Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση. Ηδη η διαδικασία επεξεργασίας έχει ξεκινήσει καθώς οι θεσμοί έχουν στείλει στον Υπουργό Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλο σημείωμα με το οποίο ζητούν τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις, μέχρι τις πρώτες μέρες του έτους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να υπολογίσουν την βιωσιμότητα τους συστήματος σε βάθος χρόνου. Οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης (αύξηση εισφορών, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) δεν χαροποιούν ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, οι οποίοι επιμένουν στους υπολογισμούς τους. Σύμφωνα με αυτούς η τρύπα των 665 εκατ. ευρώ στο πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να κλείσει από το κούρεμα συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας ως ύστατο χαρτί για να σώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις θα εμφανίσει στους θεσμούς την «ακαριαία» μείωση των κύριων συντάξεων των νέων συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Η δήλωση -δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, αφήνει αδιάφορους τους θεσμούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι το μαχαίρι στις κύριες θα κινηθεί στο 6% μεσοσταθμικά.
Τα κύρια σημεία που αποτελούν σημείο τριβής με τους δανειστές είναι τα εξής:
■ Το ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού. Τα μαθηματικά μοντέλα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης 55%-70% για τις κύριες συντάξεις, ενώ οι θεσμοί δεν δέχονται η αναπλήρωση επί του συντάξιμου μισθού να υπερβαίνει το 48%.
■ Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση ενιαίους συντελεστές που θα ισχύουν τόσο για τους μελλοντικούς όσο και για τους παλιούς συνταξιούχους
■ Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές στην τελευταία διαπραγμάτευση ζήτησαν από τον κ. Κατρούγκαλο η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 20 ετών απασχόλησης αντί για 15.
■ Η διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους (20% του συνόλου των δικαιούχων) τον Μάρτιο του 2016 μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και η σταδιακή κατάργησή του έως το 2019.
■ Η περικοπή επικουρικών
■ Η ενοποίηση Ταμείων.
■ Η ενοποίηση Ταμείων.
Έως 20% περικοπές στις επικουρικές
Με γραμμή άμυνας τα 170 ευρώ πηγαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο κρίσιμο ραντεβού με το κουαρτέτο των δανειστών για το Ασφαλιστικό, στις 8 Ιανουαρίου. Η κυβερνητική πλευρά ελπίζει η μείωση κατά 20% περίπου που προτείνει για τις «υψηλές» επικουρικές, άνω των 400 ευρώ, να είναι αρκετή. Στόχος είναι να αποφευχθεί μια οριζόντια περικοπή και να μείνουν ανέπαφες οι επικουρικές κάτω των 170 ευρώ. Το υπουργείο άλλωστε προτείνει αύξηση των εισφορών κατά 1% στις κύριες και κατά ακόμα 1% (0,5% από τους ασφαλισμένους και 0,5% από τους εργοδότες) στις επικουρικές.
Η κυβερνητική πρόταση αναμένεται να αποσταλεί στους δανειστές στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα του Γενάρη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου