Ένα μενταγιόν, σχεδόν ίδιο με αυτό που ανήκε στην Άννα Φρανκ, έφεραν στην επιφάνεια οι ερευνητές που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στο Ζομπίμπορ.
Οι εμπειρογνώμονες από την ισραηλινή ομάδα μνήμης του ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ, πιστεύουν πως το μενταγιόν ανήκε στην Καρολίν Κοχ, που μπορεί να γνώριζε την διάσημη χρονικογράφο.
Οι εμπειρογνώμονες από την ισραηλινή ομάδα μνήμης του ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ, πιστεύουν πως το μενταγιόν ανήκε στην Καρολίν Κοχ, που μπορεί να γνώριζε την διάσημη χρονικογράφο.
Όπως και η Φρανκ, ο Κοχ γεννήθηκε στην Φρανφούρτη το 1929. Η ομάδα την εντόπισε μέσω της ημερομηνίας γέννησή που ήταν χαραγμένη στο κρεμαστό. Οι ιστορικοί ισχυρίζονται πως έχουν βρει μόνο δύο τέτοια μενταγιόν.
Το μικρό τριγωνικό μεταγιόν έχει χαραγμένο στη μία πλευρά τις λέξεις «Mazal Tov» στα εβραϊκά, μαζί με την ημερομηνία γέννησης της Κοχ και το όνομα της πόλης που γεννήθηκε – Φρανκφούρτη. Στην πίσω πλευρά είναι η εβραϊκή μορφή για τον Θεό που περιβάλλεται από τρία άστρα του Δαβίδ.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν από τυχόν εναπομείναντες συγγενείς, αν τα δύο κορίτσια σχετίζονταν.
Η ομάδα Γιαντ Βασέμ εργάζεται παράλληλα με την ισραηλινή υπηρεσία Αρχαιοτήτων (IAA) για να ανασκάψουν μέρη του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Ζομπίμπορ.
Το κόσμημα βρέθηκε σε ένα μέρος που πιστεύεται ότι ήταν ο τόπος που τα θύματα γδύνονταν και εκεί όπου τους ξύριζαν το κεφάλι προτού αποσταλούν στους θαλάμους αερίων.
Η ομάδα, που ανέκτησε επίσης ένα κολιέ με το άστρο του Δαβίδ και ένα γυναικείο ρολόι, ισχυρίζεται πως τα κοσμήματα αυτά έπεσαν στο πάτωμα και παρέμειναν θαμμένα.
Η Κοχ γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 3 Ιουλίου 1929. Απελάθηκε από την πόλη στις 11 Νοεμβρίου 1941 για το γκέτο του Μινσκ, που εκκαθαρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1943 και η Κοχ μπορεί να ήταν μεταξύ των περίπου 2.000 ενοίκων του που εστάλησαν στην Ζομπίμπορ, όπου και βρέθηκε το κόσμημα θαμμένα για περισσότερο από 70 χρόνια.
Τα αρχεία δείχνουν πως η Άννα Φρανκ είχε ένα σχεδόν ίδιο κόσμημα, που διέφερε μόνο ως προς την ημερομηνία γέννησης που ήταν χαραγμένη στην μία πλευρά.
Ο Γιοράμ Χαϊμί, αρχαιολόγος της ισραηλινής υπηρεσία Αρχαιοτήτων, που ηγήθηκε της ανασκαφής στη Ζομπίμπορ, δήλωσε: «Αυτό το κόσμημα αποδεικνύει για άλλη μία φορά τη σημασία της αρχαιολογικής έρευνας των πρώην ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η συγκινητική ιστορία της Καρολίν Κοχ είναι συμβολική της τύχης των Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο. Είναι σημαντικό να λέμε την ιστορία, ώστε να μην την ξεχάσουμε ποτέ».
Πάνω από 250.000 Εβραίοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στη Ζομπίμπορ, στην ελεγχόμενη από τους ναζιστές Πολωνία. Σε αντίθεση με ορισμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν και ως στρατόπεδα εργασίας, η Ζομπίμπορ είχε κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο για την εξόντωση των Εβραίων.
Πηγή: 16.01.2017, Έθνος On Line
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου