Η ανάγκη να μνημονεύουμε τεράστιους αριθμούς online κωδικών πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί από τη «σιγουριά» που προσφέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η χρήση τους θα είναι ευρεία και θα εκτείνεται από το «ξεκλείδωμα» των smartphones ως το άνοιγμα παντός είδους ιστοσελίδων και την πρόσβαση σε πλειάδα διαδικτυακών υπηρεσιών.
«Η χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του καθενός, στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ή στις υπηρεσίες που παρέχουν η Spotify και ηNetflix θα απαλλάξουν τους καταναλωτές – χρήστες του διαδικτύου από τον βραχνά των δεκάδων κωδικών που θα πρέπει να θυμούνται», δηλώνει ο Paul Lee, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος για θέματα τεχνολογίας, media και τηλεπικοινωνιών της Deloitte.
«Υπάρχει μια πρόβλεψη πως μέχρι το 2020 οι online κωδικοί θα φτάσουν τους… 200 για κάθε μεμονωμένο χρήστη του πλανήτη. Δεν μπορεί ένας και μόνο άνθρωπος να απομνημονεύσει 200 διαφορετικούς κωδικούς, επομένως θα πρέπει να διαθέτει μόνο έναν, τον οποίο και θα χρησιμοποιεί για τα πάντα. Υπάρχει όμως και μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή, η λύση των δακτυλικών αποτυπωμάτων», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Lee, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις πάσης φύσεως συνδρομές/εγγραφές θα μπορούσαν άμεσα να ξεκινήσουν τη χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους κωδικούς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει φρένο και στην παράνομη ανταλλαγή λογαριασμών. «Μπορείς να μοιραστείς έναν κωδικό, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να μοιραστείς ένα δακτυλικό αποτύπωμα», σημειώνει ο Lee.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η Deloitte, μπορεί να χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε τα δακτυλικά αποτυπώματα να καταστούν ισχυρό μέσο ασφάλειας των πολιτών, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια η τεχνολογία έχει «απογειωθεί» και είναι ικανή να προσφέρει λύσεις που άλλοτε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.
Τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Deloitte είναι αποκαλυπτικά. Σε δείγμα 4.000 πολιτών, το 31% (ηλικίας 18-24 ετών) δηλώνει πως χρησιμοποιεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα για να «ξεκλειδώσει» το smartphone του. Το ίδιο ποσοστό σε ηλικίες άνω των 65 ετών, μειώνεται κατακόρυφα στο 8%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Deloitte, μέχρι τα τέλη του 2017, περί το 1 δισεκατομμύριο smartphones θα «ξεκλειδώνουν» μέσω της χρήσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σταδιακά η τεχνολογία αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε όλα τα μοντέλα κινητών τηλεφώνων, ακόμη και στα πιο φθηνά.
Η πρώτη συσκευή «ανάγνωσης» δακτυλικών αποτυπωμάτων έκανε την εμφάνισή της σε ένα κινητό τηλέφωνο της Toshiba, πριν από μια δεκαετία. Η επόμενη προσπάθεια ήρθε το 2011 από τηMotorola, προτού «αναλάβει δράση», στη συνέχεια, η Apple με το iPhone 5s.
«Ο αντίκτυπος της νέας τεχνολογίας, εκείνης που προάγει τα οφέλη των δακτυλικών αποτυπωμάτων, δεν έγινε άμεσα αντιληπτός», σχολιάζει ο Lee. «Για τους περισσότερους, το δακτυλικό αποτύπωμα είχε αρνητική χροιά, γιατί αυτόματα το συνέδεαν με θέματα εγκληματικότητας», προσθέτει.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως – σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της Deloitte – μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, το δακτυλικό αποτύπωμα του κάθε χρήστη «διαβάζεται» περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο.
insider.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου