ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ: Πολλές ευχές αλλά το οικοδόμημα τρίζει – Ο νέος οδικός χάρτης

Στη διακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά του τέλος της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα τονίζεται πως «η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά το όργανο που έχουμε για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε η ΕΕ όχι μόνο να εγγυάται την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά και την ασφάλεια των λαών μας. Χρειαζόμαστε η ΕΕ να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και τις ευχές των πολιτών να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινηθούν και να ευημερήσουν ελεύθερα στην Ήπειρό μας».

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας ένα όραμα μίας ελκυστικής ΕΕ που μπορούν να εμπιστευτούν και να υποστηρίξουν. (…) Καλωσορίσαμε την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν. Είχαμε μία ευρεία συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες τους ερχόμενους μήνες», αναφέρει η δήλωση και παραθέτει τις βασικές κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα εργαστούν οι ηγέτες:
Μετανάστευση:
Δεν πρέπει να επιτραπούν οι προσφυγικές ροές του τελευταίου έτους και πρέπει να πέσουν οι αριθμοί των παράτυπων μεταναστών.
Να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος των εξωτερικών συνόρων.
Να εκπονηθεί μία μακροπρόθεσμη προσφυγική πολιτική.
Μέτρα.

Πλήρης δέσμευση στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και βοήθεια στα δυτικά Βαλκάνια
Δέσμευση για βοήθεια προς την βουλγαρική κυβέρνηση ώστε να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία.
Πριν το τέλος της χρονιάς πλήρης εφαρμογή της ομάδας ταχείας αντίδρασης στα Ευρωπαϊκά Σύνορα καθώς επίσης και ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Εσωτερική ασφάλεια
Εντατικοποίηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών των υπηρεσιών των κρατών μελών
Υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση ότι όλα τα άτομα, που περνούν τα σύνορα της ΕΕ θα ελέγχονται βάσει σχετικών βάσεων δεδομένων.
Συστηματική προσπάθεια κατά της ριζοσπαστικοποίησης.
Εξωτερική ασφάλεια και Άμυνα
Η Κομισιόν να αποφασίσει την εφαρμογή ενός σχεδίου εφαρμογής στην ασφάλεια και την άμυνα.
Εφαρμογή της κοινής διακήρυξης με το ΝΑΤΟ άμεσα.
Ανάπτυξη – νεολαία
Επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων τον Δεκέμβριο
Σύνοδος Κορυφής άνοιξης 2017: παρακολούθηση προόδου όσον αφορά τις διαφορετικές στρατηγικές στην κοινή αγορά.
Εκπόνηση ισχυρής στρατηγικής στον τομέα του εμπορίου που θα καρπώνεται τα οφέλη των ανοιχτών αγορών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών.
Τον Δεκέμβριο αποφάσεις ως προς την βοήθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και σε προγράμματα αφοσιωμένα στους νέους.
Για μια Σύνοδο που διεξήχθη “σε καλή ατμόσφαιρα” έκανε λόγο εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι υπήρξαν και “αποστασίες” από την ευρωπαϊκή κοινή γραμμή, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi να εκφράζει την αντίθεσή του στα συμπεράσματα της Συνόδους και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Victor Orban να μιλά για αποτυχία.

Αδιαλλαξία Tusk και Juncker απέναντι στη Βρετανία

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit δεν πρόκειται να ξεκινήσουν προτού η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας.

Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης από την πλευρά του την ελευθερία κυκλοφορία των εργαζομένων, επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.

“Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας” δήλωσε.

“Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων… παραμένουμε πιστοί στην θέση μας -και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν- ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη” τόνισε ο Juncker. “Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα”, κατέληξε.
 
Merkel: Σε κρίσιμη κατάσταση η Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται σε “κρίσιμη κατάσταση” μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.

“Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης” επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Eίπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.

Hollande: Η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μπροστά και μετά το Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. “Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει”, είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι “πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή”, επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Renzi: Δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματα της Συνόδου

Την αντίθεσή του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να λάβει μέρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο πέρας της Συνόδου.

“Δεν μπορώ να πάρω μέρος σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Angela Merkel και τον Francois Hollande αν δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομία και τη μετανάστευση”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν πρόκειται περί διαμάχης, η Ιταλία δεν βλέπει τα ζητήματα αυτά με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ”.

Orban: Ανεπιτυχής η Σύνοδος

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την “αυτοκαταστροφική και αφελή” μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

H έλλειψη ενός συγκεκριμένου ορίου στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η Γερμανία οδηγεί στη δημιουργία ενός “φαινομένου αναρρόφησης” που προσελκύει μετανάστες. “Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Orban, εάν η Γερμανία δεν θέσει ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει, θα συνεχίσουν να προσελκύονται μεγάλες μάζες ανθρώπων στην Ευρώπη.

Βοήθεια 108 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία για τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη” είπε  ο Jean-Claude Juncker στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Ο Juncker πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρο τον οδικό χάρτη (στα Αγγλικά)
bankwars.gr
 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου