«Επιτυχημένος ψυχοπαθής» ένας στους πέντε CEO

Στοιχεία… ψυχοπάθειας διακρίνει έναν στους πέντε διασημότερους και πιο επιτυχημένους Διευθύνοντες Συμβούλους του πλανήτη!
Σε αυτό το… ιδιότυπο συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα, την οποία διενήργησαν οι γνωστότεροι ψυχολόγοι της Αυστραλίας, σπεύδοντας μάλιστα να προειδοποιήσουν πως… και ένας στους πέντε φυλακισμένους εμφανίζει σημάδια ψυχοπάθειας. «Το ποσοστό για τους CEOs και τους έγκλειστους στη φυλακή είναι ακριβώς το ίδιο», τονίζουν.
«Ελπίζουμε πως μέσω της έρευνας αυτής θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την πραγματική ταυτότητα των διοικητικών στελεχών των εταιρειών και να βάλουμε φρένο στους… ψυχοπαθείς που επιχειρούν να ανελιχθούν στο υψηλότερο βάθρο μιας εταιρείας», δηλώνουν οι ψυχολόγοι στηνTelegraph, η οποία και ανέδειξε την εν λόγω μελέτη.
Αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας των Αυστραλών ψυχολόγων αντιλαμβάνεται την «πικρή αλήθεια»: Σε σύνολο 261 κορυφαίων διοικητικών στελεχών στις ΗΠΑ, το 21% εμφάνισε υψηλά ποσοστά ενδείξεων ψυχοπάθειας και μάλιστα κλινικά επιβεβαιωμένων. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο πληθυσμού στις ΗΠΑ, σημάδια ψυχοπάθειας εμφανίζει ένας στους 100 πολίτες.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν πάση θυσία τον τρόπο με τον οποίο διενεργούν προσλήψεις. Χωρίς επαρκή έλεγχο, κανείς δεν πρέπει να προσλαμβάνεται», προειδοποιεί ο Nathan Brooks, εκ των ψυχολόγων που διεξήγαγαν την εν λόγω έρευνα.
«Οι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις εστιάζουν περισσότερο στις ικανότητες του κάθε υποψηφίου και λιγότερο στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Αυτό είναι λάθος, γιατί αυτή είναι η αιτία που οδήγησε τις εταιρείες να προσλαμβάνουν… επιτυχημένους ψυχοπαθείς», σχολιάζει ο ίδιος.
Όπως προσθέτει, ένας… επιτυχημένος ψυχοπαθής δεν αποκλείεται να προσφύγει σε ανήθικες – ή ακόμη και παράνομες – πράξεις για να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στην οποία απασχολείται, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει τοξικό… αντίκτυπο στους συναδέλφους ή υφισταμένους του.
«Ο τυπικός ψυχοπαθής έχει την τάση να δημιουργεί χάος, απ’ όπου κι αν περάσει ή όπου κινείται γενικότερα», συμπληρώνει. «Για τους ψυχοπαθείς, η επιτυχία της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι, ακόμη κι αν παραβιάζονται κανόνες ηθικής», σημειώνει.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου