Ο Απ. Τζιτζικώστας μιλά στη “ΜτΚ”

Η ΝΔ μπορεί να επιτύχει το 40% στις εκλογές


Σημειώνει δε πως δεν πήρε απαντήσεις στα θέματα που έθεσε στον κ. Τσίπρα στο γεύμα που είχαν παρά μόνο το ότι «θα εξετάσω τα αιτήματα».  Αναφορικά με την παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει πως οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές και ότι το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει παροχολογίες και ανέφικτες υποσχέσεις. Ωστόσο διατηρεί ιδιαίτερα ψηλά τον εκλογικό πήχη για τον κ. Μητσοτάκη, στο 40%. «Το πραγματικά αδιανόητο μέγεθος της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχει οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο βαθιά κρίση, αφετέρου αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς με πειστικό λόγο και με ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο μπορεί να κατορθώσει στις εκλογές να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, χωρίς να απαιτηθούν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Αυτό είπα και το είπα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε», τονίζει.

Πώς είδατε την παρουσία του κ. Τσίπρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ;
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αμυνθεί και στη θέση αυτή βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό. Από τη μία πλευρά είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας της πλήρους κατάρρευσης του λεγόμενου προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, που δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από το βάρος των ιδεοληψιών της. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τον εαυτό του, εξαντλώντας όμως το χρόνο και τα περιθώρια της χώρας, οδηγώντας την σε ακόμη πιο βαθιά κρίση.

Είχατε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ποια θέματα του θέσατε;
Έθεσα όλα τα μεγάλα θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Πρώτον, την αποσυμφόρηση της περιφέρειάς μας στο προσφυγικό με τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερον, την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων που ανήκουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, που έχουν κομβική σημασία, η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη επιχειρήσεων στην περιοχή μας. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα έργα, του ζήτησα κονδύλια για παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο υποδομής της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και άμεση χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα. Κατέθεσα όμως και μία πρόταση που θεωρώ ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμη και αφορά την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συντελεστή στο 15% για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο κλάδος αυτός δεν είναι σήμερα ανεπτυγμένος και συνεπώς δεν δημιουργεί οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό, αντίθετα από την καθιέρωσή του η οικονομία μας έχει μόνο να κερδίσει.

Τι απαντήσεις σας έδωσε;
Είπε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που του έθεσα και πιστεύω ότι αντιλήφθηκε τη σημασία που έχουν όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα της Θεσσαλονίκης. 180 εκατ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις στον ΟΛΘ, αν και το master plan προβλέπει 300 εκατ., ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ αλλά διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Πώς τα είδατε;
Κοιτάξτε, από την αλλεργία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία προτιμώ αυτήν την έστω άτολμη στροφή του στο ρεαλισμό. Ουσιαστικά κατάλαβαν αυτό που υποστηρίζαμε όλοι οι φορείς από την αρχή, δηλαδή την άμεση ανάγκη εισόδου στρατηγικών επενδυτών και κεφαλαίων στις βασικές μονάδες υποδομής της Θεσσαλονίκης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τώρα σε ό,τι αφορά το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την περιοχή μας, όμως, μέχρι να σχεδιαστεί, να ετοιμαστεί και να επανδρωθεί, δεν νομίζω ότι θα προλάβει να το λειτουργήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός.

Από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τι περιμένετε;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος, που, όπως έχει πει, δεν θα έχουν ούτε παροχολογία ούτε ανέφικτες υποσχέσεις. Εξάλλου μόνο με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα μπορείς να πείσεις σήμερα τους πολίτες και μόνο με αξιοπιστία και αλήθεια μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Οι σχέσεις σας μαζί του πώς είναι; Σας ενόχλησε που δεν γίνατε αντιπρόεδρος, όπως ο κ. Γεωργιάδης;
Εξαιρετικές εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά την αντιπροεδρία, προσωπικά ποτέ δεν ζήτησα, ούτε πριν ούτε μετά τις εσωκομματικές εκλογές, να συμμετάσχω στην ηγετική ομάδα της ΝΔ από οποιαδήποτε θέση. Άλλωστε για μένα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα.

Σηκώσατε πολύ ψηλά τον πήχη, στο 40%, για τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Όπως και η απομάκρυνση από θέσεις ευθύνης στο κόμμα στελεχών που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά σας.
Το πραγματικά αδιανόητο μέγεθος της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχει οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο βαθιά κρίση, αφετέρου αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς με πειστικό λόγο και με ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο μπορεί να κατορθώσει στις εκλογές να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, χωρίς να απαιτηθούν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Αυτό είπα και το είπα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Τώρα, στο δεύτερο ζήτημα, αυτό που πιστεύω και το έχω υποστηρίξει και δημόσια είναι ότι την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων και την τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένες θέσεις την έχει αποκλειστικά ο εκάστοτε πρόεδρος.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε λίγες ημέρες πριν με τον κ. Καραμανλή. Βλέπετε με αφορμή τη σκληρή σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη με την κυβέρνηση ή την τακτική του στο ζήτημα Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ θέμα διαφωνίας καραμανλικών στη ΝΔ;
Όχι, δεν βλέπω τέτοιο ζήτημα ούτε θεωρώ άξια σχολιασμού διάφορα τέτοια σενάρια, που ορισμένοι επιμένουν να διακινούν, χωρίς να έχουν απολύτως καμία βάση αλήθειας.


Στη συνάντησή σας με τον κ. Θεοδωράκη είπατε πως σας την έστησαν στις εσωκομματικές εκλογές με την αναβολή τους. Ποιος το έκανε; Ο κ. Μεϊμαράκης, που τότε ήταν πρόεδρος; Ο κ. Παπαμιμίκος, που ήταν γραμματέας και επικεφαλής της ΚΕΦΕ; Θεωρείτε δηλαδή πως, αν οι εκλογές γίνονταν κανονικά, θα ήσασταν στο δεύτερο γύρο ή και πρόεδρος;
Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω για το θέμα, άλλωστε ήδη έχω πει ότι η αναβολή των εκλογών ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρέασαν το αποτέλεσμα. Τώρα όμως κοιτάμε μπροστά!
Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία της Κυριακής" στις 18 Σεπτεμβρίου 2016
 

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου