Στις Σκουριές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Το επόμενο διάστημα η απόφαση για τις αρχαιότητες
Αυτοψία στον χώρο που βρίσκονται οι αρχαιότητες στις Σκουριές της Χαλκιδικής πραγματοποίησε κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με επικεφαλής τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη. Στη λύση της αυτοψίας στον χώρο που βρίσκονται τα ευρήματα είχε καταλήξει το ΚΑΣ στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου, προκειμένου να αξιολογηθεί η σημασία των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά τη σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, αλλά και προκειμένου να γίνει κατανοητή και η γενικότερη αρχαιολογική τοπογραφία της περιοχής, διότι βρίσκονται εκεί και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι. Κι αυτό ώστε να γνωμοδοτήσει αν πρέπει να μεταφερθούν ή να παραμείνουν in situ οι αρχαιότητες, οι οποίες χρονολογούνται περίπου στον 2ο π.Χ. αιώνα.
Στην αυτοψία συμμετείχαν μέλη του ΚΑΣ, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα, ο προϊστάμενος της Εφορείας Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Γιάννης Κανονίδης και ο ανασκαφέας Κώστας Παπαστάθης.
Μετά την αυτοψία, το κλιμάκιο του ΚΑΣ συνάντησε φορείς της περιοχής και εκπρόσωπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε αίθουσα κοντά στον χώρο της αυτοψίας, ενώ αργά το απόγευμα συνεδρίασε στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, πληροφορίες έκαναν λόγο ότι μεγάλα τμήματα της ανασκαφής, που έφερε στο φως μεταλλευτικά κατάλοιπα του 2ου π.Χ αιώνα, τα οποία αποδεικνύουν τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη θέση των Σκουριών Χαλκιδικής κατά την αρχαιότητα, έχουν καλυφθεί από πρόσφατες επιχώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αύλακες καθαρισμού του μεταλλεύματος, οι φούρνοι που γινόταν η εκκαμίνευση του μεταλλεύματος, οι τρύπες από τους πασάλους που στήριζαν τους φούρνους και άλλα δομικά τους στοιχεία που είχαν αποκαλυφθεί κατά την ανασκαφική έρευνα δεν είναι πλέον ορατά, καθώς έχουν σκεπαστεί από μπάζα και λάσπες. Έχουν επίσης καταχωθεί βράχοι χαλκοφόρου μεταλλεύματος που αποτελούσαν κύριο στοιχείο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.
Μιλώντας stokokkino.gr ο Κ. Σισμανίδης, αρχαιολόγος-ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής, αλλά και του μνημείου του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα τόνισε ότι “τα αρχαία στις Σκουριές επ`ουδενί δεν πρέπει να μεταφερθούν, οτιδήποτε μεταφέρεται από το φυσικό του χώρο χάνει την αξία του". "Τις αρχαιότητες στις Σκουριές δεν πρέπει να τις δούμε μεμονωμένα, πρέπει να τα δούμε ως το Λαύριο της Β. Ελλάδας, μάλιστα το σύνολο των αρχαιοτήτων στην περιοχή των Μαντεμοχωρίων είναι ακόμη σημαντικότερα από αυτά που βρέθηκαν στο Λαύριο” επεσήμανε ακόμη.
“Θεωρούμε ότι το ΚΑΣ δεν πρέπει να επιτρέψει την μεταφορά των αρχαιοτήτων, πρόκειται για έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο που μεγάλο μέρος του έχει ήδη καταστραφεί από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες και να γινει περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα"δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Λ. Τόσκας.
Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για αρχαιότητες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και οι οποίες απειλούνται από την δραστηριότητα της εταιρείας. Ενδεχόμενη δε απομάκρυνση των αρχαίων αντικειμένων θα σήμαινε την καταστροφή ενός αρχαιολογικού χώρου και συνολικά μιας πολιτιστικής κληρονομιάς -που μαρτυρά την ύπαρξη αρχαίας μεταλλουργίας χαλκού στην περιοχή των Σκουριών από τον 2ο αιώνα.
Το ΚΑΣ θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση για να αποφασίσει για την τύχη των αρχαιοτήτων.
halkidikifocus.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου