ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ & ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ !!!

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΕΡΕΥΝΕΣ...ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΤΟΛΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Το επόμενο διάστημα έρχονται οι ανακοινώσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα καρτέλ καλλυντικών και εργολάβων !!!
 
 
Η υπόθεση του «καρτέλ των καλλυντικών», στις οποίες εμπλέκονται οι επιχειρήσεις μελών γνωστής οικογένειας του χώρου, θα είναι τελικά η πρώτη στην Ελλάδα που θα ολοκληρωθεί με τη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης και όχι αυτή του «καρτέλ των εργολάβων». Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αποτέλεσμα της διαδικασίας διευθέτησης, καθώς σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ανεξάρτητη αρχή και στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Η υπαγωγή των κατηγορουμένων για αντιανταγωνιστικές πρακτικές επιχειρήσεων στη διαδικασία διευθέτησης μεταφράζεται σε παραδοχή ενοχής και παραίτηση στη συνέχεια από ένδικα μέσα, η οποία «επιβραβεύεται» με μείωση κατά 15% των προστίμων που θα επιβάλλονταν σε διαφορετική περίπτωση.

Καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε, ύστερα από καταγγελίες της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές, έρευνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση καλλυντικών. Το ένα σκέλος των καταγγελιών αφορούσε πέντε εταιρείες χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών και το δεύτερο τις εταιρείες υπό το σήμα «Hondos Center». Σε ό,τι αφορά αυτό το δεύτερο σκέλος, η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει ως αντιανταγωνιστικές πρακτικές τις οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στις οποίες προέβησαν οι εταιρείες συμφερόντων των αδερφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας.

Το πρώτο σκέλος της εισήγησης αφορούσε τις εταιρείες Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits De Luxe Hellas AE, Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή εντοπίστηκαν αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ανάμεσα στους παραπάνω χονδρεμπόρους καλλυντικών, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να εξετάσει το σκέλος αυτό της υπόθεσης στις 3 Φεβρουαρίου 2017.

Οι εργολάβοι

Σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας διευθέτησης, αλλά όχι στο τελικό, βρίσκεται η πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ των εργολάβων». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών, μετά τη συναντίληψη που διαπιστώθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εταιρείες που είχαν ζητήσει να υπαχθούν στη διαδικασία διευθέτησης, έχουν αποστείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προτάσεις διευθέτησης διαφοράς και πλέον τώρα αναμένεται η εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής. Επί της εισήγησης, οι εταιρείες καλούνται στην ουσία να απαντήσουν με ένα ναι ή με ένα όχι.

Η υπόθεση, βεβαίως, του «καρτέλ των εργολάβων» δεν σταματά εδώ. Στις 20/2/2017 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην ολομέλεια η εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής για τις υπόλοιπες εταιρείες που εμπλέκονται και δεν υπήχθησαν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών.

Το πρόγραμμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάθε άλλο παρά ελαφρύ είναι το επόμενο διάστημα. Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017, θα συνεχιστεί στην ολομέλεια η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων στα φίλτρα τεχνητών νεφρών και της απαγόρευσης πωλήσεων σε νοσοκομεία. Η συζήτηση ξεκίνησε ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες, ενώ κρίσιμο ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε ο συλλογικός φορέας εκπροσώπησής τους, καθώς στα γραφεία του, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού λάμβαναν χώρα αρκετές από τις συνεννοήσεις για τον προκαθορισμό των τιμών. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι ακολουθούσαν την εξής πρακτική: συνεννοούνταν για να «κλειδώσουν» τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές. Τα νοσοκομεία μέχρι πρόσφατα έπρεπε να προμηθεύονται υλικά σε τιμές όχι υψηλότερες από τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη στην αγορά, όπως αυτή απεικονίζεται στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Κλαδική έρευνα στα σούπερ μάρκετ

Δεν θα προβλέπει πρόστιμα, καθώς πρόκειται για μια έρευνα κατά τα πρότυπα αυτής που έγινε στον κλάδο των οπωροκηπευτικών το 2013, αλλά θα καταλήγει πιθανότατα σε χρήσιμα συμπεράσματα και σε κατευθύνσεις πολιτικής. Ο λόγος για την κλαδική έρευνα για τα σούπερ μάρκετ που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (στο φύλλο της 24/12/2016). Η έρευνα της επιτροπής για έναν από τους κλάδους που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο για διάφορους λόγους και κυρίως για την τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται σε αυτόν επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα:

• Στη δύναμη που έχουν τα σούπερ μάρκετ έναντι των προμηθευτών και πώς αυτή εκδηλώνεται. Στην ουσία διερευνάται η σχέση ισχυρής εξάρτησης των προμηθευτών από λίγους λιανεμπόρους, η οποία τείνει να διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

• Στις πρακτικές που εφαρμόζονται για τον τρόπο τοποθέτησης των προϊόντων στο ράφι, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα εισόδου που απαιτούν συχνά οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να τοποθετήσουν στα ράφια των καταστημάτων τους τα προϊόντα των προμηθευτών.

• Στη διαμόρφωση της τιμής από τον προμηθευτή μέχρι τον καταναλωτή λιανικής.


πηγη: kathimerini.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου