ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΣΤΑΣΗ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τα χαράματα (ώρα Ελλάδας), η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στον απόηχο της εξαιρετικά δυσμενούς έκθεσής του για την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, οι περισσότεροι στη συνεδρίαση θεωρούν πως “παρά τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα και την γενναιόδωρη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, απαιτείται, περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Τόνισαν μάλιστα με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν “ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητά Ελλάδα να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συμπληρωθεί με την ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας.
Οπως αναφέρει ακόμη, το ΔΣ του ΔΝΤ “σε γενικές γραμμές συμφώνησε ότι η αξιολόγηση 2012-2016 παρέχει μια χρήσιμη βάση για διδάγματα. Επιπλέον τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης με ρεαλιστικές προβλέψεις και στόχους, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και την ελάφρυνση του χρέους, αναλαμβάνοντας μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής υψηλής ποιότητας σε ένα ρυθμό συνεπή με την ικανότητα εφαρμογής τους στη χώρας, και την υιοθέτηση μιας αλληλουχίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δ.Σ του Ταμείου.
Η συνεδρίαση είχε διάρκεια πλέον των τριών ωρών και είχε ως αντικείμενο την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν ελήφθη απόφαση για την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως νωρίτερα ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, ωστόσο επρόκειτο για κρίσιμη συνεδρίαση για πολλούς λόγους.
Οι αιχμηρές επιστολές Τσακαλώτου-Στουρνάρα
Στη συνεδρίαση επρόκειτο να λάβει το λόγο ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ο οποίος και θα κατέθετε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δήλωση στην οποία θα αποτυπώνονται οι απόψεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάνη Στουρνάρα.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του mignatiou.com το κείμενο αυτό αν και διατυπωμένο σε διπλωματική γλώσσα, αναφέρεται στις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά παρατηρήσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην έκθεση του άρθρου 4 και ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των δημοσιονομικών, των εργασιακών και των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, με αιχμηρό τρόπο αναδεικνύονται τα λάθη και οι παραλείψεις που έκανε το ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος και θα σημειώνεται πως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην επαναληφθούν αυτά και στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» έστειλε μήνυμα σε δανειστές και κυβέρνηση ότι θα ήταν «εξαιρετικά επιζήμιο» να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια της Ελλάδος για δημοσιονομική προσαρμογή: «Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θέλω να μεταφέρω απόψε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.
Τι στάση θα κρατήσει ο Τραμπ;
Μείζον ερώτημα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ, αποτελεί η στάση που θα κρατούσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό διότι είναι άγνωστο εάν θα παρουσιάσει στοιχεία της υπό διαμόρφωση θέσης του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ή θα περιοριστεί σε επανάληψη της πάγιας αμερικανικής προσέγγισης, που εκφραζόταν από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει στελεχωθεί επισήμως το υπουργείο Οικονομικών, ούτε έχει εκφρασθεί δημοσίως από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ άποψη για την συμμετοχή του ΔΝΤ.
Οι μόνες ενδείξεις που υπάρχουν είναι δύο: Η προεκλογική ατάκα του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ “να αφήσουμε την Ευρώπη να λύσει μόνη της τα προβλήματά της”. Και η άποψη που εξέφρασε στο πρακτορείο Βloomberg μόλις ένα 24ωρο πριν o Τεντ Μάλοχ, η επιλογή του Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ. Ο Μάλοχ, διευκρινίζοντας ότι μιλά ως οικονομολόγος, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και το ευρώ.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Μάλοχ τόνισε: «Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ». Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του. Και ο Μάλοχ πάντως διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στην εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το mignatiou.com στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Νέιθαν Σιτς, που ήταν φιλικός προς την Ελλάδα, ο Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος θα χειριστεί το ελληνικό ζήτημα. Οι απόψεις του κ. Μάλπας είναι γνωστές από το παρελθόν καθώς έχει τηρήσει ιδιαίτερα επικριτική στάση για πολλά εκ των προγραμμάτων του ΔΝΤ, τα οποία θεωρεί ιδιαιτέρως αντιαναπτυξιακά.
Ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida: «Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα 4,5 δισ.»
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ελπίδες ενός λιγότερο επώδυνου συμβιβασμού με το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η Έκθεση του Ταμείου δίνει τα αναγκαία περιθώρια ευελιξίας σε όλες τις πλευρές.
Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στο iefimerida δεν συμμερίζονται, αυτή την αισιόδοξη ανάγνωση των όσων αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρουν οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές, αυτή η αισιόδοξη εκτίμηση βασίζεται στο ότι το Ταμείο δείχνει διατεθειμένο να ρίξει τις απαιτήσεις του τόσο ως προς τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Αθήνα όσο και ως προς τα μέτρα για το Χρέος που πρέπει να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Συγκεκριμένα, πάντα με βάση την ανάγνωση της ελληνικής πλευράς, η απαίτηση για μέτρα 4,5 δισ δεν είναι πλέον στο τραπέζι, καθώς ακόμα και το Ταμείο δεν μπορεί να αγνοήσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.
Αντιθέτως, ευρωπαϊκές πηγές που έχουν στη διάθεσή τους την έκθεση, υποστηρίζουν ότι το Ταμείο επιμένει πως αν ο στόχος του πλεονάσματος παραμείνει στο 3,5%, τότε θα απαιτηθούν μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (2 μονάδες της διαφοράς από 1,5% που προβλέπει το Ταμείο + 0,5 μονάδα οι υφεσιακές επιπτώσεις), δηλαδή 4,5 δισ ευρώ. Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για το πώς θα καλυφθεί αυτό το “κενό”, το Ταμείο εστιάζει σε αφορολόγητο και συντάξεις.
Μπορεί η Αθήνα να λειάνει τις αιχμές της έκθεσης και να ξεμπλοκάρει τις συζητήσεις αν ψηφίσει π.χ. μια λελογισμένη μείωση του αφορολόγητου και συμπεριλάβει ρητώς τις συντάξεις στον “κόφτη”; Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη, επισημαινοντας ότι από το Eurogroup μέχρι σήμερα ο βηματισμός είναι σημειωτόν. Συμπληρώνουν, δε, με νόημα ότι ουδείς- εκτός ίσως του Β. Σόιμπλε- γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις του ΔΝΤ…
Πηγές Βρυξελλών: Λανθασμένα τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά απαραίτητη η επίτευξη ενός συμβιβασμού
Η άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο μια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για πολιτικούς λόγους πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι αυτή που επικρατεί στις Βρυξέλλες, λίγο πριν το ΕΣ του Ταμείου συζητήσει την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων. Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή. Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.
iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου