Επικοινωνία μέσω εγκεφαλικού «τσιπ»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια παράλυτη 58χρονη γυναίκα που πάσχει από προχωρημένη πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), τη νόσο του Στίβεν Χόκινγκ, μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τη σκέψη της χάρη σε εγκεφαλικό εμφύτευμα. Το «τσιπάκι» συλλαμβάνει τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και τα μεταδίδει σε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα, όπου ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει να τα μετατρέψει σε λέξεις, οι οποίες αναπαράγονται στην οθόνη. Η ασθενής μπορεί, με αυτό τον έμμεσο τρόπο, να «πληκτρολογεί» αργά δύο έως τρία γράμματα το λεπτό. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή χρησιμοποιείται στο σπίτι ενός ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται η καθημερινή παρουσία γιατρών και μηχανικών.

Η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι ανίατη και άγνωστης αιτιολογίας νευροεκφυλιστική πάθηση που προκαλεί δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση και τελικά στην αναπνοή. Τουλάχιστον εννέα στις δέκα περιπτώσεις θεωρούνται κληρονομικές. Eγινε ευρύτερα γνωστή όταν από αυτή προσβλήθηκαν ο Αμερικανός αθλητής του μπέιζμπολ Λου Γκέρινγκ και αργότερα ο διάσημος Βρετανός φυσικομαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ. Οι γιατροί και ερευνητές στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Γνωσιακής Νευροεπιστήμης Νικ Ράμσεϊ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου