"Ταφόπλακα" η φετινή τιμή της ελιάς για τους παραγωγούς της Χαλκιδικής

 Στη χαμηλή παραγωγή προστέθηκε η χαμηλή τιμή

Απογοητευμένοι είναι φέτος οι ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική, αφού στη μειωμένη παραγωγή ήρθε να προστεθεί και η χαμηλή τιμή, η οποία δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα έξοδα της χρονιάς. 
Όπως γράψαμε στο halkidikifocus, το κυκλοκόνιο που έπληξε τα ελαιόδεντρα, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Μάιο, με τους ζεστούς ανέμους, καθώς και η ανομβρία του καλοκαιριού, επέδρασαν αρνητικά στην παραγωγή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μείωση έως και 50%, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συγκομιδή της. Στο ήδη αρνητικό τοπίο, ήρθε να προστεθεί η χαμηλή τιμή, η οποία ξεκινά από τα 85 λεπτά το κιλό για το μεγάλο μέγεθος (που αναλογεί 110 τεμάχια στο κιλό) και φτάνει έως τα 30 λεπτά το κιλό για το μικρό μέγεθος (που αναλογεί στα 200 τεμάχια ανά κιλό) με αποτέλεσμα ο μέσος όρος για τον παραγωγό να κυμαίνεται από τα 30 λεπτά έως τα 50 λεπτά το κιλό. Αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη απογοήτευση στους ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής, που βλέπουν ότι σε μία χρονιά που η παραγωγή δεν είναι υψηλή, δεν μπορούν να διεκδικήσουν μια καλή τιμή, η οποία θα τους επέτρεπε να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.
Καταστροφική χρονιά
Για μια «καταστροφική χρονιά» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής, Θανάσης Σταμπουλής, μιλώντας στο halkidikifocus. «Φέτος δεν θα μας μείνει τίποτα», πρόσθεσε, τονίζοντας αγανακτισμένος ότι: «Έχουμε να πληρωθούμε από τους εμπόρους από πέρυσι. Φέτος περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά αντίθετα στη χαμηλή παραγωγή ήρθε να προστεθεί μια τιμή, με την οποία δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα έξοδα. Πέρα από λίγους φερέγγυους εμπόρους οι υπόλοιποι πατάνε πάνω στον αγρότη. Φέτος φαίνεται πόσο τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν».
Για «καταστροφική χρονιά» έκανε λόγο στο halkidikifocus και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης. «Όχι μόνο ο παραγωγός δεν μπορεί να εξοφλήσει τα φετινά τους έξοδα (γεωπόνο, εργάτες κλπ.) αλλά δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τον Φόρο Εισοδήματος και τα ασφάλιστρα. Επιπλέον δεν θα έχει να πληρώσει για την επόμενη χρονιά. Με τι χρήματα, για παράδειγμα, να κλαδέψει τις ελιές την επόμενη χρονιά;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΝΑ. Παράλληλα τόνισε ότι το γεγονός ότι πολλοί αγρότες ήδη από την αρχή της συγκομιδής παραδίνουν στους εμπόρους το προϊόν με ανοιχτή τιμή στα τιμολόγια, επιδρά αρνητικά στον καθορισμό της τελικής τιμής. «Όταν αρχίζουν οι αγρότες και μαζεύουν τις ελιές - ειδικά την πρώιμη παραγωγή - φοβούνται ότι αν την κρατήσουν και θα μαυρίσει, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να πουληθεί ως βρώσιμη, αλλά θα πάει για λάδι. Το αποτέλεσμα είναι να τις παραδίδουν αμέσως, πριν όμως καθοριστεί η τιμή», εξήγησε.
Δεν υπάρχει συνεργατισμός
«Η ελιά είναι το μόνο αγροτικό προϊόν το οποίο δεν μπορεί να πουληθεί στη λιανική αγορά, αν δεν μεταποιηθεί», επεσήμανε ο κ. Γιαλαγκολίδης. «Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη μεταποίηση, κάτι που σημαίνει μεγάλο κόστος ή να την προωθήσει στους εμπόρους» πρόσθεσε.
«Η ελιά έχει καταντήσει προϊόν πολυτελείας» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Σταμπουλής, σημειώνοντας ότι ενώ ο ίδιος θα εισπράξει 40 λεπτά το κιλό περίπου μέσο όρο, στον καταναλωτή θα φτάσει πάνω από 4 ευρώ. «Με αυτή την τιμή δεν μπορώ να ανταπεξέλθω», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρχουν ισχυρές αγροτικές ενώσεις θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».
«Αν υπήρχαν ισχυρές και υγιείς Συνεταιριστικές Ενώσεις θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε τις ελιές εκεί και στη συνέχεια να προωθούνταν στη μεταποίηση με καλύτερους όρους. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν πάει καλά ο συνεργατισμός, που θα ήταν μία λύση», υπογράμμισε ο κ. Γιαλαγκολίδης.
Στροφή στην παραγωγή ελαιολάδου;
«Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, καλύτερα θα ήταν ο παραγωγός να προωθήσει τις ελιές για ελαιόλαδο», ανέφερε ο κ. Γιαλαγκολίδης, σημειώνοντας ότι για παράδειγμα το αγουρέλαιο αυτή τη στιγμή πωλείται σε πολύ υψηλότερη τιμή. «Δεν θα παραξενευτώ αν τα επόμενα χρόνια δούμε μια στροφή στη παραγωγή ελαιολάδου, αν οι συνθήκες και κυρίως οι τιμές της ελιάς συνεχίσουν να είναι όπως φέτος», κατέληξε.
halkidikifocus.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου