Το Μαξίμου, αλλά και πολλά περιφερόμενα στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αμύνονται πολιτικά κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία ότι έχει ιδιαίτερα φιλελεύθερες οικονομικές προτάσεις. Και το εντοπίζουν στην διάθεσή της για πολλές και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Κατά βάση, δεν έχουν άδικο. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κρύβει τις συγκεκριμένες προθέσεις του. Ωστόσο, υπάρχει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν η Ν.Δ. έρθει στην εξουσία, θα έχει παραμείνει ως τότε κάποια επιχείρηση υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ελληνικού δημοσίου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί ή αξιοποιηθεί;
Η απάντηση είναι πως όχι. Οι περισσότερες και σίγουρα οι σημαντικότερες Δημόσιες επιχειρήσεις είτε θα έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών μέσα από την σημερινή κυβέρνηση , είτε θα έχουν μεταφερθεί στο υπερταμείο από το οποίο και θα γίνουν αρκετές νέες ιδιωτικοποιήσεις Και στο οποίο υπερταμείο άλλωστε, για τουλάχιστον 99 χρόνια τον έλεγχο θα έχουν ουσιαστικά οι ισχυροί δανειστές, η βούληση των οποίων-όπως έχει αποδειχτεί-θα κυριαρχεί.
Σύμφωνα με τον μνημόνιο Τσίπρα, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί στο υπερταμείο σχεδόν όλες οι κρατικές εταιρείες. Ήδη, από τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση σχεδόν ...μουλωχτά (αρχικά δεν ήθελε καν να δώσει στην Βουλή τον κατάλογο των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν στο υπερταμείο) έφερε ρύθμιση με το πρώτο μεγάλο κύμα δημόσιων επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν εκεί. Ανάμεσά τους οι ΟΑΣΑ,ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ.
Ενδιάμεσα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούσαν εκκρεμότητες από τα προηγούμενα μνημόνια τις οποίες αποδέχτηκε ως τέτοιες ο Τσίπρας και υλοποίησε. Έτσι, δόθηκαν σε ιδιώτες μεταξύ άλλων 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ο ΟΛΠ κ.α.
Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή προβλέπεται η μεταφορά στο υπερταμείο του δεύτερου κύματος μεγάλων και σημαντικών από πλευρά κοινής ωφέλειας επιχειρήσεων. Από αυτές, που παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά για τα οποία άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως δεν μπορούν να περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Εμβληματικές περιπτώσεις της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ άλλα και άλλες όπως το Μετρό, η ΔΕΗ (σε ποσοστό 34% από το 51% έχει σήμερα το δημόσιο), ΕΛΒΟ κ.α.
Θα ακολουθήσουν και επόμενα κύματα και μεταβιβάσεις στο ίδιο ταμείο. Θα μεταφερθούν και μια σειρά από άλλες δημόσιες επιχειρήσεις ή περιουσιακά στοιχεία τα οποία σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Να σημειώσουμε ότι το υπερταμείο ουσιαστικά θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο των δανειστών. Απ τα πέντε μέλη του, τα τρία επιλέγονται από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά μόνο με την σύμφωνη γνώμη Κομισιόν και ESM. Οι δυο τελευταίοι θα επιλέγουν και τα υπόλοιπα δυο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με θετική ψήφο τουλάχιστον τεσσάρων μελών. Η κυβέρνηση-παρα τους φραστικούς λεονταρισμούς στελεχών της-δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές. Οι τελευταίοι, θα μπορούν να κάνουν τα πάντα, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα.
Και το ερώτημα παραμένει:τι θα βρει να πουλήσει η Ν.Δ. αν έρθει στην εξουσία ;
liberal.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου