Καυστήρες αερίου: Κακώς μπήκαν στα μπαλκόνια

 Αποτέλεσμα εικόνας για Καυστήρες αερίου
Ο χιονιάς και ο παγετός έφεραν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη. Αποδείχτηκε ότι η πόλη δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχτεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους -15c.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν με τον πρώτο παγετό, καθώς πολλά νοικοκυριά με φυσικό αέριο έμειναν χωρίς ζεστό νερό ή χωρίς θέρμανση. Η ΕΥΑΘ προχώρησε σε διακοπές υδροδότησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και των διαρροών των τελευταίων ημερών.
Το πρωτοφανές αυτό κύμα κακοκαιρίας για τη Β. Ελλάδα με παρατεταμένο παγετό φέρνει στην επιφάνεια κακοσυντηρημένα συστήματα θέρμανσης, ελλιπή μόνωση σε σωλήνες ύδρευσης και υδρόμετρα αλλά και λάθη σε τοποθετήσεις λεβήτων φυσικού αερίου.
Δεν τοποθετήθηκαν σωστά οι λέβητες φυσικού αερίου
«Τα προβλήματα θα εμφανιστούν μετά την παγωνιά,  όταν ανέβει η θερμοκρασία» λέει στην ThessNews ο Φώτης Τσαπάδας, αντιπρόεδρος συνδέσμου εργολάβων υδραυλικών Θεσσαλονίκης. «Σε καμία χώρα της Β. Ευρώπης δεν τοποθετούνται οι μονάδες φυσικού αερίου στα μπαλκόνια. Όλοι τα τοποθετούν μέσα στο σπίτι. Στην Ελλάδα τα τοποθετήσαμε στα μπαλκόνια για λόγους ασφάλειας, αισθητικής και εξοικονόμησης χώρου. Τώρα, με τις υποδομές που υπάρχουν, είναι αργά να αλλάξουμε την εγκατάσταση».
Στα περισσότερα νοικοκυριά έσπασαν οι σωλήνες ύδρευσης από τον παγετό, πάγωσαν οι σωληνώσεις από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα να σπάσουν και να τρέχουν νερά και δημιουργήθηκαν προβλήματα στους καυστήρες αερίου.
«Είναι λάθος η τοποθέτηση λεβήτων σε εξωτερικό χώρο. Αν και οι σωληνώσεις είναι μονωμένες, αυτή η μόνωση δεν αντέχει σ’ αυτές τις θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα», συμπληρώνει στην ThessNews ο Κώστας Έγγερς, μηχανικός- θερμοϋδραυλικός. «Κάποιοι προνόησαν και τοποθέτησαν αντιψυκτικά στο κύκλωμα του  καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόβλημα. Ο σωλήνας σπάει όταν ξεπαγώνει. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας του σωλήνα με ζεστό νερό ή κάτι άλλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις σωληνώσεις. Η λύση του σεσουάρ είναι πιο ήπια αλλά παροδική. Το ίδιο θα πρέπει να προσέξουμε και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα υδρόμετρα. Θα πρέπει να γίνει σωστή μόνωση των σωληνώσεων, για να αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που ζήσαμε».

Το πρόβλημα είναι οι σωλήνες ύδρευσης
Η νομοθεσία επιτρέπει να τοποθετηθούν οι λέβητες φυσικού αερίου είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω. «Οι σωληνώσεις φυσικού αερίου και το δίκτυο διανομής αερίου δεν έχουν πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχουν ακόμα και στους -50c. Οι σωλήνες ύδρευσης δημιουργούν τα προβλήματα» λέει στην ThessNews o Μιχάλης Στεργιόπουλος, διευθυντής ανάπτυξης marketing και εικόνας της εταιρείας διανομής αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. «Θα έπρεπε ο ειδικός αδειοδοτημένος υδραυλικός να είχε προβλέψει τις χαμηλές θερμοκρασίες, για να λειτουργήσουν σωστά».

Ρεκόρ κατανάλωσης Φυσικού Αερίου
Σύμφωνα με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας, σημειώθηκε ρεκόρ καταναλώσεων τις τελευταίες μέρες στο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου. Συγκεκριμένα, οι συνολικές διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία αυξήθηκαν από 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα μέσο όρο σε 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, με την κατανάλωση να ανέρχεται σε 3 εκατ. κυβικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα στη Θεσσαλία.

Τις μέρες του παγετού τριπλασιάζεται η κατανάλωση ενέργειας
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το ΑΠΘ το 2015, συγκρίνοντας διάφορους τύπους κτηρίων με διάφορα είδη  θέρμανσης,  ένα σπίτι 80τμ θέλει περίπου 1000 λίτρα πετρελαίου για να θερμανθεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη, σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας. Αντίστοιχα για το αέριο θέλει λίγα περισσότερα κυβικά μέτρα. «Ένα διαμέρισμα θέλει περίπου 120 κιλοβατόρες το τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο ενέργειας. Το πετρέλαιο αποδίδει περίπου 11 κιλοβατόρες το λίτρο, άρα θέλουμε περίπου 1000 λίτρα τον χρόνο ή 1200 κυβικά μέτρα αέριο αντίστοιχα» τονίζει στην ThessNews o Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων –Μηχανικών ΑΠΘ. «Με το ξύλο έχουμε διαφορετική κατάσταση, οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί, γιατί δεν θερμαίνει ολόκληρο το σπίτι αλλά ένα μέρος του. Οι αντλίες θερμότητας για έναν ήπιο καιρό συμφέρουν περισσότερο, αρκεί να έχουν κάποιες προϋποθέσεις. Η απόδοσή τους χειροτερεύει με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και αποδίδουν  σωστά μόνο σε ήπιες συνθήκες».
Για κάθε βαθμό Κελσίου που πέφτει η θερμοκρασία, αυξάνεται κατά 4% η κατανάλωση. Τις ημέρες του ολικού παγετού τριπλασιάζεται η κατανάλωση, ανάλογα βέβαια και με την κατάσταση του κτηρίου. Τα παλιά μη θερμομονωμένα κτήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ένα σπίτι που χτίστηκε από το ‘90 και μετά.
«Κάτω από τέτοιες ακραίες συνθήκες είναι καλό να θερμαίνεται συνεχώς το σπίτι, μειώνοντας όσο μπορεί κανείς τις απώλειες, όπως θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης».

Απαραίτητη η θερμική θωράκιση των κτηρίων
«Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τη θερμική θωράκιση των κτηρίων μας. Θα πρέπει να θερμομονωθούν τα παλιά κτήρια, να αλλάξουμε κουφώματα για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων μας και να γίνει συντήρηση όλων των συστημάτων θέρμανσης» συμπληρώνει ο κος Παπαδόπουλος.

Επάγγελμα υδραυλικός
Περιζήτητοι έχουν γίνει οι υδραυλικοί τις τελευταίες μέρες, για να αποκαταστήσουν βλάβες σε σωλήνες, υδρόμετρα, ηλιακούς θερμοσίφωνες και λέβητες φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με καταγγελίες στην ThessNews, οι καταναλωτές σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να διορθώσουν τις ζημιές.
«Το επάγγελμα του υδραυλικού μόνο χρυσοφόρο δεν είναι» λέει στην ThessNews o κος Τσαπάδας. «Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλές διακοπές του επαγγέλματος ».
Το επάγγελμα του υδραυλικού είναι πιστοποιημένο, χρειάζεται άδεια από το υπουργείο, η οποία αναβαθμίζεται μέσα από τη δουλειά και την προϋπηρεσία που έχει ο καθένας. Πολλοί δηλώνουν υδραυλικοί χωρίς να έχουν τη σχετική άδεια και φυσικά δεν κόβουν αποδείξεις. Σαν σύνδεσμος υδραυλικών, εμείς έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε στα μέλη μας και σύστημα POS. Θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέξουν ιδιαίτερα ποιον υδραυλικό καλούν στο σπίτι τους».
«Υπάρχουν υδραυλικοί που δεν κόβουν αποδείξεις, τα λεγόμενα «μαύρα», αλλά υπάρχουν και πελάτες που το προτιμούν, διότι δεν θέλουν αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν το ΦΠΑ» λέει στην ThessNews ο κ. Έγγερς.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση του υδραυλικού στις σχολές, με αποτέλεσμα ο σωστός εκπαιδευμένος και αδειούχος με πείρα υδραυλικός να είναι πλέον περιζήτητος.
thessnews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου