Στον ευρωσκεπτικισμό στρέφει τις ελπίδες του ο Ρέντσι

Θα μπορούσε ο Ματέο Ρέντσι να έχει την τύχη του Ντέιβιντ Κάμερον, προκαλώντας την επόμενη μεγάλη κρίση της Ε.Ε. έπειτα από εκείνη που πυροδότησε η επιλογή των Βρετανών υπέρ του Brexit; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις πρωτεύουσες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου και ενδέχεται να κρίνει το πολιτικό μέλλον του κεντροαριστερού πρωθυπουργού.
Εχοντας θριαμβεύσει στις εκλογές του 2014, ο Ρέντσι προκήρυξε προ εξαμήνου δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση, βέβαιος ότι θα το κερδίσει. Με τις προτεινόμενες αλλαγές –συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της Γερουσίας ώστε να μην μπορεί να ανατρέπει κυβερνήσεις και να μπλοκάρει καίρια νομοσχέδια, εκλογικό σύστημα που ευνοεί το πρώτο κόμμα– επιδιώκει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα που έχει υποφέρει επί δεκαετίες από ασταθείς κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μια αμφίρροπη μάχη, με το «όχι» να ανεβαίνει όσο περνάει ο καιρός.
Μέχρι πρόσφατα, ο Ρέντσι δεσμευόταν ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία αν χάσει το δημοψήφισμα, προφανώς πιστεύοντας ότι θα κέρδιζε τη μάχη αν έριχνε στο τραπέζι το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο. Καθώς όμως οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι δεν συγκινούνται από την «απειλή» του πρωθυπουργού, ο οποίος, στα 41 του χρόνια, είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί, ο Ρέντσι έβαλε στο ψυγείο τα περί παραίτησης.
Ανακούφιση εταίρων
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανακούφιση στους βόρειους εταίρους του, και κυρίως στην Αγκελα Μέρκελ και στον Φρανσουά Ολάντ, για τους οποίους μια πτώση του Ιταλού πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή θα ήταν πραγματική καταστροφή: πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι έρχεται το ανερχόμενο «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο, που έχει δεσμευτεί για δημοψήφισμα με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.
Σε μια προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων, ο Ματέο Ρέντσι συνηθίζει, το τελευταίο διάστημα, να «υψώνει ανάστημα» με επιδεικτικό τρόπο απέναντι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Στην άτυπη σύνοδο των «27» (χωρίς τη Βρετανία) στην Μπρατισλάβα, χάλασε την παράσταση ομοψυχίας που ήθελαν να δώσουν οι εταίροι του, χολωμένος με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ που έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου χωρίς να τον προσκαλέσουν. Λίγο αργότερα, καυτηρίασε τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία για μονομερή παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τέλος, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα πάρει τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα χέρια της αν η Ε.Ε. συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική «αδιέξοδη». Οταν ένας κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστής πολιτικός όπως ο Ρέντσι προσφεύγει σε παρόμοιες χειρονομίες για να επιβιώσει, αντιλαμβάνεται κανείς το εύρος που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο ευρωσκεπτικισμός στην Ιταλία, μία από τις ισχυρότερες ιδρυτικές χώρες της Ενωσης.
Ο Στέφανο Στεφανίνι, πρώην πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποτιμούν το πρόβλημα. «Ο ιταλικός λαός πιστεύει ότι αδικήθηκε μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη», υποστηρίζει ο κ. Στεφανίνι. «Και δεν μιλάω μόνο για τους λαϊκιστές, αλλά και για εντελώς συνηθισμένους ανθρώπους, βιοπαλαιστές, ακόμη και πολλούς επιχειρηματίες».
 
kathimerini.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου