Γιάννης Μπουτάρης: Ασκήσεις ισορροπίας και στο βάθος ανασχηματισμός

Κρίσιμη αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής


Η "Πρωτοβουλία" μπήκε σε μία νέα περίοδο έντονων ζυμώσεων πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε ένα προς ένα τα στελέχη της δημοτικής ομάδας του.
Τα τετ α τετ Μπουτάρη με τους δημοτικούς συμβούλους του, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξουν σε έναν ανασχηματισμό, που μένει να αποδειχτεί αν θα επιφέρει ευρύτερες ή μόνον επιφανειακές αλλαγές στο σχήμα που διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.
Στην εκτελεστική επιτροπή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον Γιάννη Μπουτάρη, που εκτιμάται ότι θα γίνει αυτήν την εβδομάδα.
Κι αυτό γιατί ο δήμαρχος, μιλώντας σε συνεργάτες του, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής να ζητήσει τις παραιτήσεις των οκτώ αντιδημάρχων του, όχι κατ’ ανάγκη γιατί σκοπεύει να τους αντικαταστήσει στο σύνολό τους, αλλά για να έχει το περιθώριο κινήσεων, εάν και όποτε αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές.
Ο Γιάννης Μπουτάρης θέλει να έχει στη διάθεσή του τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων του, διότι βάσει του “Καλλικράτη” τυπικά η θητεία τους λήγει μέσα στο Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες παραιτήσεις πέραν των οκτώ αντιδημάρχων θα κληθούν να υποβάλουν και όλα τα στελέχη της “Πρωτοβουλίας” που καταλαμβάνουν θέσεις σε οργανισμούς και σε νομικά πρόσωπα του δήμου.
Οι κινήσεις Μπουτάρη αναφορικά με τις ενδεχόμενες παραιτήσεις των στελεχών πρώτης γραμμής αναμένονταν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της αστικής συγκοινωνίας είχαν οδηγήσει σε αναβολή της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Τα έκτακτα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας άλλωστε επέφεραν καθυστερήσεις και στις προγραμματισμένες πρόσωπο με πρόσωπο επαφές που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με στελέχη της “Πρωτοβουλίας”.
Οργανόγραμμα και «Καλλικράτης»
Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης συνδέει τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο σχήμα διοίκησης με τις μεταβολές που θα προκύψουν στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σύμφωνα με το αναθεωρημένο οργανόγραμμα, το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο τελικό στάδιό του. Ο δήμαρχος έχει διευκρινίσει ότι δεν θα αναμείνει τη δημοσίευσή του, η οποία μπορεί να γίνει έπειτα και από έναν χρόνο, αλλά θα καταλήξει στις αποφάσεις του, μόλις το νέο οργανόγραμμα θα είναι έτοιμο να σταλεί προς έγκριση. Παράλληλα στις παραμέτρους που θα συνεκτιμήσει ο Γιάννης Μπουτάρης περιλαμβάνονται και οι μεταβολές που θα ενσωματωθούν στο νέο “Καλλικράτη”.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να υπάρχει αντιστοίχηση ανάμεσα στο χαρτοφυλάκιο που θα ανατεθεί σε κάθε αντιδήμαρχο και στο διαχωρισμό των δημοτικών υπηρεσιών βάσει του καινούργιου οργανισμού λειτουργίας τους. Υπό το σκεπτικό αυτό πολλοί εκτιμούν ότι οι πολυσυζητημένες αλλαγές στο σχήμα διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να μην κρύβουν πολλές εκπλήξεις ως προς τα πρόσωπα, αλλά να έχουν περισσότερο έναν χαρακτήρα ανακατανομής αρμοδιοτήτων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης στελεχών που μέχρι πρότινος έμεναν στον πάγκο.
Στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Γιάννη Μπουτάρη βρίσκονται η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα και ο Θανάσης Παππάς, στον οποίο έχει ανατεθεί η “υπεραντιδημαρχία” Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας. Κατά διαστήματα ο Γιάννης Μπουτάρης έχει δεχθεί εισηγήσεις να αυτονομήσει το κομμάτι της καθαριότητας και να αναθέσει σε κάποιο πρόσωπο την κατ’ αποκλειστικότητα ενασχόληση με αυτό, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του για την καθημερινότητα του πολίτη.
Σταθερές αξίες στη διοίκηση Μπουτάρη αποτελούν ο Σπύρος Πέγκας στον τομέα του Τουρισμού και η Έλλη Χρυσίδου ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ενώ σε γυναικεία χέρια -σε αυτά της Γιούλης Ρανέλλα- βρίσκεται το νευραλγικό πόστο της διαχείρισης των οικονομικών. Η κυρία Ρανέλλα ανέλαβε χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου το Μάρτιο του 2015, ταυτόχρονα με τον Πέτρο Λεκάκη, ο οποίος ορίστηκε αντιδήμαρχος Ανάπτυξης. Εσχάτως, τον περασμένο Απρίλιο, ο Γιάννης Μπουτάρης διεύρυνε το σχήμα διοίκησης με τον ορισμό του Νίκου Φωτίου ως αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και της Λίνας Λιάκου ως αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.   
Πρόσωπο με πρόσωπο
Ο Γιάννης Μπουτάρης πολλές φορές έχει κατηγορηθεί από μερίδα στελεχών της παράταξής του ότι έχει επιλέξει ως συνομιλητές του έναν μικρό αριθμό στενών συνεργατών του, χωρίς να έχει υιοθετήσει ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου στο εσωτερικό της “Πρωτοβουλίας” για θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικής από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
Η πρωτοβουλία του να επιδιώξει προσωπικές συναντήσεις με το σύνολο των μελών της δημοτικής ομάδας του εκτιμάται από πολλούς ότι αποτελεί και μία απάντηση απέναντι σε αυτήν την κριτική. Τη διαδικασία των επαφών πρόσωπο με πρόσωπο εγκαινίασε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας Ανέστης Τελίδης, ενώ την πόρτα του γραφείου δημάρχου πέρασαν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων αρκετά ακόμη στελέχη της “Πρωτοβουλίας”, όπως ο Γιώργος Δημαρέλος, η Άννα Αγγελίδου, η Σοφία Ασλανίδου και ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.
Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα έγινε και το πρώτο τετ α τετ, έπειτα από περίπου έναν χρόνο, του Γιάννη Μπουτάρη με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, έγινε σε πολιτισμένο κλίμα, παρότι εδώ και καιρό οι σχέσεις των δύο ανδρών έπαψαν να είναι θερμές. “Ο δήμαρχος έχει το πεπόνι, αυτός έχει και το μαχαίρι” είναι η μοναδική επισήμανση στην οποία περιορίστηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος, πριν από τη ρήξη που επήλθε στις σχέσεις τους με αφορμή την υπόθεση των συμβασιούχων, επί σειρά ετών υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη.
Σε πολύ ήρεμο κλίμα -έπειτα από μακρά περίοδο εντάσεων- κύλησε η συνάντηση του Γιάννη Μπουτάρη και με τον Λάζαρο Ζαχαριάδη, ο οποίος πολλές φορές έχει διατυπώσει έντονους προβληματισμούς για επιλογές της διοίκησης. Στην κουβέντα τους οι δύο άντρες κάλυψαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από τις σχέσεις στο εσωτερικό της “Πρωτοβουλίας” μέχρι το θέμα του δανείου των 37,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επιθυμεί να λάβει η διοίκηση Μπουτάρη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο κ. Ζαχαριάδης φέρεται να έκανε λόγο για “καταγεγραμμένα προβλήματα στην ‘Πρωτοβουλία’”, επισημαίνοντας πως αποτελεί ζήτημα προσωπικών επιλογών του δημάρχου εάν και με ποιον τρόπο θα τα επιλύσει.
Το ενδιαφέρον του για τη δημοτική αστυνομία, που μέχρι σήμερα ανήκει στην αρμοδιότητα του Λευτέρη Κιοσέογλου, φέρεται να εκδήλωσε στο πλαίσιο της συνάντησής του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Λιακόπουλος, ο οποίος πριν από μόλις λίγο καιρό είχε αντιπαρατεθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη σε οξύτατους τόνους.
Φόρμα αξιολόγησης
Πριν να τους καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αποστείλει προς τους δημοτικούς συμβούλους του ερωτηματολόγιο δεκαεπτά σημείων, που είχε περισσότερο το χαρακτήρα μιας φόρμας αξιολόγησης. Αρκετοί είναι αυτοί που επέλεξαν να μη συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, άλλοι γιατί το βρήκαν υποτιμητικό, άλλοι γιατί το θεώρησαν ανώφελο και άλλοι γιατί το εκτίμησαν ως περιττό.
Αυτή η φόρμα των δεκατεσσάρων σελίδων περιλαμβάνει ερωτήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες που κάθε στέλεχος ασκεί σήμερα, αλλά και με όσες ενδεχομένως θα επιθυμούσε να αναλάβει στο μέλλον, ενώ περιλαμβάνονται και ερωτήματα για ζητήματα αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων ή ακόμη και για θέματα πολιτικής στόχευσης της δημοτικής αρχής.

 makthes.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου