Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, καθώς -όπως δηλώνουν οι παραγωγοί- η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, αφού ετοιμάζεται να αυξήσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να συρρικνωθεί.
Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και επισημαίνουν ότι θα βγουν στους δρόμους, αρχής γενομένης από την Παιονία Κιλκίς το Σάββατο
Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και επισημαίνουν ότι θα βγουν στους δρόμους, αρχής γενομένης από την Παιονία Κιλκίς το Σάββατο
Παράλληλα, το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη διαμορφωθείσα κατάσταση σ’ έναν κλάδο ο οποίος θα μπορούσε -σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και επισημαίνουν ότι θα βγουν στους δρόμους, αρχής γενομένης από την Παιονία Κιλκίς το Σάββατο. Σημείο συνάντησης είναι η γέφυρα του Αξιού, με τους συμμετέχοντες να κατευθύνονται προς το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο και θα αποκλειστεί συμβολικά για λίγη ώρα.
Ο διπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 26% είναι ένα από τα μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο. Οι παραγωγοί διεκδικούν μεταξύ άλλων:
- να φορολογούνται για το πραγματικό καθαρό εισόδημα
- να καταργηθούν τα τεκμήρια
- να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
- να υπάρχει προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο έως 45% για όσους διαθέτουν μεγάλης κλίμακας αγροτικές μονάδες
- να μη διατηρούν λογιστικά βιβλία όσοι αγρότες έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ (από πώληση των προϊόντων και από επιδοτήσεις/ενισχύσεις).
Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά μέχρι το 2022, είναι ακόμη ένα μέτρο που βγάζει στους δρόμους τους αγρότες, από τη στιγμή, μάλιστα, που μειώνονται κατά 60% τα χρήματα σε όσους δικαιούχους αναγκάζονται να καλλιεργούν, αφού δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους από τη σύνταξη του ΟΓΑ. Εκτιμάται πως το 50% και πλέον των αγροτών δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις σημερινές εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:
- να ανακληθεί το σημερινό όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και
- να προβλεφθεί συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Παράλληλα, οι παραγωγοί ζητούν:
- τη λήψη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες όλης της χώρας για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από αντίξοα καιρικά κι άλλα φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.)
- την άρση του αποκλεισμού από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Οι ενισχύσεις αυτές παρέχονται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της Ε.Ε. και με βασικό εργαλείο τον νέο νόμο της κυβέρνησης για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών αγροτών, 76.000 δικαιούχοι δεν πήραν την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης που δόθηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ υπολογίζεται ότι αποκλείονται από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις περισσότεροι από 250.000 μικροκληρούχοι και μικροκαλλιεργητές.
Πρόσθετο πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές για τις επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου.
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου