacillus) και μπιφιδοβακτηρίων (Bifidobacteria)που χορηγήθηκαν για 12 εβδομάδες είχε μια μέτρια αλλά αξιοπρόσεκτη βελτίωση στη βαθμολογία των ηλικιωμένων ασθενών με Αλτσχάιμερ στην κλίμακα Mini-MentalStateExamination (MMSE), ένα πρότυπο μέτρο της γνωστικής εξασθένησης.
Η έρευνα έχει δείξει μέχρι τώρα ότι η βακτηριακή πολυμορφία του εντέρου μας συνδέεται επίσης με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, λιγότερη παχυσαρκία και μικρότερη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο οικοσύστημα  του εντέρου μας,σε όρους:
– του τι τρώμε (σκεφτείτε ζυμωμένα τρόφιμα, περισσότερες φυτικές ίνες και προβιοτικά συμπληρώματα)
-της χρήσης αντιβιοτικών
-της αποφυγής οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στη δυσβίωση και τη μειωμένη ποικιλομορφία στο μικροβίωμά μας.
Ενημερωθείτε για τη σειρά προβιοτικών της Udo’sChoice που περιλαμβάνει 7 εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε ηλικία  και κατάσταση υγείας. Τα προβιοτικά Udo’sChoice είναι μίγματα ειδικά επιλεγμένων βακτηριακών στελεχών και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός. Ο τύπος και η ποσότητα των προβιοτικών βακτηριακών στελεχών αλλάζουν σε διάφορα στάδια της ζωής και υπό διαφορετικές συνθήκες υγείας. Επιπλέον, τα 7 διαφορετικά προβιοτικά Udo’sChoice χρησιμοποιούν μόνο τα φαρμακευτικά στελέχη των φιλικών βακτηρίων, που αποικίζουν τις ανθρώπινες βλεννογόνους. Έτσι, χρησιμοποιώντας προληπτικά το κατάλληλο προβιοτικό συμπλήρωμα, διατηρείτε την υγεία στο γαστρεντερικό σας,που αποτελεί έναν θεμελιώδη παράγοντα για συνολική καλή υγεία.
**Ο άξονας έντερο – εγκέφαλος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για ένα σύστημα ανταλλαγής σημάτων μεταξύ του κεντρικού νευρικού, του νευρο-ενδοκρινικού, του εντερικού νευρικού συστήματος και του πνευμονογαστρικού νεύρου, μαζί με το εντερικό μικροβίωμα, ή αλλιώς τα προβιοτικά.


References/Further Reading
Akbari, E. et al. Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer’s Disease: A Randomized, Double-Blind and Controlled Trial. Frontiers in Aging Neuroscience, 2016; 8.
Carabotti, M. et al. The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. Annals of Gastroenterology (2015) 28, 203-209.
Dinan TG, Stanton C, Cryan JF. Psychobiotics: a novel class of psychotropic. Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.
Mayer, E. et al. Gut/brain axis and the microbiota. JCI. Volume 125. Number 3. March 2015.
Sender, R. et al. Are We Really Vastly Outnumbered? Revisiting the Ratio of Bacterial to Host Cells in Humans. Cell. Volume 164, Issue 3, p337–340, 28 January 2016.
Steenbergen, L. A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, and Immunity 48 (2015) 258–264
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου