«Ένα νέο επεισόδιο της φαινομενικά ατελείωτης ελληνικής τραγωδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης μπορεί να ξεσπάσει σύντομα» αναφέρει σε άρθρο του στο Reuters, ο William Rhodes, πρώην αντιπρόεδρος της Citigroup.
Όπως γράφει, η κυβέρνηση στην Ελλάδα επρόκειτο να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός πακέτου 15 μεταρρυθμίσεων από τα μέσα Σεπτεμβρίου γα να εξασφαλίσει την αποταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.
Στην πραγματικότητα όμως έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις περισσότερες από τις απαιτούμενες δράσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον William Rhodes τα μέτρα λιτότητας δεν το μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα.
Το κόστος των συντάξεων, το φορολογικό σύστημα και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι τα μεγάλα προβλήματα.
Αλλά οι προοπτικές για μια παρατεταμένη ανάκαμψη της ανάπτυξης είναι μηδαμινές, όσο οι επίσημες πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται να διευθετήσουν το θέμα του χρέους, που είναι πάνω από το 176% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια ο πρώην αντιπρόεδρος της Citigroup αναφέρεται στη δήλωση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου αναφερόταν ότι «περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας και θα πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να παράγει διαρκή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρ' όλο που η Ελλάδα εξασφάλισε στο παρελθόν κάποια ελάφρυνση για το χρέος, η ίδια απειλή λειτουργεί ως εμπόδιο για τη διεθνή επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο εμπόδιο για την βιώσιμη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές τόσο της χώρας όσο και του ιδιωτικού τομέα, παρά τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και την εκτεταμένη αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές» γράφει ο ίδιος.
Κρίσιμη πολιτική διάσταση
Παράλληλα, όμως, υπάρχει και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση.
«Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας πιθανής πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα και της πιθανής αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ» γράφει ο William Rhodes.
Ο ίδιος αναφέρεται και στο μεταναστευτικό, τονίζει ότι οι εισροές λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή επιτείνουν εκτός των άλλων και τις ανησυχίες για την οικονομία.
Εξάλλου, ο Rhodes αναφέρεται και στο πρόβλημα της ανεργίας.
«Έπειτα από πολυετή πακέτα διάσωσης και προγράμματα μεταρρυθμίσεων η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει άνω του 23%, ενώ περίπου οι μισοί νέοι άνθρωποι είναι ακόμα άνεργοι» γράφει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα ταξίδι που έκανε στην Ελλάδα, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και του μίλησαν για έλλειψη αξιοπιστίας πλέον στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος τονίζει ότι μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, οι πιστωτές συμπεριφέρονται σαν λογιστές που απλώς ενδιαφέρονται για τα νούμερα, αγνοώντας τον ανθρώπινο πόνο.
«Λίγοι από τους Έλληνες με τους οποίους μίλησαν κάνουν διάκριση μεταξύ της ευρωζώνης και της ευρύτερης ΕΕ.
Νιώθουν θύματα ορισμένων βόρειων ευρωπαϊκών χώρα, ενώ είναι τελείως απογοητευμένοι από μια σειρά ανίκανων ελληνικών κυβερνήσεων κατά την τελευταία δεκαετία» γράφει ο ίδιος.
«Σωστά ή λάθος -άγνωστο λόγω της σιωπής του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις- η Ελλάδα θεωρεί ότι το Ταμείο σιωπηλά παρέχει στήριξη στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους» επισημαίνει επίσης.
Πρέπει να πει τέλος
«Η διαφαινόμενη εσωτερική κρίση πρέπει να λάβει τέλος.
Το ΔΝΤ πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο εκφράζοντας επισήμως τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία και τις ρεαλιστικές αποφάσεις που η χώρα και οι δανειστές της πρέπει να λάβουν.
Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι θα αναλάβουν ένα μέρος του τιμήματος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» καταλήγει το πρώην στέλεχος της Citigroup.
bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου