Τουρκική απροθυμία και προσκόμματα... τορπιλίζουν τη NATOϊκή αρμάδα στο Αιγαίο

Τουρκική απροθυμία και προσκόμματα... τορπιλίζουν τη NATOϊκή αρμάδα στο Αιγαίο Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το πρόβλημα, επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία που διαρκώς τορπιλίζει τη διεξαγωγή της επιχείρησης και συνιστά υπομονή και ψυχραιμία στην Ελλάδα που εξακολουθεί κάθε μέρα να δέχεται κατά εκατοντάδες τους πρόσφυγες.
Ο Γ. Στόλντενμπεργκ επικοινωνώντας την περασμένη Τρίτη με τον Αλ. Τσίπρα του είπε: «Κάντε λίγο υπομονή! Η επιχείρηση βρίσκεται μόνο στην αρχή. Ελπίζω ότι σύντομα θα αποδώσει και θα δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιχειρεί ένας οργανισμός όπως είναι το ΝΑΤΟ ή η FRONTEX στο Ανατολικό Αιγαίο όπου προβάλλονται απαιτήσεις και εντάσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από σας, την Ελλάδα».
Επί της ουσίας ο γγ του ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι μέχρι τώρα η Συμμαχία αποδείχτηκε αναποτελεσματική στο να αποτρέψει τη ροή προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Πριν από την τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ την περασμένη Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Π. Καμμένου και Ν. Τόσκα, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των ροών προσφύγων προς την Ελλάδα, βάσει των οποίων δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική μείωση από την ημέρα που επισήμως ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δυστυχώς η Αγκυρα, παρότι υπέγραψε διμερή συμφωνία με την Αθήνα για το θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, τις τελευταίες μέρες, με την ανοχή της τουρκικής ακτοφυλακής, τα δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια «ξεφορτώνουν» κατά εκατοντάδες τους πρόσφυγες στις ελληνικές ακτές.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντενμπεργκ επικοινώνησε με τον Αλ. Τσίπρα και τον διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στην αρχή και σύντομα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της αποστολής της.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντενμπεργκ επικοινώνησε με τον Αλ. Τσίπρα και τον διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στην αρχή και σύντομα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της αποστολής της.
Τα εν λόγω στοιχεία με τις ροές των προσφύγων διαβίβασε ο Αλ. Τσίπρας και στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έσπευσε να τα επικαλεστεί σε δημόσια ομιλία της ζητώντας από την Τουρκία επιτέλους να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στο μεταξύ, η Τουρκία επιμένει να μη δίνει το «πράσινο φως» στον Γερμανό διοικητή της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας να στέλνει τα συμμαχικά πλοία μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου παρά μόνο στο σημείο απέναντι από τη Λέσβο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΝΑΤΟϊκή αρμάδα παραμένει απλός θεατής στα διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα, με τις βάρκες που επιβαίνουν οι πρόσφυγες να περνούν ανενόχλητες μπροστά από τα συμμαχικά πλοία και να προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές.
Παρ' όλα αυτά, στους κόλπους του ΝΑΤΟ θεωρούν βέβαιον ότι μετά τις 4 Απριλίου η Τουρκία θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα ώστε να μειωθεί δραστικά η παράνομη ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τις ελληνικές ακτές.
Στο μεταξύ, καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας παρατηρήθηκε ένας ασυνήθιστος εκνευρισμός από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία έστελνε οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και έκαναν επικίνδυνους τσαμπουκάδες μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο στο ύψος του κεντρικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα να αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά ύστερα από σκληρές αερομαχίες!
Οι αεροπορικές εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών αυξήθηκαν κατακόρυφα από τις 18 Μαρτίου, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη εξαιτίας των προσκομμάτων που προβάλλει η Τουρκία από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006 ως προς τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ναυτικής ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο.
ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
Πέραν των μεγάλων ναυτικών μονάδων που είναι ακροβολισμένες στο Αιγαίο, στη βάση της Σούδας συγκεντρώνονται και μικρότερες μονάδες από διάφορες συμμαχικές χώρες που στην πορεία θα ενταχθούν στην επιχείρηση! Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε προχτές ΝΑΑΤΟϊκός αξιωματούχος, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να τρωθεί το γόητρο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Πάση θυσία η επιχείρηση θα στεφθεί με επιτυχία όσο χρόνο και εάν μας πάρει».
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου