Με έναν πύργο από τραπουλόχαρτα που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης παρομοιάζει την Ευρωζώνη ο Γερμανός καθηγητής Otmar Issing, ένας από τους «αρχιτέκτονες» της νομισματικής ένωσης.
«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει λίγο ως πολύ αποτύχει. Η πειθαρχία των αγορών καταστρατηγείται με την παρεμβατική πολιτική της ΕΚΤ», διαμηνύει το πρώην μέλος της κεντρικής τράπεζας και προειδοποιεί: «Δεν υπάρχει μηχανισμός δημοσιονομικού ελέγχου από τις αγορές ή την πολιτική. Όλα αυτά είναι τα συστατικά της καταστροφής της νομισματικής ένωσης». «Η αρχή της μη διάσωσης καταστρατηγείται καθημερινά», τονίζει ο καθηγητής.
Ο Issing ασκεί δριμεία κριτική στους αρμόδιους χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη και για τη διάσωση της Ελλάδας, την οποία χαρακτηρίζει «λίγο ως πολύ διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του Grexit και υποστηρίζει ότι στη χώρα θα έπρεπε να παρασχεθεί γενναιόδωρη βοήθεια αλλά μόνο αφού θα έχει επιστρέψει στη δραχμή.
«Κάποια μέρα ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει», προειδοποιεί ο διακεκριμένος καθηγητής, εκτιμώντας ότι το πείραμα του ευρώ απέτυχε από την πρώτη στιγμή. Ουσιαστικά, σημειώνει, παρακολουθούμε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, «αλλά αυτά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον».
Στο στόχαστρο της αμείλικτης κριτικής του βρέθηκε και η Κομισιόν, την οποία χαρακτηρίζει ως ένα «δημιούργημα πολιτικών δυνάμεων» που έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να θέσει κανόνες. «Ο ηθικός κίνδυνος είναι τεράστιος», επισημαίνει και σημειώνει ότι η ΕΚΤ «έχει πάρει τον κατήφορο».
Όπως σημειώνει, η κεντρική τράπεζα έχει σήμερα στην κατοχή της ομόλογα αξίας 1 τρισ. ευρώ με «τεχνητά χαμηλό ή αρνητικό επιτόκιο», το οποίο σημαίνει τεράστιες λογιστικές ζημίες μόλις τα επιτόκια αυξηθούν ξανά. Όπως εξηγεί, η επιδείνωση της ποιότητας των εξασφαλίσεων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η ΕΚΤ αγοράζει πλέον εταιρικά ομόλογα που βρίσκονται κοντά στην κατηγορία junk. Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο στο παρελθόν». «Η έξοδος από την πολιτική του QEγίνεται ολοένα πιο δύσκολη και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ολέθριες», προειδοποιεί ο Issing.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το εγχείρημα του ευρώ άρχισε να εκτροχιάζεται αμέσως μετά την έναρξή του, αν και η αποτυχία του κρύφτηκε πίσω από την εκτίναξη του χρηματοοικονομικού κλάδου. «Δεν υπήρξε επιτάχυνση της σύγκλισης μετά το 199 –αλλά ακριβώς το αντίθετο. Από την πρώτη ημέρα κάποιες χώρες άρχισαν να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», σημειώνει.
Τα σημάδια της αποτυχίας, όμως, άργησαν να φανούν, καθώς η αδυναμία του συστήματος «μεταμφιέστηκε» σε επιτυχία πίσω από το φτηνό πετρέλαιο, το φτηνό ευρώ, την ποσοτική και τη δημοσιονομική χαλάρωση». Οι επιδράσεις αυτές, όμως, είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν, καταλήγει ο Issing.
insider.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου