Διεκόπη για τις 10 Μαρτίου η δίκη των “30 της Γλυφάδας” για την σκανδαλώδη αγορά δύο οικοπέδων στην περιοχή. Για κακουργηματική απιστία κατηγορείται ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης αλλά και 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Κ. Κόκκορης (κινδυνεύει να τεθεί σε αργία), για την αγορά δύο ακινήτων, που επέφερε στο δήμο ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, δεν θα καθίσει στο εδώλιο, αφού η Βουλή δεν ήρε τη βουλευτική του ασυλία.
Μάλιστα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή σχετική δικογραφία προκειμένου να αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή και υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας (2011-2012).
Πρόκειται για τα οικόπεδα Παπαδημητρίου που αγόρασε ο δήμος με σκοπό να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά. Να σημειωθεί ότι αρχικά τα ακίνητα αυτά είχαν απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό, αλλά επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, με δικαστική απόφαση η απαλλοτρίωση ακυρώθηκε.
Το σκάνδαλο μετά από 35 χρόνια απαλλοτρίωσης…
Η διαδικασία απαλλοτρίωσης των δυο οικοπέδων που προορίζονταν για παιδική χαρά και για κοινόχρηστο χώρο είχε ξεκινήσει από το 1969, αλλά δεν τελεσφόρησε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, με το διοικητικό πρωτοδικείο να αίρει την άκαρπη απαλλοτρίωση και να αποφασίζει τη διεξαγωγή νέας από το Δήμο.Ωστόσο, αντί αυτού, η τότε νέα δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον κ. Κόκκορη, αποφασίζει την απευθείας αγορά των οικοπέδων.
Το δημοτικό συμβούλιο στη συνέχεια αγόρασε τα δύο ακίνητα, αλλά εκτιμήθηκε, με τις τότε αντικειμενικές αξίες, ότι για την απαλλοτρίωση ο δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με απευθείας αγορά η επιβάρυνση ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε βλάβη στο δήμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να χαρακτηριστεί ως “Βατοπέδι της Γλυφάδας”.
Για το λόγο αυτό πολίτης υπέβαλε μήνυση κατά του Δήμου Γλυφάδας και μετά από σχετική έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι, μάλιστα, αναφέρουν ότι τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου γνώριζαν ότι οι τέσσερις συνιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα κυριότητας των δύο ακινήτων τους, καθώς κατά το παρελθόν είχε προσβληθεί το δικαίωμα κυριότητας των δύο επίμαχων ακινήτων, ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στους τέσσερις συνιδιοκτήτες των δύο ακινήτων. Να σημειωθεί ότι την απόφαση της αγοραπωλησίας είχε αμφισβητήσει εξαρχής και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καραπάνος.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την αγορά των οικοπέδων
Αφού “διορθώνονται” οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη δέσμευση των 8.779.494,2 ευρώ, τα εντάλματα αποστέλλονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος τα απορρίπτει εντοπίζοντας παρατυπίες στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Συγκρίνει, μάλιστα, το τίμημα της απαλλοτρίωσης (868 ευρώ/τ.μ.) με την τιμή πώλησης (1290 ευρώ/τ.μ.) επισημαίνοντας “υπέρμετρη επιβάρυνση του δήμου”. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι εντοπίζει πως η διαδικασία της απαλλοτρίωσης δεν έχει αρθεί! Εν τω μεταξύ ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων.
Όμως, αυτή η εξέλιξη δεν γίνεται γνωστή στο ανώτερο επίπεδο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το κλιμάκιο, με αποτέλεσμα αυτό να παραπλανηθεί και να εγκρίνει τα εντάλματα για την καταβολή τιμήματος στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, υποστηρίζοντας ότι “από την αγορά δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επιβάρυνση του δήμου”. Έτσι, την 6η Αυγούστου 2016, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγκάζεται να εγκρίνει τα εντάλματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά των ακινήτων. Ωστόσο, δυο μέρες αργότερα, ο δήμος αποστέλλει στον επίτροπο του Ελεγκτικού την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων! Εάν η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε σταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτό δεν είχε εγκρίνει τα εντάλματα και θα είχε ακυρωθεί η αγορά των οικοπέδων.
Η ασυλία του Βαρβιτσιώτη
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την εποχή που εξετάζει η δικαιοσύνη διατελούσε και δημοτικός σύμβουλος και είχε ψηφίσει υπέρ της αγοράς.Το εισαγγελικό αίτημα ήταν να γίνει άρση της βουλευτικής του ασυλίας.Ωστόσο στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Βαρβιτσιώτη τάχθηκαν 78 βουλευτές, «κατά» 143, ενώ 9 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Εκείνος, αν και διατυμπάνιζε τις διαφανείς διαδικασίες του Δήμου για την αγοραπωλησία, δεν ζήτησε από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, γνωρίζοντας -πιθανώς- την έκβαση της διαδικασίας.
Πηγή: aftodioikisi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου