Financial Times: Πόσα να αντέξει ο ελληνικός λαός;

Financial Times: Πόσα να αντέξει ο ελληνικός λαός; - Κεντρική Εικόνα/Video 

Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικών παθών, ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του, διαπιστώνουν σε σημερινό τους εκτενές πολυσέλιδο δημοσίευμα οι Financial Times.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, από το 2008 που ξέσπασε η κρίση στη χώρα, η οικονομία έχει συρρικνωθεί άνω του 30%, με το κράτος να είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένο χωρίς εξωτερική βοήθεια, αφού χρωστά σχεδόν το διπλάσιο ποσό του ΑΕΠ.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής πανωλεθρίας έχουν γίνει οδυνηρά αισθητές από τον ελληνικό λαό, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί στο 23%, ενώ το ένα 1/5 των Ελλήνων ζουν χωρίς τις βασικές ανέσεις, όπως είναι η θέρμανση και το τηλέφωνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής ΜΚΟ «Διανέοσις» που παραθέτουν οι FT, το 2015 το 15% του λαού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έναντι 2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2009. «Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν να φάνε», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος, στέλεχος της ΜΚΟ.
Μετά το καλοκαίρι του 2015 που η Ελλάδα βρέθηκε στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ, η ελληνική κρίση «αποτελεί παρελθόν» για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, ιδίως μετά το Brexit και την τραπεζική κρίση στην Ιταλία που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία της Ένωσης. Την ίδια ώρα όμως, σημειώνουν οι FT, η κρίση στην Ελλάδα καλά κρατεί.
Βαθαίνει η κοινωνική κρίση
Παρότι τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζουν βελτίωση την τελευταία διετία, η κοινωνική κρίση επιδεινώνεται, υπογραμμίζουν οι FT. Στη σκιά των δραστικών περικοπών δημόσιων δαπανών, με στόχο την επίτευξη και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, μεγάλο φάσμα των κοινωνικών παροχών αντιμετωπίζουν οξύτατα λειτουργικά προβλήματα –μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία, τα σχολεία και λοιπές κοινωνικές υποδομές.
Προσφυγική κρίση
Στα οικονομικά προβλήματα της χώρας έρχεται να προστεθεί και το προσφυγικό, μετά τις μαζικές ροές των Σύριων και άλλων προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, μέσω του Αιγαίου.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα μετά την εκδήλωση του πολέμου στη Συρία, δοκιμάζοντας σκληρά τον κρατικό μηχανισμό της χώρας, αλλά και τις αντοχές και την ομοψυχία των ίδιων των Ευρωπαίων όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μείζονος αυτής κρίσης.
Το παρήγορο είναι, σύμφωνα με τους FT, ότι παρά τις ανησυχίες για αντίκτυπο στον τουρισμό –τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας– μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι, με την τουριστική κίνηση στη χώρα να σημειώνει αύξηση-ρεκόρ το 2016.
Πολιτική αστάθεια
Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η δυσαρέσκεια μεταξύ των εξαπατημένων ψηφοφόρων, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ –που προεκλογικά υποσχόταν πολιτικές κατά της λιτότητας– βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, μετά την οικονομική «εξόντωση» των ψηφοφόρων.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, πυρπολεί τις προσπάθειες προσαρμογή της χώρας, καθώς κυβέρνηση και δανειστές περπατούν σε τεντωμένο σκοινί στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να «μπλοκάρει» τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το σενάριο πρόωρων εκλογών ή νέου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς μοιάζει ολοένα πιο πιθανό, καταλήγουν οι FT.
 insider.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου