Γιατί οι Γερμανοί επενδυτές προτιμούν τη Σερβία και τη Ρουμανία αντί της Ελλάδας; Αυτό είναι το ερώτημα που απαντά η εφημερίδα Καθημερινή επικαλούμενη, μεταξύ άλλων στοιχείων, τις δηλώσεις του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλη Μαΐλλη.
«Στη Ρουμανία και τη Σερβία γίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα και μία γερμανική επένδυση» δήλωσε ο κ. Μαΐλλης προσδιορίζοντας έτσι τους νέους επενδυτικούς παραδείσους της Ευρώπης.
Για το κλίμα στην Ελλάδα σε σχέση με τις γερμανικές και συνολικότερα τις ξένες άμεσες επενδύσεις ο ίδιος είπε: «Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ καλό. Υπάρχει αβεβαιότητα, υπερφορολόγηση και βεβαίως ακόμη τα capital controls. Δεν περιμένω σύντομα γερμανικές επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ωστόσο σε ορίζοντα τριετίας οι επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα θα ανέλθουν σε περίπου 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων, ωστόσο, σε αυτές την επένδυση της κοινοπραξίας Frapport - Slentel στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (ύψους 1,2 δισ. ευρώ και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων) και τις επενδύσεις του ΟΤΕ ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων, τονίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:
Με μια πρώτη ματιά εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η Ρουμανία και η Σερβία αποτελούν προτιμητέο προορισμό για επενδύσεις λόγω του χαμηλών αμοιβών, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις λεγόμενες χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ο αντίλογος στο επιχείρημα αυτό είναι: και για ποιο λόγο δεν πηγαίνουν στη Βουλγαρία, όπου οι μισθοί είναι εξίσου ή ακόμη χαμηλότεροι; Μάλιστα, οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν προσελκύσει επιχειρήσεις-σφραγίδες, αλλά πολυεθνικούς κολοσσούς.
Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, χώρα η οποία την τελευταία επταετία βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ το 2015, από 2.426 δισ. ευρώ το 2014, έχοντας προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και των εξαρτημάτων αυτοκινήτων (π.χ. Renault, Ford, Michelin, Bosch), αλλά και του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (Microsoft, Oracle, IBM, Alcatel κ.’α.) Στη Σερβία οι ΞΑΕ ανήλθαν το 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 45,6% σε σύγκριση με το 2014. Στην Ελλάδα από 2,02 δισ. ευρώ το 2014, οι ΞΑΕ υποχώρησαν το 2015 σε 1,03 δισ. ευρώ.
H Ρουμανία και η Σερβία θεωρούνται χώρες με φιλικό για τους επενδυτές περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι αμφότερες βρίσκονται σε πολύ υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν στη σχετική κατάταξη του Doing Business 2017: η Ρουμανία κατατάσσεται στην 36η θέση, η Σερβία στην 47η (από την 54η θέση πέρυσι), ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην 61η θέση (από την 58η πέρυσι) μεταξύ 190 χωρών.
Φορολογικοί συντελεστές
Στην Ελλάδα ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις είναι 29%, όταν στη Ρουμανία είναι 16% και στη Σερβία 15%. Μάλιστα στη Ρουμανία υπάρχει ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς φορολογούνται με 3%, ενώ οι νέες μικρές επιχειρήσεις φορολογούνται με 1% για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.
Στην Ελλάδα ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις είναι 29%, όταν στη Ρουμανία είναι 16% και στη Σερβία 15%. Μάλιστα στη Ρουμανία υπάρχει ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς φορολογούνται με 3%, ενώ οι νέες μικρές επιχειρήσεις φορολογούνται με 1% για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.
ΦΠΑ
Χαμηλότερος σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι και ο ΦΠΑ, καθώς στη Ρουμανία ο κανονικός συντελεστής είναι 20%, και στα τρόφιμα που είχε φτάσει το 24%, όπως και στην Ελλάδα, μειώθηκε σε 9% από τον Ιούνιο του 2015. Στη Σερβία ο μέγιστος συντελεστής είναι 20%, όμως ορισμένα βασικά τρόφιμα δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Στη Ρουμανία γίνεται το... αυτονόητο, δηλαδή οι επιστροφές ΦΠΑ που έχουν λαμβάνειν οι επιχειρήσεις συμψηφίζονται με άλλες υποχρεώσεις τους.
Στη Σερβία από τον Ιούλιο του 2014 θεσπίστηκαν κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης. Ειδικότερα, ανάλογα με τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις, απολαμβάνουν μείωσης από 65% έως 75% στους φόρους και τις εισφορές, κάτι που μειώνει το μισθολογικό κόστος κατά περίπου 20%.
Τέλος, τόσο στη Σερβία όσο και στη Ρουμανία λειτουργούν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός αυτών. Ανάλογο σχέδιο σημειωτέον είχε εκπονηθεί από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, συνάντησε όμως την αντίδραση των δανειστών.
Πηγή: Καθημερινή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου