Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από αναλυτές του Eurasia Group, οι οποίοι επισημαίνουν πως η πίεση που δέχεται η οικονομικά εύθραυστη Ελλάδα από τους χιλιάδες μετανάστες που συσσωρεύονται στη χώρα, μπορεί να οδηγήσει στο Grexit.
Η Ελλάδα ενδεχομένως θα σηκώσει το κύριο βάρος των σχεδίων για τον περιορισμό των προσφύγων που φτάνουν στη βόρεια Ευρώπη, εκτιμούν οι ίδιοι. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο συνόρων, κοινωνικές εντάσεις και ακόμη και εκλογές, συμπληρώνουν.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν θα μειώσει τις προσφυγικές ροές στο βαθμό που ελπίζουν οι Ευρωπαίοι», ανέφεραν οι αναλυτές Μουιτάμπα Ραχμάν, Ναζ Μασράφ και Τζέιμς Σόγιερ, του Eurasia Group.
Μάλιστα, προβλέπουν αυτή η κρίση θα εξακολουθήσει να ασκεί πίεση στην Ανγκελα Μέρκελ και η Καγκελάριος θα προτιμήσει προσωρινά να περιορίσει το πρόβλημα στην Ελλάδα, σφραγίζοντας τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ίσως και εκείνα με τη Βουλγαρία.
Ομως, προειδοποιούν, αν κλείσουν τα σύνορα, τα αποτελέσματα- κοινωνικά και οικονομικά- θα είναι επικίνδυνα για την Ελλάδα, προκαλώντας μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή, αστάθεια και μπορεί ακόμη και να φέρουν ξανά τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.
«Το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό και εθνικιστικό αίσθημα στην Ελλάδα και θα κάνει πιο πιθανές τις πρόωρες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και- στο χειρότερο σενάριο- να επαναφέρει τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ανέφερε ο Ράχμαν.
Επιπλέον, οι αναλυτές του Eurasia Group δηλώνουν ότι δεν είναι βέβαιοι πως η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά σε σχέση με τα όσα ζητά η Ευρώπη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα πρέπει να δείξεισυμμόρφωση με μία σειρά απαιτήσεων της ΕΕ για να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων», επισημαίνουν.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παρότι πιθανότατα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και θα μπορούσε να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιούλιο, κάτι που θα απελευθερώσει περισσότερα χρήματα, η θέση της χώρας παραμένει αβέβαιη.
«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά, μία ραγδαία επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου, από εξωτερικούς παράγοντες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό θα προωθούσε την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης θα έφερνε ξανά στο προσκήνιο τον κίνδυνο των αποσταθεροποιητικών σεναρίων, όπως οι εκλογές ή και η μεταμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου