NΔ : Δρόμος μετ’ εμποδιών έως το συνέδριο

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του: Η ΝΔ είναι καθηλωμένη δημοσκοπικά -έστω κι αν εμφανίζεται με οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-, η κυβέρνηση προετοιμάζει επιμελημένα αυτές τις μέρες μεγάλη επίθεση στη Βουλή εναντίον της και ο πρωθυπουργός διαθέτει πάντα το χαρτί ενός εκλογικού αιφνιδιασμού. Ταυτόχρονα, τα απτά δείγματα της ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζονται έως αυτή την ώρα σε λίγα νέα πρόσωπα που μετέχουν στις ομάδες εργασίας, τις οποίες παρουσίασε πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης. Μπορεί όμως πράγματι η Νέα Δημοκρατία να είναι ικανοποιημένη από αυτή την εικόνα;
Η γραμμή που έχει επιλέξει να προβάλλει με κάθε ευκαιρία η γαλάζια παράταξη είναι ότι «βρίσκει αργά αλλά σταθερά εκ νέου τον βηματισμό της» και ότι «η συνταγματική της υποχρέωση» της υπαγορεύει «να ασκεί αντιπολίτευση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης προασπίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον και τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό». Το επαναλαμβάνει συχνά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, το χρησιμοποιούν ως επωδό υψηλόβαθμα στελέχη της ή και άλλα σε κάθε επαφή τους με τον Τύπο.
Η τακτική της έχει σχετικά πρόσφατα εμπλουτιστεί με την προβολή της πεποίθησης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τις εκλογές και «θα τις κερδίσει όποτε και αν γίνουν» προκειμένου να προκύψει μια κυβέρνηση καλύτερη από τη σημερινή.
Στο μεταξύ, παραδοσιακές ομάδες, σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο, κομματικών στελεχών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μετείχαν στη μακρά πορεία φθοράς και εκλογικής συρρίκνωσης της ΝΔ, συγκρούονται μεταξύ τους για μια ακόμα φόρα, με έπαθλο το ποιος θα επικρατήσει στις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές, ή θα πάρει το εισιτήριο για το συνέδριο του κόμματος με την ιδιότητα του συνέδρου. Αυτό σε συνδυασμό με τον μάλλον αναιμικό ανανεωτικό αέρα που φυσά στο εσωτερικό του κόμματος, εξελίσσεται σε τροχοπέδη στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της ΝΔ. «Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί όχι μόνο με τη δημιουργία ομάδων εργασίας για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και με τις σημαντικές αποφάσεις για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, τη χρηματοδότηση και την οργανωτική διάταξη του κόμματος», εξηγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Ας μην έχουμε όμως ψευδαισθήσεις. Αρκετοί ακόμη στη Νέα Δημοκρατία αισθάνονται πιο 'ασφαλείς' μέσα από την αναφορά τους σε πρόσωπα ή ομάδες παρά στις αρχές και τις αξίες δια των οποίων η ΝΔ κυριάρχησε μεταπολιτευτικά. Σήμερα απαιτείται μια αλλαγή παραδείγματος. Η ανανέωση δεν είναι μια στατική διαδικασία ούτε δουλειά ενός μόνο ανθρώπου. Για να καταστούν οι όποιες αλλαγές εφαρμόσιμες και λειτουργικές θα πρέπει να γίνουν 'κτήμα' όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και στελεχών της, ιδιαίτερα όσων μας εμπιστεύτηκαν πρόσφατα και αναζητούν μια σταθερή δομή πολιτικής έκφρασης. Προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές συνέδριο είναι μόνο η αρχή».
Το Προσφυγικό
Ωραία διατύπωση προθέσεων και πολιτικών σκοπών, αλλά μένει να επινοηθεί και η πολιτική πράξη που θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα, καθώς και ο πολιτικός χρόνος που αναμένεται η επικράτησή της. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς το συνέδριό της, δεν σταματά τις γενικότερες εξελίξεις. Η προσφυγική κρίση κορυφώνεται και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι η Ευρώπη θα σκληρύνει τη στάση της. Την ίδια ώρα η Τουρκία με τα δικά της προβλήματα ασφάλειας φαίνεται ήδη στην πράξη ότι δεν μπορεί να τηρήσει με συνέπεια τη συμφωνία ανακοπής των προσφυγικών ροών.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα μπει σε μια περίοδο βαθύτατης εσωστρέφειας. Αναπόφευκτα οι προσπάθειες για μια ανεκτική και ενιαία διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα δεχθούν βαρύ πλήγμα», υπογραμμίζει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Απαιτούνται κατά συνέπεια μεγάλα αποθέματα ψυχραιμίας και σωστή κατανόηση των νέων δεδομένων. Δυστυχώς οι 'αριστερές' αναλύσεις σε τέτοιες στιγμές δεν φημίζονται για κάτι τέτοιο. Ο σχετικισμός του 'ναι μεν αλλά' και το αυτομαστίγωμα του τύπου η 'Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της' στο οποίο αρέσκονται ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μπορούν να επηρεάσουν με 'μοιραίο' τρόπο τη διαχείριση του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα δεχθεί ακόμη ισχυρότερες πιέσεις», προσθέτει.
Το 10ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται το τριήμερο 22 έως 24 Απριλίου, με στόχο η Νέα Δημοκρατία να είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες ως αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης. «Δεν θα είναι ένα ακόμη συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνοντας το χρονοδιάγραμμα των προσυνεδριακών διαδικασιών. «Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας που αφορά όλους τους πολίτες, καθώς φιλοδοξούμε να δυναμώσουμε τη φωνή του κάθε πολίτη που θέλει να παράξει πολιτική».
Σε κάθε περίπτωση η ευφορία που έφερε η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκλείψει και τώρα η νέα ηγετική ομάδα μένει να αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει την ουσιαστική ανανέωση του κόμματος καθώς και ότι τα πρώτα δείγματα θα φανούν στο συνέδριο, δηλαδή στο τέλος των 111 ημερών που ζήτησε προεκλογικά ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου