Σχετίζεται η εντερική δυσβίωση με την μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

 xronia-koposi
Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS και στα Ελληνικά: ΜΕ/ΣΧΚ) είναι μια εξουθενωτική ασθένεια με άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό και χωρίς κλασσική θεραπεία. Σύμφωνα με τα αποδεκτά διαγνωστικά κριτήρια, πρωταρχικά συμπτώματα που έχουν αναφέρει ασθενείς συμπεριλαμβάνουν ζαλάδα, μυϊκό και/ή αρθριτικό πόνο, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και δυσφορία μετά από άσκηση. Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με ΜΕ/ΣΧΚ συνήθως έχουν και γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και εντερική δυσφορία που παράλληλα είναι μέρος και άλλων προβλημάτων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στο ΜΕ/ΣΚΧ δεν είναι πλήρως κατανοητός μέχρι και σήμερα αλλά – όπως και σε πολλά άλλα αυτοάνοσα – φαίνεται ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο..

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική υπό τον καθηγητή Maureen Hanson του πανεπιστημίου του Cornell βρήκε ότι ασθενείς με ΜΕ/ΣΧΚ έχουν αλλοιωμένη σύνθεση εντερικής μικροχλωρίδας που πιθανόν συμβάλλει και στα συμπτώματα φλεγμονής στην πάθηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν της μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μέσω των κοπράνων σε 48 ασθενείς και 39 υγιείς ανθρώπους. Παράλληλα μετρήθηκαν και διάφοροι δείκτες φλεγμονής (CRP), (I-FABP), (LPS), (LBP) και (sCD14) στον ορό. οι οποίοι αν είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα δείχνουν φλεγμονή και μικροβιακή διήθηση του εντέρου (πέρασμα μικροβίων και άλλων χημικών ουσιών στην συστημική κυκλοφορία).
Πράγματι, οι ασθενείς με ΜΕ/ΣΚΧ είχαν πολύ αυξημένα επίπεδα πλάσματος των δεικτών LPS, LPB και sCD14 σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Επιπλέον, η μικροχλωρίδα στα κόπρανα των ασθενών με ΜΕ/ΣΧΚ είχαν περιορισμένη ποικιλομορφία και διαφορετική σύνθεση από αυτά των υγιών ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, τα δείγματα των ασθενών είχαν μειωμένο αριθμό βακτηρίων της οικογένειας Firmicutes phylum και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεοβακτηριδίων. Επιπλέον, φαίνεται να είχαν λιγότερα είδη βακτηριδίων γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους (οικογένειες Faecalibacterium και Bifidobacterium) και περισσότερα από προ-φλεγμονώδη βακτήρια (οικογένειας Proteobacteria phylum). Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν σημειωθεί και σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη εντερική νόσο.

Στην κλινική μας έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε δεκάδες διαφορετικά είδη της χλωρίδας του εντέρου χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ανάλυσης DNA!


Η διάγνωση αυτής της πάθησης γίνεται συνήθως μέσω πολλών και χρονοβόρων ιατρικών εξετάσεων. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου από δείγματα κοπράνων και η ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών φλεγμονής και διήθησης είναι ίσως η μη-επεμβατική μέθοδος διάγνωσης της ασθένειας του μέλλοντος.
 
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις πιο προηγμένες εξετάσεις εντερικής χλωρίδας

 
Στο μέλλον οι εξετάσεις κοπράνων και αίματος θα αποτελούν μέρος των εξετάσεων διαφοροδιάγνωσης και αν καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τους ασθενείς, θα μπορούσαμε μέσω της διατροφής να ορίσουμε την θεραπεία της ασθένειας” είπε ο Ludovic Giloteaux, συγγραφέας της έρευνας.
Αναφορά: Giloteaux L, Goodrich JK, Walters WA, Levine SM, Ley RE, Hanson MR. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome. 2016; 4(1):30. doi:10.1186/s40168-016-0171-4.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου