Το νοσοκομείο-πρότυπο ξανά στο στόχαστρο. Απαξιώνεται η «ναυαρχίδα» των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός προκήρυξης το Παπαγεωργίου με 146 κενές θέσεις. Από την υποστελέχωση στην αφαίμαξη. Κλειστές 17 κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.
Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της ThessNews για τη «ναυαρχίδα» της δημόσιας υγείας στη Β. Ελλάδα, ότι δηλαδή απαξιώνεται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Όταν καταλάβουμε όλοι τι παροχές υγείας δικαιούμαστε από τα δημόσια νοσοκομεία, τότε μόνο φαίνεται πως θα αντιδράσουμε. Συνηθίσαμε στο λίγο, στο τίποτα, στην εξαθλίωση και την αποδεχόμαστε ως κάτι φυσικό. Δεν είναι.
Αν θέλετε να δείτε πώς περίπου έπρεπε να είναι τα δημόσια νοσοκομεία, πρέπει να επισκεφθείτε το Παπαγεωργίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που προκύπτουν από τις προσπάθειες να υποβαθμιστεί, για να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα μπορούσε σήμερα να έχει επιπλέον δύο πτέρυγες, δηλαδή 70 κλίνες ολοκαίνουριες και 17 κλίνες στη ΜΕΘ, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί και επιπλέον χειρουργικές αίθουσες, αλλά δεν μπορεί να τα παρέχει στους πολίτες, γιατί δεν έχει προσωπικό.
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας αυτού, παραμένει και το ζήτημα με τη λειτουργία του υπερσύγχρονου και αναγκαίου μηχανήματος ΡΕΤ. Ο χειριστής είναι μόνο ένας, χωρίς δικαίωμα ασθένειας ή αδείας και εξυπηρετώντας εκ των πραγμάτων και λιγότερους καρκινοπαθείς.
Παρότι, λοιπόν, με ανορθόδοξο τρόπο και με τρομερή χρονική καθυστέρηση καταβλήθηκε μέρος των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο, λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα, εκείνο των προμηθειών για τη λειτουργία της μονάδας, τώρα προκύπτει το αμέσως επόμενο ζήτημα, εκείνο της έλλειψης προσωπικού.
Αφορμή της ανάδειξης του προβλήματος η προκήρυξη του Υπουργείου για 1.666 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του υπουργείου Υγείας, εκτός από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Καταρχήν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη προκήρυξη, καθώς είναι διαφορετικό το καθεστώς και όχι η λειτουργία του Νοσοκομείου.
«Θα μπορούσε να βγει μία προκήρυξη μόνο για το Παπαγεωργίου. Εφόσον είναι αναγνωρισμένη η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού στην υγεία και το Παπαγεωργίου είναι μέσα στο σύστημα του ΕΣΥ, γιατί μόνο το Παπαγεωργίου να μην είναι στην προκήρυξη; Με αυτόν τον τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε προσωπικό», αναφέρει στην ThessNews η Γενική Διευθύντρια του νοσοκομείου, κ. Γιογκατζή Μαρία.
«Αυτή η προκήρυξη θα είναι αφαίμαξη για το Παπαγεωργίου. Θα φύγουν εργαζόμενοι, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε παρόμοιες προκηρύξεις», σημειώνει ο Πρόεδρος του νοσοκομείου, κ .Βασίλης Παπάς.
Να σημειωθεί ότι, ακόμη και υποστελεχωμένο, το Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου λειτουργεί πάνω από τα όριά του, καθώς, ενώ ο κανονισμός προέβλεπε 625 κλίνες, σήμερα είναι ενεργές 750!
Να σημειωθεί ότι, ακόμη και υποστελεχωμένο, το Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου λειτουργεί πάνω από τα όριά του, καθώς, ενώ ο κανονισμός προέβλεπε 625 κλίνες, σήμερα είναι ενεργές 750!
Από το 2010 καμία προκήρυξη
Η τελευταία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγινε πριν από έξι χρόνια, το 2010, ενώ πριν από αυτήν ήταν οι πρώτες προκηρύξεις για την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, αρκετοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφυγαν με απόσπαση ή με μετακίνηση.
Ενδεικτικά, 12 άτομα, ενώ εμφανίζονται στο προσωπικό, δεν προσφέρουν, καθώς εργάζονται με απόσπαση σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, αρκετοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφυγαν με απόσπαση ή με μετακίνηση.
Ενδεικτικά, 12 άτομα, ενώ εμφανίζονται στο προσωπικό, δεν προσφέρουν, καθώς εργάζονται με απόσπαση σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες.
146 κενές θέσεις
Σήμερα το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου λειτουργεί με 146 κενές θέσεις. Για τις εν λόγω θέσεις είχε γίνει προκήρυξη, υπήρχε άτομο που κάλυπτε τη θέση και έφυγε είτε επειδή συνταξιοδοτήθηκε είτε επειδή παραιτήθηκε, για οποιονδήποτε λόγο έφυγε και κανείς δεν τον αντικατέστησε.
Από τις οργανικές δε θέσεις που προβλέπονται για τη λειτουργία του νοσοκομείου, υπάρχουν 138 που δεν καλύφθηκαν ποτέ με προκήρυξη.
«Η πρόβλεψη του αριθμού του προσωπικού στον κανονισμό αφορούσε 625 κλίνες και αυτή τη στιγμή έχουμε ενεργές κλίνες 750. Όταν το Παπαγεωργίου πρωτολειτούργησε, είχαν έρθει 138 υπάλληλοι από άλλα νοσοκομεία με τη διαδικασία της “μετακίνησης”. Από αυτούς σήμερα απέμειναν στο νοσοκομείο περίπου 40, ελάχιστοι επέστρεψαν στα νοσοκομεία τους και οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτές οι θέσεις δεν καλύφθηκαν ποτέ, καθώς οι οργανικές παρέμεναν στα νοσοκομεία προέλευσης. Εμείς όμως είχαμε 146 κενωθείσες που μας έφυγαν, 100 που έφυγαν με τις μετακινήσεις και αυτοί όλοι ήταν άνθρωποι που δούλευαν μέσα στο νοσοκομείο», υπογραμμίζει η κ. Γιοκατζή.
Προφορικές υποσχέσεις
Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και οι εργαζόμενοί του το τελευταίο διάστημα έλαβαν μια βοήθεια ενίσχυσης του προσωπικού, αλλά εντελώς πρόσκαιρη και ίσως ακατάλληλη.
Για την ακρίβεια, έγιναν 19 προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για έξι μήνες και με ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της δουλειάς.
Για την ακρίβεια, έγιναν 19 προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για έξι μήνες και με ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της δουλειάς.
Παράλληλα έγινε η πρόσληψη των 29 από τους 49 που είχε ζητήσει το νοσοκομείο για νοσηλευτικό προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ, ενώ εκκρεμεί το αίτημα για 29 ακόμη επικουρικούς γιατρούς.
Την ίδια στιγμή που λαμπροί επιστήμονες σπουδάζουν στη χώρα μας και φεύγουν ως γιατροί πια, για να εργαστούν στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή που λαμπροί επιστήμονες σπουδάζουν στη χώρα μας και φεύγουν ως γιατροί πια, για να εργαστούν στο εξωτερικό.
«Για να μην αδικήσουμε το υπουργείο, οφείλω να αναφέρω ότι μέσα στο 2016 είχαμε προσλήψεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, οι λύσεις του επικουρικού προσωπικού είναι πρόσκαιρες, είναι μεγάλη ανάσα από το καθόλου αλλά σίγουρα είναι κάτι πρόσκαιρο. Όταν είναι για μόλις έξι μήνες, μέχρι να εκπαιδευτούν θα φύγουν. Αυτό που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία είναι η πρόσληψη τακτικού προσωπικού. Μας δόθηκε προφορική δέσμευση πριν 15 μέρες περίπου ότι σε ένα μήνα θα προκηρυχθούν 7 θέσεις ιατρικού τακτικού προσωπικού και έχουμε πληροφόρηση ότι περίπου 70 – 100 οργανικές θέσεις θα βγουν σε προκήρυξη», σημειώνει η Γενική Διευθύντρια του νοσοκομείου.
Σε νοσηλευτικό προσωπικό τα μεγάλα κενά
Από τις 146 κενές θέσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. «Κυρίως εκεί πάσχουμε», λέει ο κ. Παπάς.
Όπως τονίζει και η κ. Γιοκατζή, έχουμε αρχίσει να έχουμε πρόβλημα και με την έλλειψη διοικητικού προσωπικού αλλά και τεχνολόγων, όπως ραδιολόγοι και ακτινολόγοι, αλλά και χειριστών ιατρικών συσκευών, καθώς βέβαια και έλλειψη τραυματιοφορέων!
Κλειστά χειρουργεία και κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού
Κλειστά χειρουργεία και κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού
Όπως αναφέρει στην ThessNews ο Πρόεδρος του ΓΝΘ Παπαγεωργίου, κ. Βασίλης Παππάς, «έχουμε δύο πτέρυγες κλειστές, 70 κλίνες, επειδή δεν έχουμε νοσηλεύτριες. Έχουμε 17 κλίνες στη ΜΕΘ κλειστές, έχουμε κλειστές χειρουργικές αίθουσες υπερσύγχρονες. Δεν είναι έγκλημα, θα έλεγα εγώ, να έχεις αυτές τις υποδομές τις πανάκριβες και να τις έχεις κλειδωμένες; Δώστε μας προσωπικό να τα ανοίξουμε. Έχουμε ζητήσει οι 22 χειρουργικές αίθουσες που έχουμε να λειτουργούν και τα απογεύματα. Οι γιατροί θέλουν, οι ασθενείς θέλουν. Όπως έχουμε τα εξωτερικά ιατρεία τα απογευματινά, να έχουμε και τα χειρουργεία. Γιατί δεν το κάνουν;»
Εξαιρείται για ακόμη μια φορά το Παπαγεωργίου
«Για ακόμη μια φορά εξαιρείται και από αυτή την προκήρυξη το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο έχει να δει προκήρυξη από το 2010. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει φύγει προσωπικό, έχουν φύγει προς τα άλλα δημόσια νοσοκομεία και από άλλες προκηρύξεις, έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε περίπου 300 κενές θέσεις. Επειδή βλέπουμε ότι δεν βγαίνει προκήρυξη για το Νοσοκομείο και τα προβλήματα συσσωρεύονται, αποφασίσαμε ως σωματείο να προβούμε σε κάποιες ενέργειες. Η πρώτη προσπάθεια ήταν να έρθουμε σε επαφή με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ. Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχουμε καταφέρει να κλείσουμε κάποια συνάντηση. Προφανώς είναι πολυάσχολος και δεν μπορεί να μας δει. Επίσης, η απόφαση της διοίκησης να κάνει μια επέκταση της βραχείας νοσηλείας και να ανοίξει και να λειτουργήσει μία νέα κλινική στον 6ο όροφο, τη μετεγκατάσταση της οφθαλμολογικής, μας ώθησε να ξεκινήσουμε κάποιες κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή μας στις 15 Μαρτίου στην πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και στις 22 Μαρτίου θα κάνουμε μία στάση εργασίας για να μεταβούμε στην 3η ΥΠΕ για μία παράσταση διαμαρτυρίας.» Ελευθερία Νικολιδάκη, Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου
Η ερώτηση Καλαφάτη
Να μεριμνήσει για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με προσωπικό όλων των βαθμίδων καλεί το υπουργείο ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, σε ερώτηση που κατέθεσε για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Το νοσοκομείο-πρότυπο ξανά στο στόχαστρο
Γράφει ο Στέφανος Διαμαντόπουλος
Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θεωρείται η ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σύγχρονο, με υποδομή νέας εποχής και τεχνολογία αιχμής. Η λειτουργία του είναι υποδειγματική, γι’ αυτό και οι πολίτες το έχουν ως πρώτη επιλογή. Χαρακτηριστικά, όταν συμβεί κάτι, προτείνουμε συνήθως… «Πήγαινε στο Παπαγεωργίου καλύτερα».
Δεν είναι τα μάρμαρα στην είσοδο και το μεγάλο πάρκινγκ. Είναι η υποδοχή, η εξυπηρέτηση, η λειτουργικότητα, η ξενοδοχειακή υποδομή, οι κλινικές και τελικά το συνολικό αποτέλεσμα.
Τα τελευταία χρόνια, αντί η πολιτεία να ενισχύσει ένα ιδιαίτερα παραγωγικό νοσοκομείο, δημιουργεί προσκόμματα, προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στο έργο του. Είναι αδυναμία, αστοχία, έλλειψη πόρων ή ιδεοληψία που σχετίζεται με το καθεστώς λειτουργίας και τον τρόπο διοίκησης, που πηγάζουν από τη νομική μορφή του ιδρύματος;
Πανάκριβα μηχανήματα μένουν σε αδράνεια και σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες στέκονται αχρησιμοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κρίση και ανέχεια σπρώχνουν όλο και περισσότερους πολίτες στη δημόσια υγεία. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες ανασφάλιστοι και χαμηλών εισοδημάτων πολίτες. Αντί λοιπόν να στηριχθεί το νοσοκομείο που θεωρείται μοντέλο, στοχοποιείται, υποστελεχώνεται, υποβιβάζεται και τελικά υπολειτουργεί.
Κρίση και ανέχεια σπρώχνουν όλο και περισσότερους πολίτες στη δημόσια υγεία. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες ανασφάλιστοι και χαμηλών εισοδημάτων πολίτες. Αντί λοιπόν να στηριχθεί το νοσοκομείο που θεωρείται μοντέλο, στοχοποιείται, υποστελεχώνεται, υποβιβάζεται και τελικά υπολειτουργεί.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια στη μάχη κατά της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας.
Στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το καταφύγιο της Ελλάδας της κρίσης.
Αναγνωρίζουμε τη μάχη που δίνουν γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με τραγικές ελλείψεις.
Μην κατεβάζετε τον πήχη!
thessnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου