Έντονο ενδιαφέρον Κινεζικών επιχειρήσεων για ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική

 Σχετική εικόνα
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα της Χαλκιδικής -και όχι μόνο- επιδεικνύουν τον τελευταίο χρόνο κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια, με τους εκπροσώπους τους να έχουν ήδη επισκεφτεί 10 μονάδες στην περιοχή από την άνοιξη έως σήμερα, διερευνώντας το έδαφος για πιθανές εξαγορές και συνεργασίες.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο πρόεδρος της νεόπλαστης Ελληνοκινεζικής Ένωσης Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών (ΕΚΕΠΕΣ), επιχειρηματίας Δημήτρης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε ότι το κινεζικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και σε εκτάσεις γης, επί των οποίων θα μπορούσαν να οικοδομηθούν τουριστικές υποδομές.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό δεν αναλώνεται στην περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά επεκτείνεται στην Κρήτη, τη Σαντορίνη και τα νησιά του Ιουνίου, ενώ στο επενδυτικό "στόχαστρο" της κινεζικής πλευράς έχει τεθεί και η πιθανή εξαγορά -ή είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο- μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Εκτός από τον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται ακόμη στον κλάδο της αγροδιατροφής, όπου κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με ιδιοκτήτες βιομηχανικών εταιρειών και μονάδων, συζητώντας το ενδεχόμενο είτε εξαγορά είτε εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο.
Κατά τον ίδιο, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν πλέον εισέλθει σε νέα τροχιά, καθώς ενώ μέχρι πρότινος κινεζικό ενδιαφέρον εκδηλωνόταν μόνο στη σφαίρα του "κλασικού εμπορίου", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πλέον έχει επεκταθεί τόσο σε τουριστικές επενδύσεις, όσο και σε υποδομές στην Ελλάδα, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
Υπογράμμισε τις "πολύ μεγάλες προοπτικές εισόδου ελληνικών κεφαλαίων στην αγορά της Κίνας" αλλά και "προσέλκυσης στην Ελλάδα κινεζικών επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής μαζί με Έλληνες, μέσω κοινών εταιρικών σχημάτων, με κεφάλαια που θα έρθουν από την Κίνα".
Συζητήσεις γίνονται πλέον και σε θέματα εκπαίδευσης όπου υπάρχει η βούληση να έρχονται σπουδαστές -ακόμη και Κινέζοι επιχειρηματίες- "στα δικά μας εκπαιδευτικά ιδρύματα για μεταπτυχιακές σπουδές".

και επαφές στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ με δεδομένο ότι το 2017 η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, "έχει γίνει συζήτηση ώστε πέραν του καθιερωμένου περιπτέρου της τιμώμενης χώρας, η Ένωση να φέρει άλλους τόσους επιχειρηματίες, που θα γεμίσουν άλλο ένα περίπτερο".
Πολύ πιο καρποφόρα αποτελέσματα αναμένονται την επόμενη 10ετία
Η Κινέζα επιχειρηματίας Betty Hu από την πλευρά της, που εκπροσωπεί εταιρεία holding η οποία την τελευταία 5ετία έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργήσει πλαίσιο επαφών και "χτίσει" την εταιρική της φήμη και παρουσία στη χώρα, επισήμανε ότι η επόμενη πενταετία είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης και για τις δύο πλευρές.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, "οι διμερείς σχέσεις της επόμενης δεκαετίας θα παρουσιάσουν πολύ πιο καρποφόρα αποτελέσματα", ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Κίνας θα πρέπει να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη στους κοινούς στρατηγικούς στόχους των δύο χωρών και στη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας υπηρεσιών.
"Ένα ξύλο από μόνο του, όσο σκληρό και αν είναι, δεν μπορεί να γίνει δάσος. Πρέπει να ενώσουμε τους δυνατούς επιχειρηματίες των δύο χωρών και να δημιουργήσουμε συμμαχία" κατέληξε.

Η Β.Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί τα μάλα από τις διαδρομές του κινεζικού εμπορίου
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ Κυριάκος Λουφάκης, επισήμανε ότι οι εμπορικοί δρόμοι που ενώνουν την παραγωγική ατμομηχανή του κόσμου, την Κίνα, με τους βασικούς καταναλωτές του πλανήτη, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περνούν από την Ελλάδα, όπου μπορεί να γίνεται και τελειοποίηση των προϊόντων, ώστε να επιτυγχάνεται προστιθέμενη αξία.
"Οι χώρες που βρίσκονται πάνω σε αυτές τις διαδρομές μπορούν να ωφεληθούν τα μάλα κι αυτό έγινε ορατό στον Πειραιά, όπου με την έλευση της COSCO τα διακινούμενα εμπορευματοκιβώτια πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 4 εκατ. ΤEUs" σημείωσε και πρόσθεσε ότι λόγω γεωγραφικής θέσης τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία κέντρου συναρμολόγησης ελαφράς βιομηχανίας, που θα τελειοποιεί και θα προωθεί στην Ευρώπη προϊόντα που παράγονται στην Κίνα.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι εκπρόσωποι της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενώ κληρώθηκαν τρία ταξίδια στην Κίνα για τους παρευρισκόμενους.
(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου