Τα τρία σενάρια διάλυσης του ευρώ και τα τρία σενάρια διάσωσης

 


Του Δημήτρη Κυπριώτη

Το σενάριο διάλυσης του Ευρώ έρχεται μαζί με τη διάλυση της ΕΕ και φαίνεται ότι σιγά-σιγά αυτό παύει να είναι κάτι το απίθανο, όπως μέχρι πρόσφατα μας διαβεβαίωναν οι ευρωλάγνοι συμφεροντολόγοι, μιας και τώρα ακουμπάει την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό, ταυτόχρονα με την απόφαση της άτυπης 4μερούς συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που προαποφάσισαν για λογαριασμό των υπολοίπων εκ των 27 χωρών, για τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, κυκλοφόρησε και από το Bloomberg η σχετική σεναριολογία περί διαλύσεως και μη διαλύσεως του Ευρώ.


Πάντως εκείνο που ο αναγνώστης πρέπει ιδιαίτερα να προσέξει, διαβάζοντας τα σχετικά σενάρια, είναι το γεγονός ότι και με τα 3 σενάρια της διάλυσης του ευρώ, ΠΟΥΘΕΝΆ δεν γράφεται το παραμικρό για τη διαγραφή του χρέους!! Τυχαίο; Κάθε άλλο.

Σε όλες τις περιπτώσεις είτε διάλυσης του ευρώ είτε όχι, οι χώρες που δεν θα βρεθούν στην κατηγορία των χωρών της 1ης ταχύτητας, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν  διπλό νόμισμα. Έτσι η 1η υποψήφια χώρα σε κάθε περίπτωση είναι η Ελλάδα, μιας και αποδείχθηκε ότι είναι ένα πειραματόζωο εδώ και 7 χρόνια, που ναι μεν της έχουν "αλλάξει την πίστη" αλλά που έχει πολίτες που στωικά αποδέχονται τα πάντα!!

Πολύ σύντομα λοιπόν, αφού κάθε αξιολόγηση είτε αυτή, είτε η επόμενη που δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, θα είναι η αφορμή ώστε οι επικυρίαρχοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως σενάριο και που προβλέπει την κυκλοφορία και 2ου νομίσματος, έτσι για να ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα η ερήμωση της χώρας!

Και αυτό δεν γράφεται ως σενάριο, είναι η πρόβλεψη με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Είναι το αποτέλεσμα που θα έρθει και που θα είναι πολύ αργά για να ανατραπεί.

Ας δούμε λοιπόν τα σενάρια του Bloomberg.

Τα τρία σενάρια της διάλυσης του ευρώ

Σενάριο 1: Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις εκλογές στη Γαλλία

Μετά τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα των αντιπάλων της, η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Στη συνέχεια προκηρύσσει -και το κερδίζει- δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Ξεκινά μια τεράστια φυγή κεφαλαίων, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες που έχει γίνει λόγος για δημοψήφισμα όπως η Ιταλία, και επιβάλλονται capital controls. Χωρίς την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο ένας πυρήνας βορειοευρωπαϊκών κρατών. Η πιθανότητα που δίνεται σε αυτό το σενάριο είναι 15%.

Σενάριο 2: Η Ιταλία γίνεται ευρωσκεπτικιστική

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη στα όρια της κατάρρευσης και δέχεται το τελειωτικό χτύπημα όταν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απορρίπτουν μια κυβερνητική βοήθεια, ισχυριζόμενοι ότι είναι κρατική. Τα spreads εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά και οι τράπεζες αναγκάζουν την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls. Μετά από χρόνια έλλειψης ανάπτυξης, ανεργίας και συνεχών κρίσεων, η Ιταλία γίνεται ευρωσκεπτικιστική. Τις επόμενες εκλογές κερδίζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, έχοντας σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο επαναφοράς της ιταλικής λίρας. Κρατικοποιούν τις τράπεζες και κερδίζουν το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη και έτσι τελειώνει το 18ετές πείραμα στο κοινό νόμισμα. Η πιθανότητα για αυτό το σενάριο είναι πιθανότητα 30%.

Σενάριο 3: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

Οι πιστωτές ζητούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμφωνηθεί το 2015. Η κίνηση του Τσίπρα τον βοηθά να ξανακερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του και κερδίζει τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα εγκαταλείψει την λιτότητα. Οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υιοθετούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν κάνει πίσω. Η Αθήνα χρεοκοπεί και αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της προς την ΕΚΤ, ενώ αναγκάζει την ΕΚΤ να αφήσει χωρίς χρηματοδότηση τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις μετατρέπονται σε υποσχετικές, μια μορφή IOU, καθώς οι εταιρείες και η κυβέρνηση εξαναγκάζονται σε ανταλλάξουν αγαθά και υπηρεσίες, ενώ ένα νέο νόμισμα αρχίζει να τυπώνεται. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η πιθανότητα που δίνεται σε αυτό το σενάριο είναι 50%.

Και ακολουθούν Τα τρία σενάρια της διάσωσης του ευρώ


Σενάριο 1: Μια παγκόσμια κρίση ενώνει την Ευρώπη
Την Ευρώπη απασχολεί η κρίση στις ΗΠΑ και η κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ο Τραμπ ξεκινά εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία και ο Πούτιν αρχίζει να δοκιμάζει στα σοβαρά την ανοχή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Η Γερμανία αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και αποδέχεται την μετατροπή της Ευρωζώνης σε Δημοσιονομική Ένωση. Η Ευρώπη ενώνεται και το ευρώ σώζεται. Η πιθανότητα που δίνεται είναι 10%.

Σενάριο 2: Ο Σούλτς κερδίζει τις εκλογές

Οι Γερμανοί αποφασίζουν για πολιτική αλλαγή και ο Σούλτς κερδίζει τις εκλογές. Ακολουθεί πιο χαλαρή οικονομική πολιτική από την Μέρκελ και δέχεται να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας. Η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο το 2018 και επιστρέφει στις αγορές. Ο Σούλτς δέχεται τα ευρωομόλογα, καταφέρνει να τα βγάλει πέρα το 2017 με την ΕΕ ανέπαφη και κερδίζει τη στήριξη των υπόλοιπων ηγετών. Ακολουθεί ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, ανεβαίνει η ζήτηση και μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα με ΗΠΑ, βελτιώνοντας οι σχέσεις με τον Τραμπ. Η Γερμανία δέχεται κάποια περιορισμένης μορφής μεταφορά πόρων σε ελλειμματικές χώρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο Τσίπρας υποδέχεται τον Σούλτς στην Αθήνα και ο κόσμος τον χαρακτηρίζει σωτήρα της χώρας και του ευρώ. Η πιθανότητα είναι 25%.

Σενάριο 3: Η Ευρωζώνη τα βγάζει πέρα

Η Λεπέν χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες αντέχουν, η Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές και παραμένει ηγέτιδα στην Ένωση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι υπόλοιποι ηγέτες συμφωνούν στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα αποφεύγει να υλοποιήσει μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα να ξεσπά κρίση κάθε χρόνο αλλά η κατάσταση σώζεται κάθε φορά τελευταία στιγμή και σταδιακά η ελληνική οικονομία βελτιώνεται. Ολοκληρώνεται η Τραπεζική Ένωση με την εισαγωγή ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων και το 2020 η Ευρωζώνη είναι ακέραιη, ενώ υπάρχουν κι άλλες χώρες που επιδιώκουν να γίνουν μέλη. Η πιθανότητα είναι 75%.

* O Δημήτρη; Κυπριώτης είναι ΟΓ και μέλος της ΠΓ του Ε.ΠΑ.Μ.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου