Απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά καθιέρωση φόρου «Βραχυχρόνιας Διαμονής» προβλέπει το νομοσχέδιο για την οικονομία του διαμοιρασμού. Ποια ακίνητα και για πόσο διάστημα θα μπορούν να μισθώνονται. Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy)στον χώρο του τουρισμού.
Πρόκειται για πλαίσιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.
Κίνηση με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στο φως και να φορολογήσει σημαντικό μέρος της γκρίζας οικονομίας στον τουρισμό.
Για την οριστικοποίηση των διατάξεων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο εξελίχθηκε ένα χρονοβόρο «πινγκ πονγκ» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ για το θέμα αποδίδεται από παράγοντες του τουρισμού στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους παγκοσμίως, η Airbnb, είναι αμερικανική.
Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενδιαφέρονται άμεσα για το θέμα, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο θεσμικού πλαισίου στην Ε.Ε. και ο ελληνικός νόμος θα αποτελέσει ένα είδος «πιλότου» και για άλλες χώρες.
Η Ε.Ε. ασχολήθηκε με το θέμα στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Υπάρχουν μόνο βασικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, βραχυπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητο που είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ. και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.
Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας θα πρέπει ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.
Ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
Η διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο, ενώ στα νησιά κάτω των 100.000 κατοίκων η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες τον χρόνο.
Τα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες πρέπει να μισθώνονται επιπλωμένα, αλλά χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες εκτός από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.
Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής (μια ψηφιακή πλατφόρμα για παράδειγμα) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ή μισθώσουν περισσότερα από 2 ακίνητα, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να υποχρεωθούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές πλατφόρμες να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλιώς θα απειλούνται σωρευτικά με απαγορευτικά πρόστιμα. Κυρώσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις παραβίασης και των άλλων προϋποθέσεων που ορίζονται για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.
Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Καθιερώνεται, ωστόσο, ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αυτού του είδους, με την ονομασία «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση και θα ανέρχεται στο 5% της αξίας της.
Ο ειδικός φόρος θα παρακρατείται από τα φυσικά πρόσωπα ή τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές με πανομοιότυπο τρόπο που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ. Προβλέπεται πως η απόδοση θα γίνεται ανά τρίμηνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο και όχι αργότερα από την 16η των συγκεκριμένων μηνών.
Η διαδικασία επιβολής και είσπραξης όπως και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσής του θα καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια που θα συγκροτούνται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα είναι, επιπλέον, υποχρεωμένες να παρέχουν στο υπ. Οικονομικών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή του ακινήτου.
euro2day.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου