O Γιάννης Στουρνάρας και οι κόκκινες κάρτες

Στο δρόμο που χάραξε ο Γιάννης Στουρνάρας… θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν πρόκειται για υπερβολή αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει, να θέτουν και να υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, με βάση το μοντέλο που ήδη ακολουθεί ο εγχώριος κλάδος και συμφωνήθηκε από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον SSM.
Οι ποινές για τις ελληνικές τράπεζες αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα είναι αυστηρές και περιλαμβάνουν από επιβολή δράσεων, όπως η πώληση δανείων ως και «κόκκινη κάρτα» στις διοικήσεις που θα αξιολογούνται και για τις επιδόσεις αυτές.
Ο τραπεζικός κλάδος περνά σε ένα στάδιο κατά το οποίο η αξιολόγηση στελεχών και topmanagement θα είναι διαρκής – και ο πόλεμος στα προβληματικά δάνεια είναι σοβαρό κριτήριο- και θα φθάνει ως την αντικατάσταση όσων «μαζεύουν» πολλούς βαθμούς στο ιδιότυπο pointsystem.
Ενώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το νέο μοντέλο είναι στο στάδιο της διαβούλευσης, για τις ελληνικές από τον επόμενο μήνα θα «τρέχουν» οι στόχοι ώστε στο τέλος της τριετίας τα 108 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να προσγειωθούν στα 60 δις.ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εγκρίνει τα πλάνα των τραπεζών για την μείωση των προβληματικών τους δανείων και ήδη από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει την αξιολόγηση.
Η ΤτΕ έχει αποδείξει ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν και η υλοποίηση του σχεδιασμού στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόκριμα για την εφαρμογή του ίδιου μοντέλου και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές που ταλανίζονται από υψηλό όγκο κόκκινων δανείων, τα οποία υπερβαίνουν το 1 τρις. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο της ΕΚΤ που τίθεται σε διαβούλευση, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να επιτύχουν εννέα επιμέρους επιχειρησιακούς στόχους.
Είναι ποσοτικοί στόχοι ανά χαρτοφυλάκιο και συνοδεύονται από αναλυτικό σχέδιο για την επίτευξή τους. Η αποτίμηση θα γίνεται κάθε τρίμηνο και οι στόχοι θα αποτυπώνουν τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών όσο αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και τις εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις NPEs που πραγματοποιούν.
Επίσης θα εκτιμάται η εξέλιξη των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, της μη εξυπηρετούμενης έκθεση για πάνω από 720 ημέρες και των καταγγελμένων δανείων για τα οποία έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες.
Τέλος στους στόχους περιλαμβάνονται οι επιδόσεις όσο αφορά τα ανοίγματα των βιώσιμων μμε και των επιχειρηματικών ανοιγμάτων για τα οποία οι τράπεζες έχουν αναθέσει σε ειδικούς την υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Ένα από τα θέματα για τα οποία ο Γιάννης Στουρνάρας έχει χτυπήσει καμπανάκι στις τράπεζες είναι τα δάνεια στα οποία έχουν κοινή έκθεση περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα. Για αυτά έχει οριστεί ξεχωριστός στόχος μείωσής τους.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι ενώ η οριστικοποίηση των στόχων μείωσης των NPEs είναι προ των πυλών, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θέτει ο SSM δεν μπορεί να τηρηθεί και η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει θα φέρει τις αυστηρές «ποινές».
 Ο κεντρικός στόχος είναι η μείωση κατά 41 δισ. έως τα τέλη του 2019, όπως και οι στόχοι για κάθε τράπεζα, και σε αυτή τη φάση γίνεται η οριστικοποίηση των μέτρων που θα εφαρμόσουν. Ο χρόνος που έχουν οι τράπεζες είναι εξαιρετικά πυκνός, αφού πλέον θα τους ζητείται να προχωρούν σε πολύ δραστικές κινήσεις προκειμένου να «πιάνουν» τους στόχους.
Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, με βάση τα μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τη μείωση των NPEs πέφτει στη διετία 2018-2019. Το μίγμα της στρατηγικής έχει δοθεί στα βασικά του σημεία και δίνει έμφαση σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις και σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 12% επί του συνόλου του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που σήμερα φθάνει τα 108,6 δισ., σε πωλήσεις δανείων και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. Η παράμετρος «ανάκαμψη» είναι η πιο κρίσιμη για την επιτυχία του σχεδιασμού και αν δεν εξελιχθεί κατά τα αναμενόμενα, θα μεταβληθεί και η αναλογία του μίγματος επί το επιθετικότερον.
Ένα σκέλος των πιθανών ποινών είναι ο εξαναγκασμός σε πιο δραστικές κινήσεις πώλησης δανείων, κάτι που οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν σε μεγάλη κλίμακα. Στο ποινολόγιο θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και επιβολή πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων, ενώ η αποτυχία στην υλοποίηση των στόχων θα «χτυπάει» και στις διοικήσεις και την αξιολόγησή τους.
mononews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου