Η αβεβαιότητα των Ευρωπαίων για τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα οδήγησε την Κομισιόν στην αποτύπωση των θέσεων και των σεναρίων που επεξεργάζεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΝΙ, δημοσιεύοντας απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν.
Στο εμπιστευτικό έγγραφο περιλαμβάνονται τα σενάρια του Ταμείου για νέα συμφωνία με την Ελλάδα 4ετούς και διετούς διάρκειας με χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2018 και νέα σκληρά μέτρα.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, όμως το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει νέο μνημόνιο σημαίνει πως έχει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
«Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτικής για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου» σημειώνεται στο έγγραφο.
Αν δεν προκύψει συμφωνία για τα συμπληρωματικά προγράμματα που επεξεργάζεται το Ταμείο, τότε -σύμφωνα πάντα με το έγγραφο- θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).
Σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται ότι ενώ «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε DSA έως το 2060, τώρα έχει προσαρμοστεί στο 2030» και ότι «είναι λογική η αρχή του Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία».
Με βάση το τελευταίο, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018» κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».
Κατά το έγγραφο που επικαλείται το ΜΝΙ, «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά».
Σύμφωνα με όσα σχολίασε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει για τις δικές του μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως το Ταμείο «κρύβεται πίσω από τους αυστηρούς του κανόνες».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να νομοθετήσει μέχρι τη Δευτέρα όλα τα prior actions για να κλείσει η β' αξιολόγηση, μη αποκλείοντας ένα δεύτερο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου σε περίπτωση που δεν προκύψει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 5 Δεκεμβρίου.
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου