«Το ερώτημα δεν είναι γιατί περικόπτονται οι συντάξεις, αλλά αν η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις»
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, ότι εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπόλοιπα θα πρέπει να μετατραπούν σε επιτελικά και να στελεχωθούν το πολύ με 5.000 καταρτισμένους, κυρίως νεαρής ηλικίας τεχνοκράτες
Τη δημιουργία επιτελικών υπουργείων με ολιγάριθμους υπαλλήλους, προτείνει ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Ελλάδα και Κρίση - Η κατάσταση σήμερα. Προοπτική για το μέλλον».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, ότι εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπόλοιπα θα πρέπει να μετατραπούν σε επιτελικά και να στελεχωθούν το πολύ με 5.000 καταρτισμένους, κυρίως νεαρής ηλικίας τεχνοκράτες.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ερώτημα δεν είναι γιατί περικόπτονται οι συντάξεις, αλλά αν η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις». Κάνοντας αυτοκριτική, αναφέρθηκε σε σειρά λανθασμένων πολιτικών που -όπως είπε- εφαρμόστηκαν αρκετά χρόνια προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, ενώ μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ότι καθυστερούν να υλοποιήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τ. Γιαννίτσης: Γερασμένη χώρα πλέον η Ελλάδα
Από το βήμα της εκδήλωσης, εξάλλου, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας «Παρέμβαση» (Δεξαμενή Πολιτικής Σκέψης-Προβληματισμού), ο επίσης πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ανέφερε ότι οι κυβερνώντες, αλλά και οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν την «ελληνοκεντρική αντίληψη» που επικρατεί στη χώρα για όλα τα ζητήματα και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον «γερασμένη».
Όπως ανέφερε, το μέλλον της χώρας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί με «προσγειωμένες προσδοκίες», ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες «πλήρωσαν» την κρίση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, τα τελευταία 8 χρόνια το 60% του πληθυσμού, που αποτελεί το λεγόμενη μεσαία τάξη, έχασε 5 δισ. ευρώ, το 30%, που ανήκει στους χαμηλόμισθους 7 δισ. και το 10% του πληθυσμού, που κατατάσσεται στα υψηλά εισοδήματα, απώλεσε 12 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Γιώργος Σούρλας παραδέχτηκε, επίσης, ότι όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και χαρακτήρισε το πολιτικό χρήμα και τα εξωθεσμικά κέντρα «δηλητήριο της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Οικονομίας και αντιπρύτανης ΑΠΘ Νικόλαος Βαρσακέλης, ενώ τιμήθηκαν οι επιχειρηματίες Διαμαντής Μασούτης και Σταύρος Ανδρεάδης για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την προσφορά τους.
naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου