Αναβίωσε το έθιμο της "Βαρβάρας" στην Καλλικράτεια

Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία και την τύχη να δοκιμάσει γλυκό "Ασουρές" ή αλλιώς "Βαρβάρα", ένα γλύκισμα που μοιράζεται κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλλικράτειας.
Το έθιμο της "Βαρβάρας", ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην Θράκη, συνεχίζει να αναβιώνει στην Καλλικράτεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, χάρη στον ζήλο που δείχνουν οι γυναίκες του συλλόγου για τα έθιμα και τηνπαράδοση. Μοιράστηκε σε περαστικούς και επαγγελματίες του χωριού από τις γυναίκες του συλλόγου οι οποίες ήταν σε δύο κεντρικά σημεία του χωριού, για να μην μείνει κανένας χωρίς να κεραστεί.
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα την ευλογιά, που προκαλούσε τότε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι' αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν "Βαρβάρα" ή "Ασουρές".
Τα υλικά της "Βαρβάρας", ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και η διαφορά είναι στον αριθμό των υλικών που αποτελούν την συνταγή.
Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλικράτειας, φτιάχνουν την συνταγή με 9 υλικά, ωστόσο σε άλλες περιοχές η "Βαρβάρα" αποτελείτε από7.
Σιτάριαμύγδαλακαρύδιαμπαχαρικά όπως η κανέλα, το μπαχάρι και τοκύμινορόδιαλεύριζάχαρι λευκή και κόκκινη είναι τα βασικά συστατικά της "Βαρβάρας", αποτελώντας το παραδοσιακό γλύκισμα της ήμερας εδώ και πολλά χρόνια!
12342848 943926429030014 6900431250389051162 n
12347832 605438126260980 910900434195808926 n
12289711 605438072927652 5521305387888959313 n
12301721 605438316260961 6331231922470844977 n


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου