«Ζήτω η Ελλάς»: Αυτά είναι τα 24 σημεία της ομιλίας Ομπάμα που χειροκροτήθηκαν από το κοινό

Μπορούσε κανείς να καταλάβει πολλά για την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα, πριν καν εμφανιστεί στη σκηνή. Την ώρα που το θέατρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γέμιζε ασφυκτικά, στο κέντρο της σκηνής δέσποζαν τρεις πελώριες σημαίες: Η αμερικάνικη, η ελληνική και η ευρωπαϊκή. Η σημερινή ομιλία εξάλλου, έπρεπε να είναι πολλά πράγματα: Tοπική και διεθνής ταυτόχρονα, ενωτική αλλά και καθησυχαστική σε σχέση με την επερχόμενη Προεδρία του Τράμπ, στιβαρή αλλά και αρκετά ανάλαφρη για να ικανοποιήσει ένα κοινό διψασμένο για έμπνευση και ελπίδα.
Ήταν η δεύτερη φορά που παρακολούθησα τον Πρόεδρο Ομπάμα να μιλάει σε κοινό. Η πρώτη ήταν 7 μήνες πριν, στο Austin του Texas,ήξερα λοιπόν πως πρόκειται για έναν χαρισματικό ρήτορα.
Ο σημερινός του λόγος ήταν εξαιρετικά δομημένος. Με αφετηρία τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας, κατάφερε να συγκινήσει το ακροατήριο του, μιλώντας για την έννοια και τη σημασία της δημοκρατίας.H δημοκρατία δυναμώνει τις κοινωνίες και τους πολίτες και παρά τις όποιες αδυναμίες της, είναι η μόνη λύση στις περίπλοκες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αυτό ήταν για μένα τουλάχιστον, το νόημα της σημερινής ομιλίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση στο κοινό έκανε η εκτενής αναφορά στην παγκοσμιοποίηση. Παρά τα θετικά της, τα οποία και ο Πρόεδρος Ομπάμα απαρίθμησε λεπτομερώς, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι στο μέλλον θα χρειαστεί μια «διόρθωση πορείας» για να μπορούν όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τα αγαθά της και όχι μόνον οι ελίτ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Ομπάμα κατάφερε να κερδίσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Οι φράσεις που τράβηξαν το χειροκρότημα, δείχνουν με τι ακριβώς αντέδρασε και συγκινήθηκε το κοινό την ώρα της ομιλίας του.
Έλληνες ή Αμερικάνοι όλοι ζητωκραυγάζουμε για το Γιάννη Αντετοκούμπο που γίνεται καλύτερος κάθε χρόνο.
Πιο πολύ χρωστάμε στην Ελλάδα το πιο πολύτιμο δώρο - την πεποίθηση πως σαν όντα με ελεύθερη βούληση μπορούμε να κυβερνήσουμε τον εαυτό μας.
Ήταν εδώ, στους πέτρινους λόφους αυτής της πόλης που γεννήθηκε η δημοκρατία και το κράτος.
Πιστεύω πως το να υποστηρίζει η Αμερική τη δημοκρατία ανά τον κόσμο είναι κάτι χρήσιμο.
Επειδή οι δημοκρατίες μας δεν κάνουν διακρίσεις, μπορούμε να καλωσορίσουμε κόσμο στις χώρες μας και μετανάστες που έχουν ανάγκη στις χώρες μας και δεν έχουμε δει πουθενά τόση συμπόνοια όσο εδώ στην Ελλάδα.
Η γενναιοδωρία των Ελλήνων σε όσους φτάνουν στις ελληνικές ακτές έχει εμπνεύσει τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως πρέπει να αναλαμβάνετε αυτό το έργο μόνοι σας
Με τη διπλωματία καταφέραμε να ξεκινήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα. Με τη διπλωματία καταφέραμε να προσεγγίσουμε το Ιράν. Με τη διπλωματία ενωθήκαμε με την Ελλάδα κι άλλες 200 χώρες ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία, ας μετρήσουμε γι’ άλλη μια φορά τις αξίες μας (…). Επιτρέψαμε στους Αμερικάνους να παντρεύονται αυτόν ή αυτήν που αγαπούν.
Αποδείξαμε ότι μπορείς να αναπτύξεις την οικονομία και να μειώσεις τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Η δημοκρατία απαιτεί να υπάρχει ομαλή μετάβαση εξουσίας.
Εγώ και ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο διαφορετικοί, αλλά η Αμερικάνικη δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από ένα μόνο άτομο.
Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί μια διόρθωση πορείας, ώστε στα χρόνια και στις δεκαετίες που θα έρθουν να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα οφέλη της. Πρέπει να εξουδετερώσουμε τα αρνητικά της.
Πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα έτσι ώστε να είναι εύκολο να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση.
Δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τις επίπονες θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες ή το κόστος των μεταρρυθμίσεων. Εγώ το γνωρίζω. Και είμαι περήφανος για όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση μου για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες.
Θα συνεχίσω να πιέζω τους δανειστές να κάνουν ότι χρειάζεται για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά sustained economic recovery.
Οι νέοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον, κπαίδευση και δουλειές και πως δεν χρειάζεται να ταξιδεύετε αλλού, υπάρχουν δουλειές εδώ στην Ελλάδα, στη χώρα σας.
Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της ανθρώπινης ιστορίας.
Πιστεύουμε ότι η ελπίδα και η ανανέωση των κοινωνιών μας ξεκινά με τις φωνές των νέων.
Πιστεύω πιο έντονα από ποτέ ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν είπε ότι, «Το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά κάμπτει προς τη δικαιοσύνη».
Όπως είπε η γυναίκα εδώ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες που φτάνουν σε αυτές τις ακτές: «Ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Είμαστε όλοι άνθρωποι- πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους». Γυναίκες όπως αυτή μου δίνουν ελπίδα.
Σε όλες τις κοινότητές μας, σε όλες τις χώρες, εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει περισσότερο απ’ αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν «φιλότιμο».
Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα
Ο σημαντικότερος τίτλος είναι αυτός του πολίτη
Ζήτω η Ελλάς!
Αυτές είναι οι ελληνικές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα
Καλησπέρα
Φιλότιμο
Φουστανέλα
Ούζο
Δημοκρατία
Κράτος
Δήμος
Σπανακόπιτα 
Ζητώ η Ελλάς

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

  • Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλ

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου