Το Γερμανικό Στρατήγημα

 Φάκα με τυρί
δηλώσεις του Β. Σόΐμπλε περί πιθανής δυνατότητας μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό ζήτημα, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, εξελήφθησαν από την κυβέρνηση ως θετικό σήμα για την επίτευξη της πολυπόθητης εκδίωξης του “διαβόητου” ΔΝΤ από το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Είναι όμως έτσι?

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ένα έξυπνο τέχνασμα, παρά μια ειλικρινής διατύπωση που θα διευκόλυνε την επίλυση της περιπλοκής στην όλη διαπραγμάτευση και αναλύουμε:

Πρόσφατα στο Facebook Page του Macroskopio.gr κάναμε μια καταγραφή του πως έχει περιπλακεί το όλο θέμα ως εξής:

  1. Το ΔΝΤ θέλει πλεονάσματα του 1,5% και υψηλή φορολογία, αλλά απολύσεις στο Δημόσιο.

2. Η Γερμανία θέλει πλεονάσματα 3,5% και μέτρα 4,5 δις, αλλά δέχεται η Ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί το Δημόσιο όπως θέλει αυτή. Όσο μπορεί να το διαχειριστεί με μέτρα 4,5 δις πάνω της (??).

3. Η Ελλάδα θέλει πλεονάσματα 1,5% χωρίς απολύσεις στο Δημόσιο, ΑΛΛΑ συμβιβάζεται και με 3,5% αν είναι να μην χάσει τη κοινοβουλευτική της στήριξη και απλά προσπαθεί να μειώσει τα μέτρα στα 2δις!!

4. Η Γερμανία διαμηνύει ότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δε συμμετέχει.

5. Το ΔΝΤ διαμηνύει ότι με πλεονάσματα 3,5% δε συμμετέχει.

Επεξηγήσεις:

Το #1 θα έχει θανατηφόρο Πολιτικό κόστος για την Ελληνική Κυβέρνηση, παρ' ότι θα οδηγούσε άμεσα σε ανάπτυξη.

Το #2 θα έχει θανατηφόρο κόστος για την Ελληνική Κυβέρνηση αν δεν καταφέρει να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα (π.χ. μείωση χρέους).

Το #3 είναι το μόνο διαχωρίσιμο σενάριο για την Ελληνική Κυβέρνηση ΕΑΝ και ΜΟΝΟΝ ΑΝ έχει αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους.

Το #4 είναι θέμα του Γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρώσει τα πάντα, και λογικά αν το ΔΝΤ επισήμως δε συμμετέχει, θα τιναχτούν όλα στο αέρα.

Το #5 ΙΣΧΥΕΙ απαρέγκλιτα.

Με βάση τα παραπάνω οι σημερινές δηλώσεις Σόΐμπλε είναι μια εξαιρετική εφαρμογή ενός παλιού θεωρήματος στη Στρατηγική, από τον 5ο αιώνα π.χ., του γνωστού Σουν Τζου που λέει ότι: Όταν περικυκλώνεις έναν εχθρό, άφηνέ του μια διέξοδο φυγής.

Δηλαδή, εφόσον ο Γερμανός υπουργός θέλει να πετύχει τον στόχο της μερικής, και υπό ευνοϊκούς για τη Γερμανία όρους, διεξόδου του διπλού νομίσματος που ο ίδιος είχε προτείνει ήδη από το 2015, τότε αυτή η δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα παγιδευτικό στρατήγημα, το οποίο η Ελληνική πλευρά κινδυνεύει να αποδεχτεί ως διέξοδο.

Γιατί όμως να κάνει κάτι τέτοιο είναι το ερώτημα.

 Πιθανότατα διότι βλέπει πως το ΔΝΤ ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να συμμετέχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα (δείτε τα παραπάνω αριθμημένα σημεία) και χωρίς αυτό δε θα πάρει έγκριση από τη Γερμανική Βουλή. Άρα, κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα των Γερμανών πολιτών αν η Ελλάδα πάει σε άτακτη χρεοκοπία.
Επίσης, έχει μπροστά τους τις Γερμανικές εκλογές, οι οποίες σίγουρα απαιτούν ένα τρόπαιο εις βάρος των άτακτων Ελλήνων.

+

Μη ξεχνάμε ότι οι προθέσεις για μείωση του Ελληνικού χρέους, που και πάλι προτείνει το ΔΝΤ, είναι ένας λογαριασμός που θα πλήρωνε κυρίως η Γερμανία.

Δίνει λοιπόν μία εναλλακτική, η οποία στα αυτιά της Ελληνικής Κυβέρνησης ηχεί γλυκύτατα, αλλά υποκρύπτει μία νέα Συμφωνία, ένα νέο Μνημόνιο και αφήνει και ανοιχτή την πιθανότητα να επιφέρει διαπραγματεύσεις για παράλληλο νόμισμα – κάτι που θα ήταν καταστροφικό από οικονομικής απόψεως για την Ελλάδα.

Από την άλλη, η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να ξορκίσει το ΔΝΤ, καθώς αυτό έχει σαφώς βάλει στόχο να χτυπήσει τους εργαζομένους στο Δημόσιο τομέα και αυτό, πέρα από την όποια ιδεολογική ταύτιση μπορεί να έχουν οι κυβερνώντες με τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, θα έχει σαφώς αφόρητο πολιτικό κόστος για τους ίδιους. Το “κακό” όμως ΔΝΤ, από την άλλη, είναι και ο μόνος θεσμός που επιμένει σε χαμηλότερα και πιο ρεαλιστικά πλεονάσματα σε σύγκριση με το αδιανόητο 3,5% που ζήτησε η Γερμανία!!!

Η Ελλάδα φαίνεται πως παγιδεύεται σε μία - κατά τα φαινόμενα μόνο - διέξοδο, της οποίας όμως η επιλογή ως δρόμος διαφυγής ΜΠΟΡΕΙ να επιφέρει απίστευτα δεινά.

Ελπίζουμε ότι οι Φύλακες έχουν γνώση και ότι δεν θα επιλέξουν το τυρί που φαίνεται τόσο ζουμερό μέσα στη φάκα!!!

macroskopio.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου