Οι πολίτες αυτής της χώρας καταβάλλουν από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, άρα – λογικά – η κυβέρνηση που υπόσχεται να τους μειώσει... θα ΄πρεπε να «σκίζει».
Κανονικά... όχι όμως στη Δανία, όπου η ανωτέρω πρόταση έγινε δεκτή τουλάχιστον χλιαρά, αφού η πλειοψηφία των ψηφοφόρων την απέρριψε, ρίχνοντας παράλληλα τα ποσοστά υποστήριξης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της κεντροδεξιάς κυβέρνησης,
Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μείωση της ανώτατης κλίμακας φορολογίας κατά 5% με παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7% κατά μέσο όρο.
Οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω του 1 εκατ. κορωνών (ή 151.000 δολαρίων) θα συνεχίζουν να ανήκουν στην υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης (58,3%).
Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτές τις αλλαγές που έχουν εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, είναι να κάνει τη μισθωτή εργασία πιο ελκυστική για τους περίπου 40.000 που επωφελούνται από την κοινωνική πρόνοια (δεν εργάζονται δηλαδή και λαμβάνουν επιδόματα). Όπως σχολιάζει το Bloomberg, καθόλου κακό σχέδιο για μια χώρα που αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξανόμενη πίεση από ένα δαπανηρό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας με έναν πληθυσμό που ολοένα και γερνά.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι φόροι παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο κατά πόσον ο κόσμος επιθυμεί να δουλέψει», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Claus Hjort Frederkisen, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Εκτός των μειώσεων της φορολόγησης, οι μακροχρόνια άνεργοι θα ανταμειφθούν με μπόνους 30.000 κορωνών ή 4.500 δολαρίων εάν δεχτούν να εργαστούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, με τις προτεινόμενες αλλαγές θα μπαίνουν πάνω από 2.000 κορώνες (ή 300 δολάρια) τον μήνα στις τσέπες 100.000 ατόμων που θα πειστούν να δουλέψουν περισσότερο.
Όσο για το από πού θα αντληθούν τα χρήματα; Από μειώσεις στις κρατήσεις πληρωμής τόκων, από την περικοπή πράσινων κινήτρων, αλλά και από τις μειώσεις στα ποσά υποστήριξης φοιτητών και παιδιών που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες.
Όπως αναφέρει ο Rune Stubager, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Aarhus, το πρόβλημα με το κυβερνητικό σχέδιο είναι ότι στην ουσία ρωτά τους Δανούς να διαλέξουν ανάμεσα στη διατήρηση του αγαπημένου τους κράτους πρόνοιας και στην πληρωμή λίγο λιγότερων φόρων.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η Δανία βρίσκεται συνήθως στην κορυφή των διεθνών κατατάξεων τόσο στον τομέα της πρόνοιας όσο και σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ευτυχίας. Και ίσως δεν είναι σύμπτωση πως στα δανέζικα η λέξη φόρος είναι «skat», που σημαίνει και... «αγαπημένος».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου