Μία δολοφονία, πολλά ερωτήματα

 Μία δολοφονία, πολλά ερωτήματα
Μετά το τέλος των συνομιλιών του ΝΑΤΟ με την ΕΕ ανακοινώθηκαν τα συλλυπητήρια προς τη Ρωσία για τη δολοφονία του πρέσβη της στην Άγκυρα. Νωρίτερα, οι δύο αντιπροσωπείες, είχαν αποφασίσει την παράταση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.


Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα -σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος δηλαδή- συνέπεσε με το τέλος της κοινής συνεδρίασης διάρκειας τριών και πλέον ωρών, όπου εξετάσθηκαν σε «ειλικρινή, ουσιαστική και επαγγελματική ατμόσφαιρα διμερή ζητήματα»
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο ρωσικό λαό, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για παρόμοια ειδεχθή πράξη».

Η υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης, με ανακοίνωσή της αποκάλεσε τη δολοφονία «αδιανόητη» και έστειλε την «πλήρη συμπάθειά της»: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο αυτή την επίθεση εναντίον του αντιπροσώπου της χώρας σας στην Τουρκία και θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με τη Ρωσία ενόψει της εγκληματικής αυτής πράξης βίας».



Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα -σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος δηλαδή- συνέπεσε με το τέλος της κοινής συνεδρίασης διάρκειας τριών και πλέον ωρών, όπου εξετάσθηκαν σε «ειλικρινή, ουσιαστική και επαγγελματική ατμόσφαιρα διμερή ζητήματα», αλλά που έκλεισε με την επαναβεβαίωση των «προφανών διαφωνιών» για το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Σε περίοδο έντασης, ο διάλογος είναι πιο σημαντικός από οποτεδήποτε άλλοτε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια ώρα από το αρχηγείο της ΕΕ στις Βρυξέλες, ανακοινωνόταν η παράταση των οικονομικών αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας ως τις 31 Ιουλίου 2017, λόγω της Ουκρανίας.

Επίσης, η κα Μογκερίνι ανακοίνωνε την παράταση της συνεργασίας και της χρηματοδότησης της κυβέρνησης στο Κίεβο. Κι αυτό παρ΄όλο που παρατηρητές επισήμαιναν ότι «η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ του Φεβρουαρίου 2015 παραβιάζεται και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη -τόσο τους αυτονομιστές όσο και τις κυβερνητικές δυνάμεις».

Ο Καρλόφ είχε προσπαθήσει να διατηρηθεί ο διάλογος Μόσχας-Άγκυρας

Ο φόνος του Ρώσου πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα, έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας είναι τεταμένες με διάχυτη τη δυσαρέσκεια στην Τουρκία λόγω του χειρισμού από την Ρωσία του πολέμου στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη έρχεται σε μια στιγμή που οι δύο χώρες συνεργάζονταν από κοντά για να βρουν λύση στα περιφερειακά προβλήματα συμπεριλαμβανομένου και του συριακού». Για να προσθέσει μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την δολοφονία: «Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα «είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό».

Μιλώντας στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από χτες για τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι ειδικοί θα συνεργαστούν προκειμένου να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο χωρών για μια πολιτική λύση στη Συρία όπως και σε άλλους τομείς.

Όπως έγραψε στο Τwitter του ο Τσαβούσογλου «Ο πρέσβης Καρλόφ ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης ο οποίος επιτυχώς είχε εργασθεί σε δύσκολη περίοδο για την Τουρκία».



Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με έντονη ανακοίνωση καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, ενώ ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μαν Κι-μούν, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την «χωρίς αιτία αυτή τρομοκρατική πράξη».
«Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, προφανώς σχεδιάσθηκε για να υπονομεύσει τις προσπάθειες εξεύρεσης επίλυσης στην συριακή κρίση ενόψει της συνάντηση στη Μόσχα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν», δήλωσε η Zeynep Jane Louise Kandur, του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Κωνσταντινούπολης, στον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και τραγικό που η Τουρκία δέχεται αυτό το προβοκατόρικο πλήγμα», πρόσθεσε η Zeynep Jane Louise Kandur.

Ποια τα πραγματικά κίνητρα;

Ποιο όμως ήταν το κίνητρο που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου; Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα αίτια που οδήγησαν τον Τούρκο αστυνομικό στην δολοφονική επίθεση που όμως στοίχισε και τη δική του ζωή. Κι όλα αυτά που αστραπιαία αναμεταδόθηκαν σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Γνώριζε πως θα τον βιντεοσκοπούσαν και είχε πλήρη συνείδηση του τι συνέβαινε στην αίθουσα της έκθεσης», δήλωσε η Juliette Kayyem καθηγήτρια του Χάρβαρντ και ειδική σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Αφού πυροβόλησε αρκετές φορές πισώπλατα τον πρέσβη, ο δολοφόνος είπε: «Μόνο νεκρό θα με πάρετε από εδώ μέσα». Αφού προηγουμένως είχε κραυγάσει «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «θυμηθείτε το Χαλέπι!».

«Πρέπει να μάθουμε ποιος οργάνωσε τη δολοφονία και έδωσε εντολές στον δολοφόνο», ανέφερε σε δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Zήτησε άδεια ανήμερα της επίθεσης

Ο 22χρονος Τούρκος αστυνομικούς που πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρεσβευτή χθες στην Άγκυρα δήλωσε ασθένεια στην δουλειά του χθες, ανήμερα της επίθεσης, και είχε αναφέρει μάλιστα στους ανώτερούς του ότι θα προσκομίσει διάγνωση γιατρού για να δικαιολογήσει την απουσία του, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματικός των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατονομάσει ως δράστη της επίθεσης τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος φώναξε «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι» και «ο Θεός είναι μεγάλος», την ώρα που άνοιγε πυρ εναντίον του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ο οποίος εκφωνούσε ομιλία σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Αλτιντάς τηλεφώνησε στην υπηρεσία του, στη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της Άγκυρας, όπου εργαζόταν για 2,5 χρόνια, και δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά, θα απουσίαζε και ότι θα έφερνε ένα σημείωμα γιατρού μόλις επέστρεφε στην εργασία του, σύμφωνα με τον αξιωματικό.
Ο ίδιος, αν και διέμενε σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Ντεμετεβλέρ στα περίχωρα της Άγκυρας, πέρασε τη νύχτα πριν από την επίθεση σε ένα ξενοδοχείο στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, κοντά στη γκαλερί, επισήμανε ο αξιωματικός.



«Περπάτησε από το ξενοδοχείο… στην γκαλερί. Εκεί έδειξε την αστυνομική του ταυτότητα στην είσοδο» είπε ο ίδιος.

Χάρη σε αυτήν μπόρεσε να παρακάμψει τον σωματικό έλεγχο και να μπει με το όπλο του εντός της αίθουσας.


Πυροβόλησε 11 φορές τον πρέσβη
Ο Αλτιντάς πυροβόλησε 11 φορές, οι 9 σφαίρες κατέληξαν στο σώμα του άτυχου πρεσβευτή, αφηγήθηκε ο αξιωματικός, επικαλούμενος την αρχική έκθεση της αστυνομίας.

Οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας κατόπιν εισέβαλαν στην γκαλερί κι ακολούθησαν πυροβολισμοί για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έναν εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρισκόταν επί τόπου. Καθώς οι αστυνομικοί εισέρχονταν στο κτίριο, ο Αλτιντάς περίμενε δίπλα στο σώμα του πρέσβη και δεν επέτρεπε να του παρασχεθεί βοήθεια, έγραψε η εφημερίδα Hürriyet.

ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.zougla.gr/kosmos/article/skies-stis-sinomilies-nato-e-apo-ti-dolofonia-tou-rosou-presvi
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου