Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία και την τύχη να δοκιμάσει γλυκό "Ασουρές" ή αλλιώς "Βαρβάρα", ένα γλύκισμα που μοιράζεται κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλλικράτειας.
Το έθιμο της "Βαρβάρας", ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην Θράκη, συνεχίζει να αναβιώνει στην Καλλικράτεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, χάρη στον ζήλο που δείχνουν οι γυναίκες του συλλόγου για τα έθιμα και τηνπαράδοση. Μοιράστηκε σε περαστικούς και επαγγελματίες του χωριού από τις γυναίκες του συλλόγου οι οποίες ήταν σε δύο κεντρικά σημεία του χωριού, για να μην μείνει κανένας χωρίς να κεραστεί.
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα την ευλογιά, που προκαλούσε τότε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι' αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν "Βαρβάρα" ή "Ασουρές".
Τα υλικά της "Βαρβάρας", ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και η διαφορά είναι στον αριθμό των υλικών που αποτελούν την συνταγή.
Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλικράτειας, φτιάχνουν την συνταγή με 9 υλικά, ωστόσο σε άλλες περιοχές η "Βαρβάρα" αποτελείτε από7.
Σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, μπαχαρικά όπως η κανέλα, το μπαχάρι και τοκύμινο, ρόδι, αλεύρι, ζάχαρι λευκή και κόκκινη είναι τα βασικά συστατικά της "Βαρβάρας", αποτελώντας το παραδοσιακό γλύκισμα της ήμερας εδώ και πολλά χρόνια!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου