Ήρθε η ώρα της κρίσης στην Ευρωζώνη - Μειώνουν την έκθεσή τους 4 μεγάλα fund λόγω αύξησης κινδύνου

 


Ο πιστωτικός κύκλος στην Ευρωζώνη δείχνει να βαίνει προς το τέλος του.

Υψηλά επίπεδα κινδύνου εντοπίζουν στην Ευρωζώνη οι managers των μεγαλύτερων funds παγκοσμίως, μειώνοντας κατακόρυφα την έκθεσή τους στην περιοχή, ανεξαιρέτως χώρας. 

Σύμφωνα με τη γενική αίσθηση αρκετών fund managers ο πιστωτικός κύκλος στην Ευρωζώνη δείχνει να βαίνει προς το τέλος του, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε μια βίαιη κρίση στην αγορά τραπεζικών ομολόγων. 

Ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα ήταν ο Tad Rivelle της TCW Group, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "ήρθε η ώρα να σταματήσει ο χορός" στην Ευρωζώνη. 

Η επιχειρηματική μόχλευση βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στα υψηλότερα από το 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, εξέλιξη που δείχνει ότι ολοκληρώνεται ο πιστωτικός κύκλος. 

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Rivelle ανέφερε ότι μειώνει την έκθεσή του στα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών, από την περίοδο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. 

Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του 2016, η TCW διατηρούσε μόνο 2 δισ. δολάρια ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα, από τα 160 δισ. που διαχειρίζεται συνολικά. 

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα η έκθεση μειώθηκε στα 500 εκατ. 

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει 50% πιθανότητα για μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση μέσα στην επόμενη διετία. 

Οι πιθανότητες αυτές θα αυξηθούν σε περίπτωση που οι ευρωσκεπτικιστές, κατά τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, κερδίσουν περισσότερο έδαφος. 

Παράλληλα, ο Iain Stealey της JPMorgan Asset Management, ο οποίος έχει υπό διαχείριση 1,8 τρισ δολάρια, αναφέρει ότι η βασική ανησυχία στην Ευρωζώνη είναι το πολιτικό ρίσκο. 

"Αναμένουμε πως θα εξελιχθούν οι γαλλικές εκλογές τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ τον Σεπτέμβριο έχουμε τις κάλπες στη Γερμανία. 

Και η κατάσταση στην τραπεζική αγορά ομολόγων δεν είναι και τόσο ήρεμη", αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η Amundi, επίσης, έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μειώσει την έκθεσή της στις γαλλικές τράπεζες, εξαιτίας των γαλλικών εκλογών την άνοιξη. 

Τέλος, η Allianz, έχει δημιουργήσει τον παρακάτω πίνακα, αναφέροντας τις "εστίες" πολιτικής αβεβαιότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη:


Βασικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη είναι η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία, μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η πολιτική αβεβαιότητας. 

Στη Γερμανία αναμένονται οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως και στη Γαλλία την άνοιξη. 

Στην Ιρλανδία πιθανόν να υπάρξει δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ της Πορτογαλίας ηγείται μια ασταθής κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Στην Ισπανία αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται και νέος εκλογικός γύρος. 

Στην Ιταλία υπάρχει το γνωστό ζήτημα των προβληματικών τραπεζών, η Φινλανδία βλέπει το κίνημα FIXIT, εξόδου από την ΕΕ, να μεγαλώνει. 

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι εύθραυστη, η μεταρρυθμιστική ατζέντα τεράστια και τα δημοσιονομικά προβλήματα δυσεπίλυτα. 

Η Ουγγαρία βλέπει τον αντιευρωπαϊσμό να αυξάνεται, ενώ και η Κύπρος προσέρχεται στις κάλπες στις 22 Μαΐου. 

bankingnews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου