Αδιάβαστος πιάστηκε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και όχι «εξαπατημένος», όπως υποστηρίζει αφού οι δραστηριότητες της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κος Μιχάλης Χρηστάκης, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας μας φτάνοντας στη μακρινή Κίνα.
Μάλιστα, είναι γνωστή η επιτυχία του πρώτου ιδρυτικού συνεδρίου της Αμφικτυονίας στο Ζάππειο Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Κινέζικης κυβέρνησης και την αρωγή της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι.
Συνέδριο που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και φιλοξένησαν με διθυράμβους, στο σύνολό τους τα Ελληνικά και Κινεζικά media. Απότοκη της επιτυχίας του συνεδρίου αλλά και τον άρρηκτων σχέσεων, είναι η πρόσκληση προς τον Ηλία Ψινάκη να μεταβεί τον ερχόμενο Μάιο στο Πεκίνο, από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει προσκαλέσει και 20 ηγέτες των χωρών του «δρόμου του μεταξιού», ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με αυστηρό τόνο ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης απαντά στις αιτιάσεις του δημάρχου Περάματος για τις δραστηριότητες της «Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» τονίζοντας πως: «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι η «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» είναι μία προσωπική μου εταιρεία. Πρόκειται για μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία έχει συσταθεί απολύτως νόμιμα, και στην οποία συμμετέχουν ως Ιδρυτικά Μέλη, μεταξύ άλλων, σημαίνοντα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει την ιδιότητα του ex officio Αντιπροέδρου της Αμφικτυονίας και ο Πρόεδρος της , ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της Αμφικτυονίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Περαιτέρω, επίτιμο μέλος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων είναι ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών κατά το χρόνο σύστασης της Αμφικτυονίας, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση αυτού του οράματος», υπογραμμίζει ο κ. Ψινάκης.
Απαντώντας στον δήμαρχο Περάματος, για τις σχέσεις της Αμφικτυονίας και του Marathon Foundation, στην ανοιχτή επιστολή του ο Ηλίας Ψινάκης, αναφέρει: «Η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων αποτελεί μία απολύτως αυτόνομη και αυθύπαρκτη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ουδεμία νομική ή άλλου είδους σχέση έχει με το Marathon Foundation, που αποτελεί επίσης Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, της οποίας όμως οι σκοποί είναι εντελώς διαφορετικοί».
«Να σημειωθεί δε ότι η Αμφικτυονία δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους Δήμους που μετέχουν, ο δε αποκλειστικός σκοπός της συνίσταται στη σύσφιξη των μεταξύ τους πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών και τουριστικών σχέσεων, καθώς και στη σύναψη συνεργασιών με αντίστοιχους φορείς της αλλοδαπής, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των πάσης φύσεως συμφερόντων των Δήμων – μελών της.
Η μοναδική σύνδεση των δύο Εταιρειών είναι το γεγονός ότι, λόγω έλλειψης πόρων της Αμφικτυονίας, το Marathon Foundation κάλυψε μέρος των εξόδων για τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2016, στο Ζάππειο Μέγαρο και τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών».
Ο κ. Ψινάκης επίσης κάλεσε τον δήμαρχο Περάματος, να παρευρεθεί στο 2ο συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, με τη συμμετοχή Ελλήνων δημάρχων που είναι μέλη της Αμφικτυονίας. Συγκεκριμένα ο κ. Ψινάκης ανέφερε: «Με αφορμή δε την παρούσα αλληλογραφία μας, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι στις 14-15 Μαΐου θα βρίσκομαι στην Κίνα, ως επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Σι Τσινπίνγκ, με αφορμή τη συνάντηση κορυφής για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες των 20 κρατών από τα οποία διέρχεται ο Δρόμος του Μεταξιού. Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, υπάρχει η σκέψη να πραγματοποιηθεί στην Κίνα, την ίδια ημερομηνία, το 2ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, με τη συμμετοχή Ελλήνων Δημάρχων που είναι μέλη της Αμφικτυονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις σας και θα ήταν χαρά μου να παρευρεθείτε κι εσείς στις εργασίες του εν λόγω συνεδρίου στην Κίνα».
Δεν άφησε αναπάντητη ο Ψινάκης και τη «μομφή» του δημάρχου Περάματος για την έκφραση «Μη με ξαναπείτε Δήμαρχο. Είναι βρισιά στα μέρη μας». Ο κ. Ψινάκης διευκρίνισε πως:
«Η έκφραση αυτή δεν περιείχε ουδεμία απαξία για το θεσμό του Δημάρχου και εν γένει του αιρετού, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα, αλλά περιορίζεται στα στενά εδαφικά όρια του Μαραθώνα, όπου ο πρώην Δήμαρχος καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών, 1 χρόνο στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και 9 μήνες αργία, για πλειάδα αδικημάτων σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Αυτό το γεγονός δημιούργησε στο Μαραθώνα μία απαξία ως προς το θεσμό του Δημάρχου και σε αυτό αναφερόταν η συγκεκριμένη φράση μου χωρίς ουδεμία πρόθεση γενίκευση».
Κλείνοντας την επιστολή του ο δήμαρχος Μαραθώνα, κατέληξε: «Θέλω να σας ενημερώσω πως ό,τι κάνω δεν το κάνω σαν Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, ούτε σαν Δήμαρχος, ούτε σαν Επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ το κάνω σαν Έλληνας για τη χώρα μου. Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και ανυπομονώ να έχουμε μία καλή συνεργασία σε όφελος των Δήμων μας».
paraskhnio.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου