Σκληραίνει την στάση του το Βερολίνο μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks
Καμία επίδραση δεν είχε τελικά στο διεθνές πεδίο και στους κόλπους των δανειστών η υπόθεση με τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου στη στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πρόγραμμα: Τα πράγματα δεν αλλάζουν στο παραμικρό, ούτε για την ουσία των διαπραγματεύσεων, ούτε, πολύ περισσότερο για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το Ταμείο παραμένει με κάθε επισημότητα, το ίδιο ισχυρό κατά πώς φαίνεται, αφού τη σχετική έγκριση έδωσε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες βράδυ από το Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν είναι επιθυμία μόνο της Γερμανίας, είναι επιθυμία όλης της ευρωζώνης. Αυτό που είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί, άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί γι' αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας, διαλύοντας κάθε άλλη συζήτηση ή προσδοκία της ελληνικής πλευράς.
Ακόμα χειρότερα, το μήνυμα από το Βερολίνο ήταν ότι ενώ το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, οι εισηγήσεις του για κούρεμα του ελληνικού χρέους – μία θετική, η μοναδική ίσως, για την Αθήνα προσέγγιση των ανθρώπων του Ταμείου – απορρίπτονται από την ευρωπαϊκή πλευρά.
«Δεν προβλέπεται "κούρεμα" του χρέους εντός ευρωζώνης», επισήμανε η κυρία Μέρκελ, με τον αέρα του ισχυρού απέναντι στην κυρία Λαγκάρντ: Εκείνο που «πέτυχε» κατά τα φαινόμενα η ελληνική επίθεση εναντίον του ΔΝΤ ήταν να αποδυναμώσει το Ταμείο απέναντι στην ευρωπαϊκή πλευρά, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι να μην νιώθουν πλέον τόσο πολύ την πίεση του Ταμείου για ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους!
Η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι ανακούφισης της Ελλάδας από το βάρος του χρέους, που θα μπορούσαν να εξεταστούν -όπως π.χ. η παράταση στην αποπληρωμή του.
Η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ αναμενόταν με ενδιαφέρον μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks, αν και το Βερολίνο είχε στείλει έγκαιρα το μήνυμα πως δεν λαμβάνει υπόψη του τις διαρροές για τις συζητήσεις Τόμσεν – Βελκουλέσκου και κατ’ επέκταση τις ελληνικής αιτιάσεις για την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Αθήνα κινήθηκε μάλλον στα τυφλά όταν αποφάσιζε να συγκρουστεί μετωπικά με το Ταμείο, αφού δεν υπήρχε, όπως αποδεικνύεται η παραμικρή ρωγμή στο μέτωπο των δανειστών ως προς το κεντρικό ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και ότι ο στόχος της κυβέρνησης αφορούσε περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο και τη διαχείριση των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων από το νέο πακέτο μέτρων.
Η ολοκληρωτική αποτυχία της στρατηγικής της Αθήνας να αντιπαρατεθεί με το ΔΝΤ, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο σχετικός κύκλος θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, όπως έχουν δείξει και οι προθέσεις των ευρωπαίων δανειστών, ωστόσο το ύψος των μέτρων είναι εφιαλτικό έτσι κι αλλιώς και οι επιπτώσεις του ελληνική οικονομία απροσδιόριστες, ως προς την υφεσιακή τους διάσταση.
Η Αθήνα είναι τώρα αναγκασμένη να επανεξετάσει τη στάση της στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, την ώρτα μάλιστα που ο λογαριασμός των μέτρων είναι πιθανό να μεγαλώσει, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ που ήδη έχει δεχθεί η κυβέρνηση.
protothema.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου