Σε αποκλίνουσες πορείες κινούνται πλέον ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Η Φώφη Γεννηματά με δηλώσεις της από τη ΔΕΘ μάλλον έκλεισε την πόρτα στη συνεργασία


Οριστικοποιείται και παγιώνεται το αδιέξοδο στο εγχείρημα για την ενιαία έκφραση των δυνάμεων του δημοκρατικού κέντρου με τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να κινούνται σε τροχιά ανασυγκρότησης και ανάπτυξης ξεχωριστών πρωτοβουλιών.
Στο ΠΑΣΟΚ η ηγετική ομάδα υπό τη Φώφη Γεννηματά δείχνει ότι έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στο Ποτάμι και στον Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο συνεχίζει να καταλογίζει σκοπιμότητες και «παρασκηνιακές» συμφωνίες για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Η στρατηγική της Φ. Γεννηματά φαίνεται να κλειδώνει στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις δυνάμεις που ήδη συμμετέχουν, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Θα επιδιωχθεί και η διεύρυνση του σχήματος κυρίως με στελέχη από το σοσιαλιστικό και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, ενώ εκτιμάται πως πλέον μπορεί να «επισημοποιηθεί» η επικοινωνία και προσέγγιση με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.
Η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της από τη ΔΕΘ ξεκαθάρισε το πλαίσιο των επόμενων κινήσεών της με εξαιρετικά σαφή τρόπο, στέλνοντας μηνύματα όχι μόνο στους κεντρώους του Ποταμιού αλλά και εσωκομματικά σε στελέχη της «εκσυγχρονιστικής πτέρυγας», που θεωρούν ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον Στ. Θεοδωράκη. «Εμείς έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Έχουμε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα. Ανήκουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εκφράζουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» είπε και πρόσθεσε πως «συζητούμε και έχουμε ένα οργανωμένο διάλογο με όσους ασπάζονται αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Από τη στιγμή που η ηγεσία του Ποταμιού δεν συμφωνεί σε αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση μαζί του». Επίσης τόνισε ότι η ηγεσία του Ποταμιού συμμετείχε στο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ με σκοπιμότητα, δηλαδή, αφού δημιουργηθεί ο νέος πολιτικός φορέας, αυτός να λειτουργήσει ως «μια συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ».
«Εμείς δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη κανενός. Ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως. Πιστεύουμε ότι η κεντροαριστερά πρέπει να δυναμώσει και αυτό αποτελεί εθνική ανάγκη. Δεν έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός» είπε και επισήμανε ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της κεντροαριστεράς θα συνεχισθεί με «όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», η οποία όπως τόνισε «προχώρησε. και στις τελευταίες εκλογές και μέσα στη Βουλή. με πολύ δυναμική παρουσία» και ασκεί «σοβαρή, τεκμηριωμένη, προγραμματική και σκληρή αντιπολίτευση», αντικαθιστώντας τη ΝΔ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, «καθώς η ΝΔ περιμένει ως ώριμο φρούτο να της έρθει στα χέρια η εξουσία».
Ανάλογα δηκτικός προς το Ποτάμι και ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Θάνος Μωραΐτης τόνισε πως «δεν ήθελαν τη συνεργασία. Ήταν σαν τον ποδοσφαιριστή που παίζει καθυστέρηση και πετά την μπάλα στην εξέδρα. Εμείς θέλαμε μια μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς και κάποιοι ήθελαν ένα κεντροδεξιό μέτωπο, που θα γίνει αύριο κυβερνητικό συμπλήρωμα της ΝΔ. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Δεν μπορεί γυρολόγοι του Κολωνακίου και επαγγελματίες της κεντροαριστεράς να αυτοαποκαλούνται μεταρρυθμιστές».
Στη δική του γραμμή στον ενδιάμεσο χώρο κινήθηκε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που φέρεται να επιμένει στην προσπάθεια προσέγγισης όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού κέντρου. «Το θέμα της κεντροαριστεράς θα το επαναφέρουν δυναμικά και άμεσα οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες» τονισε και πρόσθεσε με νόημα πως «απαιτείται πάθος και ανιδιοτέλεια, που δυστυχώς δεν υπάρχει».
Και καβγάς ΔΗΜΑΡ - Ποταμιού
Ωστόσο το ρήγμα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον Στ. Θεοδωράκη θεωρείται οριστικό μετά και το θερμό επεισόδιο την περασμένη Πέμπτη μεταξύ ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού, που καταγράφει το κλίμα έντασης. Αφορμή του «καβγά» ήταν η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι ο Στ. Θεοδωράκης «μετεκλογικά επιδιώκει ο νέος φορέας να έχει συνεργασία με τη ΝΔ μόνο». Η απάντηση από το Ποταμι ήταν άμεση και καυστική «Το Ποτάμι, όπως και η κοινωνία άλλωστε, δεν ασχολείται με βουλευτές που δεν έχουν ποτέ μετρηθεί στην ψήφο του λαού» σημείωσε η Σεβαστουπόλεως. Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της χαρακτήρισε τον Στ. Θεοδωράκη υποκριτή, διότι «υποκριτικά» επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις περί συνεργασίας και πως «διερωτόμαστε, άλλωστε, ποιοι προοδευτικοί πολίτες μπορούν ακόμη να ανέχονται τέτοια περίσσια αλαζονεία. Κρίμα».
Συμφωνία με Θεοδωράκη
Στη αντίπερα όχθη της κεντροαριστεράς, στο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη οι διεργασίες και οι συζητήσεις περί της ευρύτερης συνεργασίας των κεντρώων δυνάμεων παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, αλλά σε άλλη κατεύθυνση.
Η ηγετική ομάδα και ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης επιμένουν και απευθύνουν έκκληση προς τη Φ. Γεννηματά για επανάληψη των συνομιλιών και κοινή συνέντευξη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τρέχει μία νέα πρωτοβουλία για το σχηματισμό ενός νέου κόμματος.
Το στίγμα το έδωσε επίσης από τη ΔΕΘ ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού. Όπως είπε «αποφασίσαμε να «θυσιάσουμε» το κίνημά μας εάν είναι να γεννηθεί στο χώρο του κέντρου, της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού ένα νέο κίνημα. Δεν γεννηθήκαμε για να ενισχύσουμε τα παλιά κόμματα, αλλά για να φέρουμε το νέο, ένα κίνημα για όλους τους πολίτες που αυτήν τη στιγμή είναι εκτός πολιτικής και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας τρίτος πόλος». Μίλησε επίσης για ένα νέο κίνημα που θα μπορεί να συσπειρώσει «άστεγους» κεντρώους, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες πολίτες «γιατί ο κόσμος του κέντρου είναι πολύ περισσότερος από τον κόσμο που είναι στο ΠΑΣΟΚ ή στο Ποτάμι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι συζητήσεις για το νέο κίνημα είναι σε εξέλιξη με τη συμμετοχή γνωστών και έμπειρων στελεχών του κεντρώου χώρου όπως οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Παπαδόπουλος και άλλοι, και πως έχουν ξεκινήσει κεντρικά και περιφερειακά διάφορες συναντήσεις όπως αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, συναντήσεις και συσκέψεις στελεχών για να καταγραφούν διαθέσεις και διαθεσιμότητες. Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα νέο κόμμα που η βάση του και ο κεντρικός πολιτικοϊδεολογικός του άξονας θα εκφράζει το φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό κέντρο, θα απευθύνεται κυρίως προς το μεσαίο χώρο και δεν θα αποκλείει φυσικά συνεργασίες με άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις όπως... η ΝΔ.
Ενδεικτικές άλλωστε ήταν και πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα για τις μελλοντικές συνεργασίες, ξεκαθαρίζοντας ότι ο «δεν έχει να προσφέρει κάτι σε μία επόμενη κυβέρνηση» και πως η συζήτηση για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πρέπει να απευθυνθεί προς τη ΝΔ.

Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία της Κυριακής" στις 18 Σεπτεμβρίου 2016
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου