Θα μπορούσε να είναι σενάριο για άλλη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όμως δεν είναι. Αποτελεί τη νέα ανακάλυψη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά.
Οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο για να διαγράφουν τις κακές αναμνήσεις από το μυαλό. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μετατραυματικού στρες ή ακόμη και εθισμών, ωστόσο πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τις «τεράστιες ηθικές επιπτώσεις» που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή αυτής της ανακάλυψης.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο κατάφερε να βρει έναν τρόπο ώστε να στοχεύσει και να διαγράψει από ποντίκια τις μνήμες που προκαλούσαν τον φόβο. Στην ουσία ανακάλυψαν τους νευρώνες που χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο για αυτού του τύπου της αναμνήσεις.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο, μόνο λίγοι από αυτούς είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό μιας μνήμης φόβου ή απειλής» εξήγησε η Σίνα Τζόσελιν, αναπληρωτής καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας.
Σύμφωνα με το RT, που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερευνητές εντόπισαν τους εν λόγω νευρώνες από την υπερπαραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Στη συνέχεια στόχευσαν και αφαίρεσαν γενετικά αυτούς τους νευρώνες για να διαγράψουν οριστικά τις κακές αναμνήσεις, διατηρώντας όμως όλες τις υπόλοιπες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Τζοσελίν είπε πως «υποδηλώνουν πως μια μέρα θα μπορούσε να είναι δυνατή η θεραπεία ατόμων με διαταραχή μετατραυματικού στρες, καθώς θα μπορούσαν να διαγραφούν οι αναμνήσεις που το προκαλούν». «Οι κακές αναμνήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους διαταράσσουν τη ζωή τους. Στόχος μας λοιπόν είναι να βρούμε έναν φαρμακολογικό τρόπο, ώστε να αδρανοποιούμε μόνο τους νευρώνες που τις προκαλούν», σημείωσε.
Παράλληλα, οι επιστήμονες, με τον ίδιο τρόπο, κατάφεραν να τερματίσουν και τον εθισμό. Ειδικότερα σταμάτησαν τον εθισμό των ποντικιών στην κοκαΐνη αφαιρώντας τις μνήμες που συνδέονταν με τη χρήση του ναρκωτικού.
Μπορεί σε κάποιους το επίτευγμα της επιστημονικής ομάδας να μοιάζει ελκυστικό. Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν και για τις «τεράστιες ηθικές συνέπειες» που θα μπορούσε να έχει η διαγραφή αναμνήσεων. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν δυνητικές αρνητικές πτυχές», παραδέχεται και η Σίνα Τζόσελιν, υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι «μαθαίνουν από τα λάθη τους».
«Αν αυτά διαγραφούν από τη μνήμη μας, τι θα μας εμποδίζει να τα επαναλάβουμε;», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η κοινωνία μας πρέπει να αναπτύξει ηθικές πολιτικές γύρω από την πιθανή χρήση αυτού. Επειδή κάτι είναι δυνατόν, δε σημαίνει ότι πρέπει και να γίνει».
Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα και πριν από μερικά χρόνια, καθώς σχετικές μελέτες πραγματοποιούν πολλές ερευνητικές ομάδες. Ωστόσο τώρα οι Καναδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως τα πειράματά τους είχαν αποτελέσματα στα πειραματόζωα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση του μηχανισμού των αναμνήσεων.
neakriti.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου